Neodmietajte KÁVU s CUKROM: Prečo je DOBRÉ si ju dopriať NIEKOĽKOKRÁT za deň!

Zdroj: gettyimages.com
2022-06-06 06:00:00

U konzumentov čierneho moku je až o tretinu nižšia pravdepodobnosť predčasného úmrtia. Platí to aj v prípade, ak si doprajú aj cukor. Ten totiž vôbec nie je prekážkou.

Benefit sladenej kávy

V štúdii so 170 000 zdravými Britmi vo veku 50 rokov sa vedci zamerali na tých, ktorí počas siedmich rokov pili nesladenú kávu alebo kofeínový nápoj bez cukru a vôbec žiadny. Zistili, že pitie dvoch až štyroch šálok denne bolo skvelou bodkou za celým dňom, bez ohľadu na to, či použili cukor alebo nie. Pijani nesladenej kávy mali totiž až o 29 percent nižšie riziko v porovnaní s nepijúcimi, zatiaľ čo sladená káva bola spojená s rizikom nižším až o 31 percent, ako sa píše na dailymail.co.uk!

Vedci z Southern Medical University v Guangzhou v Číne uviedli, že priemerný pijan kávy pridal do nápoja asi lyžičku cukru. To je oveľa menej ako množstvo v mnohých obľúbených kávách z obchodov, varovali odborníci. Konzumácia príliš veľkého množstva bieleho cukru môže viesť k mnohým zdravotným problémom vrátane obezity, cukrovky a srdcových chorôb.

Čítajte tiež: Lepší ako iné doplnky na CHUDNUTIE? Ak si dáte bežné DOCHUCOVADLO, nebudete chcieť SLADKOSTI

Nový výskum dal dohromady množstvo štúdií, ktoré spájajú kávu s mnohými zdravotnými výhodami vrátane dlhovekosti a menšej šance na depresiu alebo cukrovku. O chemikáliách v nápoji sa predpokladá, že zmierňujú zápal, urýchľujú metabolizmus a zlepšujú citlivosť na inzulín.

Neplatí to pri 6 a viac šálkach

V štúdii publikovanej v Annals of Internal Medicine výskumníci analyzovali údaje o zdraví a stravovaní od 171 616 Britov. Účastníci, ktorí mali na začiatku štúdie priemerný vek 55 rokov, boli požiadaní, aby v priebehu roka v rokoch 2009 až 2012 päťkrát vyplnili dotazník o dennej strave. To sa použilo na výpočet ich priemernej dennej spotreby kávy, vrátane toho, či použili cukor alebo umelé sladidlo. Tri štvrtiny boli konzumenti kávy, z nich asi polovica ju pila nesladenú, každý šiesty pridal cukor a jeden z 20 používal umelé sladidlá.

Výskumníci potom kontrolovali zdravotné záznamy účastníkov počas nasledujúcich siedmich rokov a zaznamenávali, či zomreli. Štúdia sa nezaoberala tým, či účastníci pridávajú mlieko alebo aký druh kávy pijú – dva faktory, ktoré môžu skresliť výsledky. Do konca výskumného obdobia zomrelo 3 177 účastníkov, väčšina z nich na rakovinu alebo srdcové choroby. Vedci zistili, že pitie dvoch až štyroch šálok predstavovalo najnižšie riziko úmrtia, ale viac ako šesť šálok toto riziko zvýšilo.

Zaujme vás: DERMATOLÓGOVIA upozorňujú na konzumáciu tohto JEDLA: ZMENA na pleti ako ODMENA!

Vedúci autor štúdie a epidemiológ Dr. Chen Mao však dodal, že zistenia týkajúce sa umelých sladidiel sú nepresvedčivé: "Spotreba umelo sladenej kávy bola oveľa nižšia ako spotreba nesladenej kávy a tej sladenej cukrom, čo znižuje schopnosť odhaliť akúkoľvek asociáciu."

Štúdia je informatívna a prináša zaujímavé výsledky, ale nedáva žiadne konkrétne odporúčanie na zmenu správania. Dôležité taktiež je, čo si dávate do kávy, napr. sirupy, smotanu a pod.

Fotogaléria


Tagy:
káva zdravie cukor prevencia

2022-06-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia