Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Je čas prehodnotiť NÁZOR na kačaciu MASŤ: Po konzumácii TUKU sa začnú diať divy!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

Naši predkovia naň nedali dopustiť! Pred pár rokmi už aj odborníci živočíšny tuk vyškrtili z čiernej listiny. Masť mala totiž dlho povesť zabijaka zdravia. Napríklad taká kačacia masť - hoci rozhoduje množstvo, má zdraviu prospešné účinky na telo.

Kačací tuk sa v obchodoch väčšinou predáva bez konzervačných látok, hoci niektoré produkty môžu obsahovať pridané arómy. Pri varení kačacieho mäsa nemožno uprieť kulinársku užitočnosť kačacej masti, no existuje značná nezhoda, pokiaľ ide o jeho zdravotné prínosy a riziká. Jeho vysoký obsah nasýtených tukov môže byť dôvodom na obavy, no ponúka aj výhody nad rámec masla a niektorých druhov oleja.

Čítajte tiež: Neviditeľný TUK v bruchu SPÁLI jedna SUPERPOTRAVINA: Zachráni telesné ORGÁNY!

Je však potrebný ďalší výskum potenciálnych zdravotných výhod a rizík kačacieho tuku. 

Výživové hodnoty

Jedna polievková lyžica kačacieho tuku obsahuje podľa webmd.com:

Kalórie: 113
Bielkoviny: 0 gramov
Tuk: 13 gramov
Sacharidy: 0 gramov
Vláknina: 0 gramov
Cukor: 0 gramov

Pozitívne účinky na ľudské telo

Prospešná pre srdce

Kačací tuk je bohatým zdrojom kyseliny linolovej. Tento polynenasýtený tuk sa nachádza aj v repkovom oleji, vlašských orechoch a rôznych iných potravinách. Zatiaľ čo vedci nesúhlasia s ideálnou hladinou kyseliny linolovej v zdravej strave, mnohí veria, že môže byť prospešná pre zdravie srdca.

Dobrá na imunitu

Kačací tuk tiež obsahuje vysoké hladiny kyseliny olejovej, ktorá sa nachádza aj v olivovom oleji. Predbežný výskum naznačuje, že kyselina olejová môže mať priaznivý vplyv na zápal a imunitnú odpoveď.

Kačací tuk, bohatší na mononenasýtené a polynenasýtené tuky ako maslo a mnohé iné živočíšne produkty, môže priniesť aj ďalšie: pozoruhodné zdravotné výhody.

Je čas prehodnotiť NÁZOR
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Znižuje cholesterol

Mononenasýtený tuk v kačacom tuku môže pomôcť udržať požadovanú hladinu „dobrého“ HDL cholesterolu. Okrem toho môže hrať úlohu pri znižovaní hladín „zlého“ LDL cholesterolu.

Znižuje hladiny glukózy v krvi

Rastúci počet výskumov naznačuje, že potraviny s vysokým obsahom polynenasýtených tukov, ako je kačací tuk, môžu pomôcť znížiť hladinu glukózy v krvi. To je ešte pravdepodobnejšie, ak nahradíte kalórie zo sacharidov kalóriami z polynenasýtených tukov.

Zvýšená hladina energie

Kačacie mäso obsahuje vysoké hladiny esenciálnych aminokyselín, organickej zlúčeniny, ktorá pomáha vášmu telu fungovať. Vaše telo používa aminokyseliny na výrobu energie.

Kačacia masť kedysi

Pred desiatkami rokov využívali naši predkovia kačaciu masť zaujímavými spôsobmi! Verili v jej liečivé účinky, a tak bola u prastarých matiek a dedov súčasťou lekárničky. Používali ju na rôzne zdravotné neduhy vrátane oparov, omrzlín, ekzémov, preležanín a jaziev. Dokonca im poslúžila namiesto pleťových a telových krémov! Hoci to nie je potvrdené, hovorí sa, že domáca masť, ktorá obsahuje kvalitné suroviny, vyhladzuje vrásky a zábaly z nej pôsobia na popraskanú kožu. Známe je tiež prikladanie masti na tkaninu, ktorú potom dali chorým ľuďom, trpiacim na kašeľ, na hrudník. Jednoducho ich viera v liečivé účinky masti bola silnejšia, aj preto ňou hojili boľavé kĺby či svaly. 

Hoci by živočíšny tuk mohol pomôcť pri mnohých zdravotných ťažkostiach, buďte opatrní. Ak vás láka vyskúšať si to na vlastnej koži, začnite najpr na menšej časti tela, či sa neobjaví kožná reakcia a hlavne, vyberte si masť s kvalitným obsahom. 

Potenciálne riziká

Hoci je masť skvelým zdrojom spomínanej kyseliny linolovej, má tiež vysoký obsah kalórií a nasýtených tukov. Aj preto si treba dávať pozor na skonzumované množstvo. Strava s vysokým obsahom nasýtených tukov môže viesť k výraznému zvýšeniu celkového cholesterolu, čo môže zvýšiť riziko srdcových chorôb a mŕtvice. Z tohto dôvodu sa kačací tuk môže užívať s mierou, ale nemal by úplne nahradiť olivový olej alebo iné zdravé zdroje tuku.

Hrozí taktiež priberanie a v neposlednom rade je mínusom kačacej masti zistenie jednej štúdie. Tá prišla na to, že tavený kačací tuk je počas skladovania náchylnejší na oxidáciu lipidov v porovnaní s inými olejmi a tukmi. Oxidácia lipidov spôsobuje, že potraviny sa kazia, keď sa nepoužívajú.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaKačacia masť
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9