Sú PROBIOTIKÁ len komerčným výrobkom a nič viac? PRAVDA, po ktorej sa vám otvoria oči!

Zdroj: gettyimages.com
2022-01-07 06:00:00

Melanóm patrí k najzhubnejším a najzákernejším nádorom. Podľa vedcov majú určité látky v strave schopnosť zvýšiť šance na prežitie! Týka sa to hlavne tých, ktorí neužívali probiotiká.

Vláknina v potravinách, ako je ovocie, zelenina a celé zrná, má množstvo zdravotných výhod. Diéty bohaté na túto látku sú spojené s lepšou kontrolou hmotnosti a nižším rizikom vzniku srdcových chorôb alebo cukrovky. Tí, ktorí jedia veľa vlákniny, majú tiež tendenciu mať lepšie zdravie čriev, čiastočne kvôli účinkom vlákniny na komunitu mikroorganizmov, ktoré žijú v ich črevách, ide o tzv. „črevnú mikrobiotu“, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: SVRBIACE dlane ako SIGNÁL problému dôležitého ORGÁNU: Zistite MENEJ známe PRÍČINY stavu!

V poslednom desaťročí našli vedci viaceré prepojenia medzi črevnou mikroflórou a ľudským zdravím, najmä v dôsledku interakcií medzi baktériami a imunitným systémom. Ľudia užívajú komerčne dostupné probiotiká vo viere, že pridávajú do svojej črevnej mikroflóry prospešné alebo „priateľské“ baktérie a zlepšujú tak ich zdravie. Niekoľko štúdií ukazuje, že črevné mikróby ovplyvňujú odpoveď ľudí na imunitnú terapiu rakoviny, ale existuje menej výskumov o prínose stravy a probiotických doplnkov.

„Výskum nášho tímu a iných ukázal, že črevné mikróby ovplyvňujú reakciu na imunoterapiu, ale úloha stravy a probiotických doplnkov nebola dobre preskúmaná,“ hovorí Jennifer Wargoová, MD, profesorka genomickej medicíny a chirurgickej onkológie na Cancer Center v Houstone.

Vplyv vlákniny na šance na prežitie

V novej pozorovacej štúdii profesorka Wargoová a jej kolegovia zistili, že ľudia s melanómom, ktorí jedli stravu s vysokým obsahom vlákniny, lepšie reagovali na imunitnú terapiu. Títo jedinci mali výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že prežijú bez zhoršenia priebehu rakoviny po približne 13 mesiacoch liečby.

Keď vedci zohľadnili ďalšie klinické faktory, zistili, že každé zvýšenie denného príjmu vlákniny o 5 g bolo spojené s o 30 % nižším rizikom progresie rakoviny alebo úmrtia. Je zaujímavé, že ľudia, ktorí jedli dostatočné množstvo vlákniny, ale neužívali probiotické doplnky, mali z liečby najväčší úžitok. Vedci zistili, že tí, ktorí dobre reagovali na imunitnú terapiu, mali vo svojich črevách väčší počet baktérií zvaných Ruminococcaceae a druhu Faecalibacterium prausnitzii. Tieto baktérie pomáhajú tráviť vlákninu a škrob.

Rozdiely medzi ľuďmi, ktorí reagovali na liečbu a ktorí nie, boli významné aj po tom, čo vedci zohľadnili ďalšie faktory, ktoré ovplyvňujú mikrobiotu, ako je index telesnej hmotnosti (BMI), vek a užívanie antibiotík. Štúdia bola zverejnená v časopise Science.

Užívanie vlákniny a probiotík

Vedci požiadali 128 ľudí s melanómom, aby vyplnili dotazník na posúdenie ich stravovania a užívania probiotických doplnkov za posledný mesiac. Analýzou vzoriek výkalov tiež zmerali relatívnu hojnosť a rozmanitosť bakteriálnych druhov žijúcich v ich čreve. Títo ľudia iniciovali protirakovinové lieky nazývané inhibítory kontrolných bodov imunity, ktoré bránia imunitným bunkám vypnúť sa pred zabitím všetkých rakovinových buniek. Pre účely štúdie vedci definovali „dostatočný“ denný príjem vlákniny ako najmenej 20 g vlákniny z ovocia, zeleniny, strukovín a celozrnných výrobkov.

