OVOCIE, ktoré je základom ZMRZLINY: Táto SLADKOSŤ znižuje hladinu CHOLESTEROLU!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-12 12:00:00

Ovocie, z ktorého sa vyrábajú mliečne koktejly a zmrzlina! Minimálne v Strednej Amerike a v Mexiku. Každý si ho zamiluje, už len kvôli tomu, že ide zdravú prírodnú pochúťku.

Sapota čierna rastie v Strednej Amerike, v Mexiku, v Kolumbii a pod., pričom dosahuje až 25 metrovú výšku a je stále zelený. Miluje teplé podnebie a naopak, mráz neznáša. Jeho plody majú okolo 7-8 cm a pripomínajú nezrelé rajčiny alebo malé jablká. Konzumuje sa jeho dužina, ktorá je spočiatku biela a postupne tmavne. Je zdravá, obsahuje menej tuku a naopak, vysoké množstvo zdraviu prospešných látok ako železo, fosfor, vápnik a má viac vitamínu C ako pomaranče. 

Čítajte tiež: Ženy, vyhýbajte sa tomuto NÁPOJU: Viac ako dva denne ZDVOJNÁSOBUJÚ riziko rakoviny čriev!

Hoci samotné plody dozrievajú niekedy až sedem rokov, stojí za to, počkať si na ne! Ovocie má jemnú, krémovú textúru a je neuveriteľne výživné. Vyniká rôznymi zdravotnými výhodami, na čom má podieľ okrem iného obzvlášť vysoký obsah vitamínu B6, vo vode rozpustného vitamínu, ktorý sa podieľa na metabolizme bielkovín, funkcii mozgu, imunitnom zdraví a ďalších, ako sa píše na healthline.com. Ovocie je navyše nabité meďou, ktorú vaše telo potrebuje na tvorbu červených krviniek a spojivového tkaniva.

Podporuje zdravie tráviaceho traktu

Vďaka neuveriteľným 9,5 gramom vlákniny v každej šálke (175 gramov) je pridanie ovocia do stravy skvelým spôsobom, ako udržať váš tráviaci systém v plynulom chode. Štúdie ukazujú, že zvýšený príjem vlákniny môže zvýšiť frekvenciu vyprázdňovania a zlepšiť konzistenciu stolice, aby sa predišlo zápche. Navyše, dodržiavanie diéty s vysokým obsahom vlákniny môže chrániť pred ďalšími problémami, ako sú hemoroidy alebo divertikulitída, čo je stav charakterizovaný zápalom malých vačkov vo výstelke tráviaceho traktu.

Pomáha udržiavať pokožku zdravú

Vďaka svojmu bohatému nutričnému obsahu dodá veľa vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré vaše telo potrebuje, aby pokožka zostala žiarivá a hladká. Má obzvlášť vysoký obsah vitamínu C, ktorý stimuluje syntézu kolagénu, typu proteínu, ktorý podporuje elasticitu pokožky a spomaľuje príznaky starnutia. 

Vitamín C môže tiež podporovať hojenie rán, znižovať zápal a chrániť pred poškodením kože spôsobeným ultrafialovým žiarením (UV). Okrem toho je ovocie skvelým zdrojom vitamínu E, mikroživiny, ktorá sa bežne vyskytuje v produktoch starostlivosti o pleť vďaka obsahu antioxidantov. Vitamín E sa často používa na urýchlenie hojenia rán, zníženie akné a liečbu stavov, ako je atopická dermatitída a psoriáza.

Chráni pred anémiou

Anémia je stav, ktorý ovplyvňuje schopnosť tela produkovať červené krvinky, čo spôsobuje príznaky ako slabosť, únava, lámavosť nechtov a dýchavičnosť. Ovocie je bohaté na niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré vaše telo potrebuje na tvorbu červených krviniek, vrátane železa, medi a vitamínu B6. Nedostatok ktorejkoľvek z týchto základných mikroživín môže znížiť počet zdravých červených krviniek vo vašom tele, čo môže spôsobiť anémiu.

Môže zlepšiť zdravie srdca

S dostatkom vlákniny, draslíka a antioxidantov v každej porcii môže mať ovocie silný vplyv na zdravie srdca. Prospešná je najmä vláknina. Môže výrazne znížiť hladinu cholesterolu, ktorý je kľúčovým rizikovým faktorom srdcových chorôb. A čo viac, prehľad 18 štúdií zistil, že konzumácia väčšieho množstva vlákniny – najmä vlákniny z ovocia – môže súvisieť s nižšou pravdepodobnosťou vzniku srdcových chorôb. Draslík, ďalší minerál v ovocí, tiež pomáha regulovať rovnováhu tekutín a hladiny krvného tlaku.

Zlepšuje imunitu

Ovocie je vynikajúcim zdrojom vitamínu C, čo je antioxidant, ktorý môže posilniť imunitné funkcie. Výskum v skutočnosti ukazuje, že vitamín C môže zlepšiť imunitu znížením zápalu, neutralizáciou škodlivých voľných radikálov, posilnením bariéry tráviaceho traktu a podporou produkcie imunitných buniek.

Niektoré výskumy naznačujú, že vitamín C môže tiež skrátiť trvanie bežného prechladnutia a zabrániť iným typom respiračných infekcií. Ovocie však obsahuje niekoľko ďalších živín, ktoré sa podieľajú na produkcii imunitných buniek, vrátane vitamínu E, vitamínu B6 a medi.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie prevencia benefity sapota čierna

2022-01-12 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia