NÁPOJ, ktorý vám môže ZACHRÁNIŤ život v LETE: Ak telu chýba, hrozí KOLAPS!

Zdroj: gettyimages.com
2022-08-11 06:00:00

V dôsledku zvýšeného potenia počas letných horúčav nášmu telu nechýbajú len tekutiny. Ľudský organizmus potrebuje viac! V lete stráca dôležité látky, čo by sa mohlo neskôr prejaviť nepríjemným spôsobom.

Prečo sú dôležité? 

Tým, že sa v lete potíme intenzívnejšie, naše telo pracuje viac, čo znamená, že aj viac potrebuje. Snaží sa regulovať telesnú teplotu, čím prichádza nielen o tekutiny. Stráca tiež dôležité minerálne látky vrátane sodíka, horčíka, vápnika a draslíka. Ak ich má naše telo nedostatok, nedokáže správne fungovať. Ak máme napr. nedostatok vápnika, o silných kostiach a zuboch ani nemôže byť reč. Horčík je zase dôležitý pre svaly.

Čítajte tiež: TRIK na suché PODPAZUŠIE v extrémnych TEPLOTÁCH: Domáci RECEPT proti poteniu

Hydrogenuhličitanové, chloridové, draselné a sodné elektrolyty v jej obsahu zabraňujú dehydratácii a zabezpečujú absorpciu vody. Minerálne vody sú preto alfou a omegou pitného režimu počas horúčav, keďže doplnia minerály do organizmu, o ktoré prichádzame potením. 

Koľko? 

To je dôvod, prečo netreba zabúdať na minerálky. Pozor však na ich množstvo. Čistá voda by mala tvoriť prevažnú väčšinu pitného režimu a minerálky sú považované akýmsi doplnkom. Stačí si teda naliať denne najviac 2 poháre minerálnej vody, pričom celkový príjem tekutín by mal byť približne 3 litre denne. 

Vyberte si vhodnú minerálnu vodu

Základom je čítať etikety na výrobkoch. Nenechajte sa opantať pekným obalom či uvedením minerálov veľkými písmenami, ktoré obsahujú. Ak obsahujú umelé sladidlá alebo konzervačné látky, radšej ruky preč! To isté platí i v prípade ochutených minerálok. O to zákernejšie je to v tom prípade, ak sa v ingredienciách nachádzajú iné názvy cukru, ktoré nepoznáte. Obsahuje napr. glukózovo-fruktózový sirup? STOP! Dajte prednosť čistej minerálnej vode bez akéhokoľvek cukru alebo je tu ešte jedna možnosť. 

„Osviežujúcu alternatívu je možné konzumovať v letných mesiacoch pridaním prírodnej príchute, napr. čerstvo vylisovanej šťavy alebo kúskoch čerstvého ovocia namiesto konzumácie ovocnej sódovej vody," hovorí dietologička Şengül Sangu Talaková pre dailysabah.com.

Minerálna voda alebo sóda? 

Odborníčka naznačila, že minerálna voda a sóda, ktoré sa v každodennom živote často zamieňajú, sú vlastne rozdielne nápoje. Ten druhý vzniká pridaním oxidu uhličitého a sodíka do akejkoľvek pitnej vody. Zatiaľ čo sódová voda neobsahuje žiadne bohaté minerály okrem sodíka, minerálna voda sa získava z rôznych vrstiev pod povrchom, buď spontánne alebo inými vhodnými metódami a má vyvážený minerálny vzor.

Zaujme vás: KVÍZ, vďaka ktorému prežijete HORÚČAVY: Čo robiť, aby organizmus tak NETRPEL?

Pre koho nie je? 

Hoci je minerálna voda dôležitá tekutina na zmiernenie smädu a ochladenie tela počas horúcich letných dní a má mnoho zdravotných výhod, dietologička Şengül Sangu Talaková zdôraznila, že pri je potrebné vziať do úvahy niektoré veci.

Keďže minerálna voda obsahuje vysoký obsah soli, mali by ju v obmedzenom množstve konzumovať pacienti s hypertenziou, ochorením obličiek a tehotné ženy. Podľa zdravotného stavu osoby. Zdraví jedinci by tiež nemali vypiť viac ako dva poháre minerálnej vody denne,“ radí odborníčka.  

Fotogaléria


Tagy:
leto zdravie horúčavy minerálky minerálna voda

2022-08-11 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia