Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VEDĽAJŠÍ účinok kávy, po ktorom si rozmyslíte, či si ju dáte: Toto sa STANE po jej VYPITÍ!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

"Kávičkári" z toho príliš nadšení nebudú. Zatiaľ čo si vychutnávajú svoju dávku kofeínu, ich pokožka sa z toho príliš neteší. Po konzumácii čierneho moku totiž hrozí vznik akné!

Šálka kávy nabitá kofeínom dokáže človeka poriadne nabudiť. Niet divu, že je u niektorých ľudí hlavným dôvodom, prečo ráno vstanú z postele. Okrem toho, pravidelné pitie kávy má niekoľko zdravotných výhod. Podľa John Hopkins Medicine súvisí so zníženým rizikom chorôb, ako je rakovina hrubého čreva, Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a mŕtvica.

Čítajte tiež: Neviditeľný TUK v bruchu SPÁLI jedna SUPERPOTRAVINA: Zachráni telesné ORGÁNY!

Napriek jej účinkom na energetickú hladinu a potenciálnym zdravotným prínosom môžu niektorí konzumenti kávy zaznamenať určité kožné zmeny, ako sa píše na livestrong.com. Ako je možné, že by kofeínová šálka mohla spôsobiť vznik vyrážok?

Dôvody:

1. Obsahuje kofeín

Káva by sama o sebe nemala spôsobiť akné. Existujú však zložky v nej, ktoré môžu za určitých podmienok zhoršiť akné. Kofeín je jednou z nich. Ak pijete klasickú kofeínovú kávu, táto látka môže mať skutočne vplyv na kožné problémy. Súvisí to so zvýšenou stresovou reakciou v tele, ktorú kofeín vyvoláva.

"Kofeín zvyšuje uvoľňovanie androgénov a spôsobuje stres, keď sa konzumuje v nadmernom množstve, čo zase zvyšuje riziko akné," hovorí certifikovaný dermatológ Yoram Harth, MD.

Existuje vzťah medzi kofeínom a zvýšenou hladinou stresu. Kofeín môže zmeniť hladiny stresového hormónu kortizolu, ako uvádza malá štúdia z marca 2013 v ​časopise Stress and Health​. Keď sú hladiny kortizolu vysoké, telo vstupuje do prirodzenej reakcie „Uteč alebo bojuj“: vysoký krvný tlak, vysoká hladina glukózy v krvi atď.

VEDĽAJŠÍ účinok kávy, po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalším vedľajším účinkom zvýšenej hladiny kortizolu je akné. Stres koreluje so závažnosťou akné, podľa štúdie z decembra 2017 v časopise ​Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatology. V strese telo produkuje viac hormónov nazývaných androgény, ktoré stimulujú mazové žľazy a vlasové folikuly. Podľa Americkej akadémie dermatológie môže táto zvýšená produkcia mazu v pokožke viesť k akné.

2. Na vine je pridaný cukor

Káva je známa horká bylina, čo odráža jej chuť. Horkosti obyčajnej kávy sa mnohí často bránia tým, že do nej pridajú čajové lyžičky cukru a iných sladidiel s vysokým obsahom rafinovaných cukrov, ako sú ochutené kávové smotany a sirupy. Tieto pridané zložky sú príjemné na jazyku, no nemusí to tak byť pre pokožku.

"Cukor v káve môže prispievať k zdravotným problémom pokožky, ako je akné," hovorí registrovaná dietologička Nataly Georgievá, RD. "Keď sa cukor spotrebuje, absorbuje sa v krvnom riečisku, čo vedie k prudkým nárastom hladiny cukru v krvi a inzulínu. To má zase vplyv na hormóny, ktoré môžu zvýšiť produkciu mazu v pokožke. Príliš veľa tohto oleja spôsobí, že sa póry upchajú, čo vedie k prepuknutiu akné. Akonáhle sa baktérie dostanú do pórov, šanca na vzplanutie akné sa dramaticky zvýši.“

Vysoká hladina cukru v krvi z kávových nápojov plných cukru môže tiež zvýšiť hladiny kortizolu, čím sa podporí spojenie stresu a akné.

