4 vedľajšie ÚČINKY konzumácie bielej RYŽE: Vďaka niektorým VÝHODÁM si ju zamilujete!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-16 20:00:00

Hoci má biela ryža zlú reputáciu, čo sa týka chudnutia, je skutočne až taká zlá? Možno budete prekvapení, ako vplýva na ľudský organizmus, a že to nie je nič strašné.

Biela ryža je jednou z najobľúbenejších druhov ryže. Ide o rafinovaný typ, čo znamená, že je mletá, čím sa odstránili vonkajšie šupky, otrubové vrstvy a klíčky. Napriek svojej populárnosti má zlé hodnotenie práve kvôli tomu, ako je spracovaná, v porovnaní s jej výživnejšou celozrnnou "sesternicou", hnedou ryžou. Často sa opisuje ako "zlý sacharid" alebo zdroj prázdnych kalórií. Oplatí sa jej vyhýbať alebo nie je v skutočnosti až taká zlá? 

Čítajte tiež: ODPAD z BANÁNU naozaj patrí na TANIER: Potvrdené odborníkmi, TOTO získate zo ŠUPKY

Čo s ľudským telom spraví biela ryža, prezradila Lauren Manakerová, autorka niekoľkých kníh o zdraví a stravovaní pre eatthis.com

Viac energie

Biela ryža je zdrojom sacharidov, ktoré sú hlavným zdrojom paliva pre vaše telo,“ hovorí odborníčka. "Navyše, mnohé druhy bielej ryže sú obohatené o vitamíny B, ktoré môžu tiež pomôcť podporiť hladinu energie."

Podľa výskumu publikovaného v časopise Nutrients sa všetky vitamíny B, s výnimkou kyseliny listovej, zapájajú minimálne do jedného kroku (ak nie viacerých) systému výroby energie v bunke. Preto je nevyhnutné získať dávku každého vitamínu B na získanie energie. Ak máte menšie množstvo tejto látky, vaše telo nebude produkovať toľko energie, čo môže mať potenciálne negatívny vplyv na váš metabolizmus a celkové zdravie.

Menej arzénu

Podľa Manakerovej je arzén stopový prvok, ktorý pri častom a veľkom množstve môže viesť k nepríjemným zdravotným následkom.

"Keďže bol arzén nájdený v ryži, spolu s ňou prijmete aj tento prvok," hovorí.

Hoci biela ryža obsahuje menej arzénu ako hnedá ryža, stále je dôležité vyhýbať sa jej prílišnej konzumácii a vymeniť ju za iné zrná. Nižší obsah tohto prvku má napr. amarant, quinoa, bulgur a farro. Taktiež sa oplatí skontrolovať, či sú hladiny arzénu nižšie alebo vyššie v oblasti, kde bola ryža vypestovaná. Napríklad biela ryža basmati z Kalifornie, Indie a Pakistanu môže obsahovať menej arzénu ako iné druhy. 

Silnejšie kosti

Ukazuje sa, že konzumácia bielej ryže môže ponúknuť veľkú flexibilitu, pokiaľ ide o zdravie kostí.

"Všetci vieme, že vápnik a vitamín D sú dôležité živiny pre zdravie kostí," zdôrazňuje Manakerová. "Ale nachádza sa v nej aj mangán, čo je nepopulárna živina pre zdravie kostí."

Rozvoj metabolického syndrómu

"Aj keď je potrebných viac údajov, niektoré štúdie naznačujú súvislosť medzi konzumáciou bielej ryže a rizikom metabolického syndrómu," upozorňuje Manakerová.

Zaujme vás: Chodievate pravidelne na preventívne prehliadky? Overte si v KVÍZE, čo o nich viete!

Podľa Mayo Clinic je "metabolický syndróm zhlukom stavov, ktoré sa naraz objavia, čím sa zvyšuje riziko srdcových ochorení, mŕtvice a cukrovky 2. typu. Tieto stavy zahŕňajú vysokú hladinu cukru v krvi, nadmerný telesný tuk okolo pása, zvýšený krvný tlak a abnormálne hladiny cholesterolu alebo triglyceridov.

Jedna štúdia publikovaná v časopise Heart Asia naznačila, že tí, ktorí konzumovali najviac bielej ryže, mali o 30% vyššie riziko metabolického syndrómu. Ak vám hrozí niektorý z týchto stavov, zvážte výmenu bielej ryže za niečo iné.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia ryža biela ryža

2022-08-16 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia