Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Červený NÁPOJ, ktorý naštartuje METABOLIZMUS na plné obrátky: SPAĽUJE tuk okolo orgánov!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Viscelárny tuk je nebezpečný hlavne preto, že sa ukladá hlboko v brušnej dutine a obklopuje životne dôležité orgány. Podieľa sa na vzniku srdcového infarktu, pretože uvoľňuje nebezpečné chemikálie do krvného obehu!

Najväčší rozdiel medzi podkožným a viscerálnym tukom je fakt, že ten druhý nie je viditeľný okom. To znamená, že sa nedá chytiť, ani chirurgicky odstrániť. Je teda jasné, čo jediné pomôže. Strava a cvičenie. Existuje nápoj, ktorý môže pomôcť znížiť viscerálny tuk tým, že naštartuje metabolizmus tukov a zablokuje tvorbu nových tukových buniek, ako sa uvádza na express.co.uk.

Čítajte tiež: Proteínové JEDLO, ktoré OSPEVUJÚ kardiológovia: Podľa odborníkov má veľký PRÍNOS pre SRDCE!

Blokuje tvorbu tukových buniek

Čaj rooibos, známy pre svoju výraznú drevitú chuť, sa tradične vyrába fermentáciou listov kvitnúceho kríka Aspalathus linearis. Výskum naznačuje, že aspalatín – aktívna zložka čajových lístkov – pomáha znižovať stresové hormóny, ktoré spúšťajú hlad a ukladanie tukov.

Doktor Tim Bond z Tea Advisory Panel vysvetľuje: „Pokiaľ ide o chudnutie, neexistuje žiadna náhrada za zdravú stravu a dostatok pohybu, ale rooibos môže poskytnúť ďalšiu podporu. Výskum zistil, že obsahuje zlúčeninu zvanú aspalathin, o ktorej sa v laboratórnych štúdiách preukázalo, že znižuje tuk, zvyšuje metabolizmus tukov a blokuje tvorbu tukových buniek. Keďže rooibos je prirodzene sladký, je potrebné menšie množstvo cukru či sladidla alebo žiadne z nich. Tak si doprajete lahodný nápoj bez kalórií, ktorý navyše obmedzí chuť na sladké."

Rastlina je tiež bohatým zdrojom antioxidantov, ktoré pomáhajú regulovať metabolizmus glutatiónu v tele. Ukázalo sa, že glutatión, silný antioxidant, chráni pred zápalmi, toxínmi a voľnými radikálmi a patogénmi.

Červený NÁPOJ, ktorý naštartuje
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Doktor Hanél Sadi-Van Gijsen z oddelenia lekárskej fyziológie na Stellenbosch University vysvetlil, že zápal a oxidačný stres sú charakteristickými znakmi dysfunkčného tuku a tiež sú zodpovedné za mnohé choroby spojené s obezitou. Zistenia jednej štúdie v skúmavkách naznačujú, že čaj zvyšuje metabolizmus tukov a pomáha blokovať tvorbu nových tukových buniek.

Vedci poznamenali: „Naše údaje ukazujú, že tuhé látky rozpustné vo vode z fermentovaného rooibosu inhibujú adipogenézu a ovplyvňujú metabolizmus adipocytov, čo naznačuje jeho potenciál pri prevencii obezity. Adipogenéza je proces, pri ktorom sa tukové bunky vyvíjajú a hromadia ako tukové tkanivo na rôznych miestach v tele. Tieto bunky sa vyvíjajú ako podkožné tuky, tak aj ako tukové usadeniny."

Zvyšuje hladiny leptínu

Údajne pitie jednej alebo dvoch šálok rooibosu denne môže pomôcť zabrániť tvorbe nebezpečného brušného tuku. Na preskúmanie bylinných účinkov rooibosu na chudnutie sú však potrebné ďalšie štúdie na ľuďoch. Za zmienku však stojí štúdia z roku 2014, podľa ktorej čaj rooibos môže mať potenciál urýchliť spaľovanie tukov zvýšením hladín leptínu. Leptín je hormón, ktorý vysiela signály do mozgu, aby pomohol regulovať príjem potravy a pomohol mu určiť, kedy telo skonzumovalo dostatok jedla.

Viac o téme: ZdravieViscelárny tukRooibos čaj
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9