Len 37 zo 128 ľudí splnilo kritérium dostatočného príjmu vlákniny. Po 13 mesiacoch liečby mali títo jedinci výrazne vyššiu pravdepodobnosť, že prežijú bez toho, aby u nich rakovina progredovala. Z 22 ľudí, ktorí uviedli dostatočný príjem vlákniny a žiadne užívanie probiotík, 18 (82 %) reagovalo na imunitnú terapiu. Naproti tomu zo 101 ľudí, ktorí uviedli nedostatočný príjem vlákniny alebo užívali probiotiká, na liečbu reagovalo 60 (59 %).

Pravdepodobne kvôli malému počtu účastníkov štúdie neexistovala žiadna štatisticky významná súvislosť medzi samotným užívaním probiotík a odpoveďou na liečbu.

Keďže išlo o pozorovaciu štúdiu, výskum nedokázal, že vláknina bola priamo zodpovedná za akékoľvek zlepšenie odpovede na liečbu alebo že probiotiká znížili výhody. Okrem toho sa vedci museli spoliehať na schopnosť ľudí presne si spomenúť na druhy jedla, ktoré jedli, a na ich užívanie probiotických doplnkov.

Testy na hlodavcoch

Prebiehajúca randomizovaná klinická štúdia, ktorú vedie Jennifer McQuadeová, MD, má za cieľ poskytnúť silnejší dôkaz o tom, ako diéty s rôznym obsahom vlákniny ovplyvňujú mikrobióm a odpoveď na imunitnú terapiu u ľudí s melanómom.

Aby však pomohli potvrdiť výsledky svojich pozorovacích zistení v novo publikovanej štúdii, vedci vykonali aj testy na zvieracích modeloch melanómu. Keď kŕmili myši diétou s nízkym obsahom vlákniny alebo probiotikami, zvieratá nereagovali tak dobre na imunitnú terapiu v porovnaní s kontrolami. Okrem toho vedci zistili, že myši, ktoré jedli stravu s nízkym obsahom vlákniny alebo probiotiká, mali v nádoroch menej imunitných buniek nazývaných cytotoxické T bunky.

Autori uzatvárajú: "Tieto štúdie podporujú potrebu starostlivejšieho skúmania účinkov súčasných komerčne dostupných probiotických formulácií na imunitu a odpoveď na imunoterapiu rakoviny."

Rušivý účinok probiotík

„Ak máte dostatočný príjem vlákniny, užívaním komerčne dostupných probiotík môžete v skutočnosti poškodiť svoju odpoveď na imunoterapiu rakoviny,“ povedala profesorka Wargoová.

Predpokladá, že baktérie v probiotikách môžu nejakým spôsobom narušiť črevnú mikroflóru.

"Ak premýšľate o týchto komerčne dostupných probiotikách, zvyčajne ide o jeden konkrétny druh," vysvetlila. "Mohlo by to narušiť rovnováhu čriev," dodala.

Profesor Wargoová povedala, že experimenty na myšiach zistili, že probiotiká znížili rozmanitosť ich črevného mikrobiómu a zhoršili ich reakciu na imunitnú terapiu. Zatiaľ čo iné štúdie naznačujú, že probiotiká môžu byť prospešné, „ľudia si musia byť vedomí toho, že nemusia pomôcť, no v skutočnosti môžu ublížiť,“ poznamenala odborníčka.

Dr. Andrea Wongová, viceprezidentka pre vedecké a regulačné záležitosti v Rade pre zodpovednú výživu, zase dodala, že probiotiká môžu poskytnúť širokú škálu zdravotných výhod: „Zatiaľ čo probiotiká sú najznámejšie pre svoju úlohu pri udržiavaní zdravia tráviaceho traktu, výskumy ukazujú výhody špecifických organizmov pre imunitné funkcie, zdravie mozgu, ústnej dutiny a srdca, okrem iného, ​​pričom množstvo vedeckých štúdií podporujúcich používanie probiotík pokračuje v skúmaniach."

Zdôraznila však, že rakovina je komplexné ochorenie a akékoľvek zásahy používané na doplnenie liečby by sa mali „starostlivo a dôkladne preštudovať“.

Fotogaléria


Tagy:
zelenina ovocie zdravie vláknina melanóm

2022-01-07 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia