Odborníci varujú na DOJČENSKÚ výživu: Ak spravíte TOTO, dieťa môže OCHORIEŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2022-05-26 06:00:00

Hoci ide o najprirodzenejší a najlepší spôsob výživy dieťatka, stáva sa, že z určitých dôvodov nemôže byť dojčené. Vtedy prichádzajú na rad umelé mlieka a formuly. Pozor však na "rady", ktoré kolujú na internete.

Príspevky na sociálnych sieťach v poslednej dobe vyzývajú rodičov, ktorí nemajú dostatok dojčenskej výživy, aby si ju vyrobili jednoducho sami, uvádza sa na sciencealert.com. Odborníci však dvíhajú varovný prst. Pediatri neodporúčajú používať výživu vyrábanú doma. Upozorňujú, že v nej môžu chýbať vitamíny a živiny dôležité pre správny rast a vývin dieťaťa.

Nespĺňa nutričné potreby dieťaťa

Rodičia v Spojených štátoch tvrdia, že kvôli zdražovaniu a iným obmedzeniam v obchodoch sú donútení si sami vyrábať dojčenskú výživu pre bábätká, ktoré z nejakého dôvodu nemôžu byť kŕmené materským mliekom. Americká akadémia pediatrov (AAP) však pred touto umelou výživou, vyrobenou doma, varuje. 

Čítajte tiež: Nečakaný VPLYV tohto OVOCIA: PREKRVUJE dôležité časti MOZGU a vyženie CHOLESTEROL z tela von!

Tanya Altmannová, autorka niekoľkých kníh o rodičovstve a zakladateľka Calabasas Pediatrics v Kalifornii, súhlasí: "Svojim pacientom odporúčam, aby nevyrábali domácu dojčenskú výživu," povedala. "Nespĺňa základné nutričné ​​potreby vášho dieťaťa, môže to byť veľmi nebezpečné pre jeho rast a vývoj a môže dokonca spôsobiť ochorenie dieťaťa.’'

Taktiež sa vyjadrila k receptu, ktorý sa vo veľkom šíri na internete. Recept, údajne z roku 1960, bol zdieľaný na sociálnych sieťach státisíckrát a nabádal rodičov, aby zmiešali kondenzované mlieko, vodu a kukuričný sirup.

Altmannová však povedala, že pridaný cukor by bol pre dojčatá nebezpečný a nezdravý.

"Kukuričný sirup sa kedysi používal na zmiernenie zápchy, no neodporúčasa, pretože nie je účinný a môže dokonca obsahovať škodlivé baktérie," povedala. 

Azza Ahmedová, docentka ošetrovateľstva na Purdue University dodala, že domáca umelá výživa môže dieťa vystaviť riziku „kontaminácie a infekcie“.

"Hoci rodičia cítia stres z nedostatku, umelá výživa by sa nikdy nemala zalievať, pretože to môže rýchlo viesť k nerovnováhe výživy,'' dodala.

STOP džúsu

Po internete tiež kolovalo, že pomarančový džús zmiešaný s vodou sa môže podávať vo veku troch týždňov. Akadémia medicíny dojčenia varovala pred džúsmi a inými náhradami mlieka.

„Svojmu dieťaťu mladšiemu ako šesť mesiacov, nedávajte žiadnu vodu, čaj ani džús,“ uviedla akadémia.

STOP koziemu mlieku

Ďalšie príspevky na sociálnej sieti odporúčajú rodičom nahradiť umelú výživu kozím mliekom. Podľa Gabriny Dixonovej z Detskej národnej nemocnice vo Washingtone však kozie mlieko nemá živiny, ktoré by boli potrebné pre deti. Poukázala na nedostatok folátu a vitamínu B12, ktoré sú potrebné na odvrátenie anémie alebo nízkeho počtu červených krviniek. 

Zaujme vás: Veľký OMYL o umývaní VLASOV, kvôli ktorému to robíte stále ZLE: Takto to je SPRÁVNE!

Treba sa poradiť s lekárom

Odborníci uviedli, že znepokojení rodičia by sa mali poradiť so svojimi detskými lekármi o možnostiach kŕmenia. Alebo pristúpiť k zmene značiek výživy či použiť generické produkty. A to najmä u detí, ktoré neprejavili známky citlivosti na zložky.

Fotogaléria


Tagy:
dieťa zdravie dojčenská výživa

2022-05-26 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Linda Ľalíková

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia