Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slaná DELIKATESA, ktorú mnohí ODMIETAJÚ: Ocenia ju OBLIČKY, profituje z nej i SVALSTVO!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Majú desaťkrát viac omega-3 mastných kyselín ako v tuniakovi! Napriek tomu väčšina ľudí na ne pozerá skrz prsty, že však je to len páchnuca "rybacina". Omyl! Ani neviete, o čo všetko prichádzate.

Pravdepodobne ste už jedli ančovičky, hoci ste o tom nevedeli. 

„Väčšina ľudí si neuvedomuje, že ich jedli v mnohých jedlách, napríklad sa nachádzajú v caesar šaláte,“ povedala Sandy Davisová, šéfkuchárka Roxo Events so sídlom v New Yorku. "Dokonca aj komerčné značky dresingov obsahujú ančovičky."

Odborníci na varenie si ančovičky veľmi pochvaľujú, majú jedinečnú chuť a jedlám dodajú šmrnc, čo potvrdzuje šéfkuchár a televízna osobnosť Andrew Zimmern, ako sa píše na huffpost.com.

Čítajte tiež: Za STRATOU vlasov môže byť obľúbená INGREDIENCIA v STRAVE: Skrytý dôvod PLEŠATENIA

„Ančovičky sú ingredienciou, ktorá dodáva omáčkam "je ne sais quoi", čo znamená, že dáva cestovinám či dresingom nezmaeniteľnú chuť, ktorá sa ani slovami nedá opísať,“ povedal Rick Mace, majiteľ a šéfkuchár Tropical Smokehouse vo West Palm Beach na Floride. „Ponúkajú typickú slanú chuť, ktorú nie je možné inak napodobniť,“ povedala Stephanie Barrettová, šéfkuchárka reštaurácie Alden & Harlow v Cambridge, Massachusetts.

Robin Selden, výkonný šéfkuchár a vedúci partner spoločnosti Marcia Selden Catering, povedal, že používanie vysokokvalitných ančovičiek môže „dodať neuveriteľnú chuť bez toho, aby bol doslova cítiť pach po rybách“, čo mnohí nemajú radi.

Čo obsahujú? 

Ančovičky v sebe skrývajú nutričný poklad.

Slaná DELIKATESA, ktorú mnohí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Sú to tučné ryby, ktoré sa môžu pochváliť EPA a DHA omega-3 mastnými kyselinami,“ povedala registrovaná dietologička Amy Gorinová. „Keďže 60 % stavebných kameňov mozgu je tuk, je nevyhnutné, aby bol tento orgán zásobovaný DHA a EPA. Ešte lepšie je, že tieto omega-3 sú tiež skvelé pre zdravie srdca.“

„Ako nutričný wellness šéfkuchár sa zameriavam na potraviny, ktoré ocenia zákazníci,“ povedal šéfkuchár Marshall O’Brien. „Ančovičky sú skvelým príkladom. Sú bohatým zdrojom vitamínov B niacínu, riboflavínu a vitamínu B-12, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri výrobe energie, trávení a stavbe bunkových membrán.“

"Ančovičky neobsahujú sacharidy a majú vysoký obsah bielkovín, zdravých tukov a železa," povedal Mikel Goikolea, šéfkuchár Miami's Leku. "Pomáhajú udržiavať váš zrak, kosti a opravu buniek v norme."

Benefity ančovičiek

  • posilňujú mozog
  • podporujú silu svalstva a kostí
  • majú protizápalové účinky
  • podieľajú sa na kvalite vlasov, pokožky a nechtov
  • slúžia ako podpora liečby astmy a porúch obličiek
  • ocenia ich aj tí, ktorí trpia reumatickou artritídou
  • pozitívne pôsobia na kardiovaskulárny systém človeka

Spôsoby, ako ich odborníci používajú v kuchyni

„Dávam ich do paradajkovej omáčky, kým sa takmer nerozpustia. Jedlám dodajú zvláštnu chuť.“ – Karen Akunowicz, Fox & the Knife

"Na náš typický cibuľový dip používame karamelizovanú cibuľu a cesnak a potom pridáme niekoľko ančovičiek." — Stephanie Barrett, Alden & Harlow

„Steaky polievam pikantnou horčicovou omáčkou z karamelizovanej cibule, cherry, petržlenovej vňate, tymianu, horčice, citrónovej šťavy, dvoch sušených ančovičiek, masla, soli a korenia. Ančovičky sa rozpustia v omáčke.“ ― registrovaná dietológka Amanda Frankenyová

„Existuje len jeden spôsob, ako si vychutnať dobré ančovičky – s vynikajúcim extra panenským olivovým olejom a dobrým chrumkavým chlebom. Nič neprekoná toto potešenie." – Mikel Goikolea, Leku

Slaná DELIKATESA, ktorú mnohí
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

„Jedným z mojich obľúbených občerstvenia je ryžový kreker s trochou majonézy, kyslou kapustou a roztlačenou sardelou priamo navrchu!" – Brian Nasajon, Beaker & Gray

Zaujme vás: Zastaví rast ZÁPALU a zabráni ZLOMENINÁM kostí: Veľký POTENCIÁL tohto JEDLA, máte ho na TANIERI?

„Používam ich v pikantnej omáčke na cestoviny z bielej mušle. Skvelý priateľ a úžasný domáci kuchár ma raz naučil toto a odvtedy to robím takto. Ančovičky dodávajú omáčke neprekonateľnú chuť.“ — Robin Selden, Marcia Selden Catering

"Rozdrvím ich na veľmi malé kúsky a spárujem s chrumkavým šalátom a vyzretým parmezánom a úžasný caesar šalát je na svete." — Federico Tischler, dobre živený

Viac o téme: Varenie ZdravieRybyAnčovičky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9