3. Nepriateľ s názvom mliečne výrobky

Ľadové kávy, frappuccina a iné kávové nápoje získavajú svoju krémovú konzistenciu z mlieka, pričom niekedy sa dolievajú šľahačkou. Mliečne výrobky vo vašej káve tak môžu súvisieť so vznikom akné, čo potvrdzujú niektoré štúdie. Ženy, ktoré pili dva alebo viac pohárov odstredeného mlieka denne, mali podľa Americkej akadémie dermatológie o 44 percent vyššiu pravdepodobnosť výskytu akné.

"Hoci dôkazy o spojitosti medzi konzumáciou mliečnych výrobkov a akné nie sú presvedčivé, je dôležité zdôrazniť, čo vieme," hovorí Georgievá. "Konzumáciou mlieka sa uvoľňuje inzulín, ktorý zvyšuje inzulínu podobný rastový faktor 1 (IGF-1). V tomto bode rastú kožné bunky rýchlejšie a zvyšuje sa produkcia mazu. Opäť je tu štádium pre upchatie pórov a možné prepuknutie."

Mliečne výrobky obsahujú aj laktózu, na ktorú sú niektorí ľudia citliví.

VEDĽAJŠÍ účinok kávy, po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Laktóza je prirodzene sa vyskytujúci cukor v mlieku, ktorý prispieť k prepuknutiu akné, keď ju konzumujú tí, ktorí sú na ňu citliví alebo ju netolerujú," hovorí Georgievá.

Ako potlačiť kožné problémy súvisiace s kávou?

Dajte prednosť čiernej bez cukru

Ak pijete menej ako odporúčané množstvo kofeínu za deň (a nie ste naň citliví), stále si môžete vychutnať kávu s niekoľkými pridaným zložkami. Stavte na čiernu kávu alebo kávu bez kofeínu a zvážte, čo popri nej jete.

"Ak patríte medzi milovníkov kávy a bojujete s akné, skúste piť čiernu bez pridaného cukru alebo mlieka. Taktiež je dobré nepridávať si k nej nejaké pochutiny s vysokým obsahom cukru alebo sacharidov (ako sú raňajkové muffiny a pečivo, ktoré sa často predáva v obchodoch s kávou),“ hovorí Harth.

Používajte nemliečne a bezcukrové alternatívy

Mnoho ľudí je citlivých na laktózu v mliečnych výrobkoch, pričom existuje veľa dôkazov, že mlieko súvisí s akné. Krátkodobé vylúčenie mliečnych výrobkov môže pomôcť zistiť, či sa vaša pleť zlepšuje. Napriek tomu sa krémovej chuti nemusíte úplne vzdávať!

"Obráťte sa na alternatívne mliečne výrobky, napríklad mandľové, kešu alebo ovsené mlieko," hovorí Georgievá. "Je však dôležité myslieť na to, že aj alternatívne mliečne výrobky obsahujú cukor. Ak sa chcete tejto nástrahe vyhnúť, obráťte sa na nesladené verzie. Ak máte chuť na sladké a potrebujete do kávy niečo také, vyskúšajte alternatívne sladidlá, ako je stévia."

Úplne vynechajte kávu

Hoci sa to mnohým nebude páčiť, môže to byť jediné účinné riešenie. Ak ste zo sladkých káv prešli na klasickú, no problémy sa zhoršili, je to jasné. 

"Ak si všimnete, že po prechode na obyčajnú kávu sa akné nezlepšilo či dokonca zhoršilo, zvážte úplné odstránenie tohto kofeínu na nejaký čas, aby ste zistili účinky na vašu pokožku," hovorí Harth.

Ak príznaky pretrvávajú, zájdite radšej za dermatológom.

Viac o téme: KávaZdravieAknéPrevencia
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9