ODPAD z BANÁNU naozaj patrí na TANIER: Potvrdené odborníkmi, TOTO získate zo ŠUPKY

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-15 13:30:00

Bez zmilovania putuje do koša, no v niektorých svetových kuchyniach už na to idú inak. Je načase zmeniť názor na banánovú šupku, ktorá je pre mnohých zbytočná!

Zakaždým, keď ošúpete banán a zahodíte jeho šupku, zbavíte sa tak chutného a výživného občerstvenia. Nedávna štúdia totiž ukázala, že ak sa banánové šupky blanšírujú, sušia a melú na múku, z ktorej sa vyrobí pečivo, chutia rovnako dobre, ak nie lepšie ako produkty na báze pšenice, ako sa píše na sciencealert.com! Štúdia bola publikovaná v ACS Food Science & Technology.

Čítajte tiež: Chodievate pravidelne na preventívne prehliadky? Overte si v KVÍZE, čo o nich viete!

Skvelá chuť a dávka živín

Pokiaľ nie ste oddaným čitateľom blogov o vegánskom varení alebo fanúšikom Nigelly Lawsonovej, pravdepodobne ste nikdy neuvažovali o varení banánovej šupky. Nielenže je to úplne bezpečné, ale vedci tiež preukázali, že pre ľudské telo naozaj dobré.

Po konzumácii experimentálnych produktov spotrebitelia uviedli, že boli rovnako spokojní s ich chuťou ako so sušienkami, ktoré obsahovali klasický cukor. Okrem chuti dostanete štedrú dávku minerálov a živín na boj proti rakovine. Sušienky, vyrobené z banánových šupiek, obsahovali oveľa viac vlákniny, horčíka, draslíka a antioxidantov.

Na druhej strane, pridanie príliš veľkého množstva múky z banánových šupiek malo za následok sušienky, ktoré boli trochu hnedé a tvrdé, pravdepodobne z veľkého množstva vlákniny. Ale keď boli dávky vyrobené z múky, obsahujúcej 7,5 percenta banánovej šupky, štruktúra sušienok dosiahla oveľa lepšiu a prijateľnejšiu rovnováhu. Ako bonus, sušienky vydržali aj tri mesiace v regáli pri izbovej teplote. 

Zvyšuje nutričnú hodnotu

Zatiaľ čo štúdia sa zaoberala iba dôsledkami pridávania banánových šupiek do pečených sušienok, výsledky naznačujú, že používanie múky z banánových šupiek v chleboch, koláčoch a cestovinách by tiež stálo za zváženie. Minulý rok napríklad štúdia, ktorá bola o koláči z banánovej šupky zistila, že žltá šupka ovocia poskytuje pečenému výrobku prirodzenú potravinovú farbu a zároveň zvyšuje nutričnú hodnotu. Štúdia z roku 2016 medzitým odhalila, že nahradenie až 10 percent pšeničnej múky tou z banánových šupiek môže obohatiť pečený chlieb o vyšší obsah bielkovín, sacharidov a tukov.

Nebaví vás pečenie? Nigella Lawsonová použila banánové šupky v kari a vegánski blogeri dokonca nedávno spopularizovali myšlienku banánovej šupky ako slaniny a trhaného „bravčového mäsa“.

Ďalšie výhody

Konzumácia šupky z tohto ovocia nie je len zdravá možnosť, môže tiež pomôcť znížiť plytvanie potravinami. Približne 40 percent hmotnosti banánu je v šupke a väčšinou sa táto šupka plná výživy jednoducho vyhodí.

Hoci sú banánové šupky v surovom stave nepoužiteľné, ak sú pripravené správne, môžu skutočne chutiť dobre. Môžu dokonca predĺžiť trvanlivosť niektorých produktov, pretože majú antioxidačné a antimikrobiálne vlastnosti. To isté platí pre ostatné ovocné šupky, ako je napr. šupka z manga, o ktorej sa tiež zistilo, že zvyšuje antioxidačné vlastnosti koláča a zlepšuje jeho chuť.

Zaujme vás: VÝROBKY v domácnosti môžu ovplyvniť PEČEŇ: MENIA funkciu telesného orgánu

Takže, keď si budete pochutnávať na ovocí, zvážte, či si ponechať šupku. Vaše telo sa vám neskôr za to poďakuje.

Účinky na ľudské telo

Už dlhšie sa hovorí o zdravotných benefitoch banánovej šupky na ľudské telo. Doteraz však neexistuje žiadny dôveryhodný výskum, ktorý by to potvrdil.

Banánová šupka by si mala poradiť s týmito zdravotnými neduhmi:

  • Zmierňuje depresiu
  • Prospieva tráveniu
  • Zlepšuje zrak
  • Odstráni bradavice
  • Upokojí podráždenú pokožku
  • Omladí a rozjasní pleť

Fotogaléria


Tagy:
banán banánová šupka

2022-08-15 13:30:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia