Rady ODBORNÍKOV s OPAČNÝM účinkom? Toto ZDRAVÉ jedlo vás priblíži k rakovine KOŽE

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-10 06:00:00

Hoci spojenie konzumácie rýb s rozvojom rakoviny kože nedáva mnohým zmysel, vyvedú vás z miery vedci z Brown University. Podľa nich treba dávať pozor na to, koľko zjeme tohto jedla.

Jeden výskum naznačil, že ak sa budete riadiť odporúčaniami mnohých odborníkov a taktiež Národnej zdravotnej služby (NHS), ktoré hovoria o konzumácii rýb dvakrát týždenne, budete náchylnejší na najsmrteľnejší typ rakoviny kože. Vedci analyzovali mieru diagnostikovania melanómu u dospelých, ktorí každý týždeň zjedli ekvivalent 300 g akéhokoľvek druhu rýb, vrátane tresky. Porovnávali sa s účastníkmi, ktorí ich konzumovali oveľa menej. Niektorí dokonca nejedli žiadne. Výsledky ukázali, že ľudia mali konkrétne až o pätinu vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú rakovinu.

Čítajte tiež: Niektoré potraviny VYDRŽIA dlhšie, ako je na ETIKETE: Tieto môžete jesť PO dátume spotreby!

Vznik abnormálnych buniek na koži

Výskumníci z Brown University študovali údaje o 491 367 dospelých, ktorí poskytli informácie o svojom stravovaní v polovici 90. rokov. Účastníci sa pýtali, ako často počas predchádzajúceho roka jedli vyprážané ryby, nevyprážané a tuniaka, ako aj na veľkosť porcií. Akademici potom sledovali nové prípady melanómu medzi účastníkmi v priebehu 15 rokov pomocou údajov získaných z registrov rakoviny.

Výsledky publikované v Cancer Causes & Control ukázali, že počas sledovaného obdobia sa u 5 034 ľudí vyvinul malígny melanóm. Takmer všetci pacienti s rakovinou v prvom štádiu prežijú, ale pomer klesá na troch z 10 u tých, ktorým bola odhalená choroba až v štvrtom štádiu. Asi u 3 284 sa vyvinuli abnormálne bunky vo vonkajšej vrstve kože – známe ako melanóm v štádiu 0 alebo melanóm in situ (niekedy označovaný aj ako predrakovina).

Tím zistil, že ľudia, ktorých typický denný príjem rýb bol 42,8 g – čo zodpovedá približne 300 g týždenne – mali o 22 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku malígneho melanómu ako tí, ktorých denný príjem bol len 3,2 g. Tí, ktorí jedli viac rýb, mali tiež o 28 percent vyššie riziko melanómu štádia 0. Výsledky sa však nevzťahovali na konzumáciu vyprážaných rýb. Riziko bolo pozorované iba u dospelých, ktorí jedli tuniaka alebo nevyprážané ryby, ktoré sú podľa NHS zdravšie.

Na vine sú škodlivé látky

Autor štúdie a dermatológ Dr Eunyoung Cho tvrdí, že zistenia tímu „identifikovali asociáciu, ktorá si vyžaduje ďalšie skúmanie“.

„Predpokladáme, že zistenia možno pripísať kontaminantom v rybách, ako sú polychlórované bifenyly, dioxíny, arzén a ortuť. Predchádzajúci výskum zistil, že vyšší príjem rýb súvisí s vyššími hladinami týchto kontaminantov v tele a identifikoval súvislosti medzi týmito škodlivými látkami a vyšším rizikom rakoviny kože. Upozorňujeme však, že naša štúdia neskúmala koncentrácie kontaminantov v telách účastníkov, a preto je potrebný ďalší výskum na potvrdenie tohto vzťahu," upozorňuje odborník. 

Výskumníci vzali do úvahy faktory, ktoré mohli ovplyvniť výsledky, ako je hmotnosť, strava, či fajčenie alebo pitie alkoholu a rodinná anamnéza rakoviny. Tím tiež zaznamenával priemerné úrovne UV žiarenia v miestnych oblastiach dobrovoľníkov, aby zohľadnil vystavenie sa slnku - známy rizikový faktor rakoviny kože. Nezohľadnili však ďalšie kľúčové rizikové faktory melanómu, ako je počet znamienok, farba vlasov, koľkokrát sa spálili na slnku a či sa ľudia opaľovali alebo nosili opaľovací krém.

Zaujme vás: Najbežnejší ZVYK v LETE ako zabijak SEXU? Táto ZÁĽUBA môže ZNIČIŤ vaše LIBIDO

Odporúčania sa nemenia

Priemerný denný príjem rýb bol vypočítaný na začiatku štúdie a nemusí predstavovať, koľko ich ľudia zjedia v priebehu svojho života. Dr Michael Jones z Inštitútu pre výskum rakoviny v Londýne sa na štúdii nezúčastnil, ale uviedol, že výsledky sú významné a netreba ich podceňovať. Poznamenal však, že ľudia, ktorí jedia viac nevyprážaných rýb môžu mať iné návyky životného štýlu, ktoré zvyšujú riziko vzniku melanómu.

"Zdravá vyvážená strava by mala zahŕňať ryby a výsledky tejto štúdie toto odporúčanie nemenia," varuje Dr. Jones. 

Doktor Duane Mellor, prednášajúci na Aston Medical School, dodal, že ak za zvýšené riziko rakoviny kože môžu kontaminanty v rybách, zvýšilo by to aj výskyt iných druhov tejto choroby.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny zdravie ryby melón prevencia rakovina kože

2022-06-10 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia