Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pred spláchnutím WC spravte TOTO: Varovný SIGNÁL, že máte NARUŠENÉ zásobovanie tela KYSLÍKOM!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Starší ľudia, vegetariáni a ľudia s autoimunitnými ochoreniami sú vystavení vyššiemu riziku nedostatku tohto vitamínu. Čo však ostatní, ktorým môže chýbať? Stačí ísť na záchod na veľkú potrebu.

Keď nabudúce pôjdete na toaletu, spravte jednu vec. Po pohybe čriev sa pred spláchnutím pozrite do záchodovej misy. Textúra stolice totiž môže prezradiť, či vám nechýba jeden dôležitý vitamín, ako sa píše na express.co.uk. Ak je tekutá, teda naznačuje hnačku, vaše telo kričí SOS a upozorňuje na nedostatok vitamínu B12. Treba však rátať s tým, že hnačka môže mať aj iné príčiny, vrátane infekcii čriev, buď vírusom, baktériou alebo parazitom.

Čítajte tiež: ODPAD, ktorý vám vybuduje IMUNITU: Nezahadzujte ho do koša, prídete o veľa!

Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) informuje, že medzi bežné vírusové infekcie patrí norovírus alebo rotavírus, ktoré môžu viesť k hnačke. Pokiaľ ide o bakteriálnu infekciu, môže to mať na svedomí kampylobakter alebo Escherichia coli (E. coli), ktorými sa môžete nakaziť kontaminovanými potravinami. Potom existuje parazit, ktorý spôsobuje giardiázu, ktorá sa šíri kontaminovanou vodou. Hnačka môže byť tiež dôsledkom potravinovej alergie, liekov, syndrómu dráždivého čreva alebo úzkosti.

Pred spláchnutím WC spravte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ako zistiť, či hnačka súvisí s nedostatkom vitamínu B12?

Odborníci z John Hopkins Medicine poukázali na ďalšie varovné signály spojené s nedostatkom výživnej látky. Okrem hnačky môžu ľudia pociťovať necitlivosť alebo brnenie v rukách či nohách, svalovú slabosť alebo zníženú chuť do jedla.

Ďalšími potenciálnymi prejavmi môžu byť hladký a jemný jazyk, rýchla srdcová frekvencia a únava. Nedostatok vitamínu B12 môže tiež viesť k zmenám nálady, čo spôsobuje, že sa človek cíti viac podráždený a trpí nevoľnosťou.

Aby ste tento problém mohli diagnostikovať, treba sa porozprávať so svojím lekárom a podstúpiť krvný test. Nízke "zásoby" vitamínu B12 môžu viesť k celoživotným komplikáciám!

Prečo je dôležitý?

Nedostatok vitamínu B12 vedie k tvorbe abnormálnych červených krviniek, čo znamená, že bude narušené zásobovanie tela kyslíkom. Ak svaly a tkanivá nedostanú potrebný kyslík, začnú sa objavovať poruchy.

NHS varuje, že nedostatok vitamínu B12 môže viesť k anémii, ktorá potom môže viesť k zlyhaniu srdca. Aj bez rozvoja anémie môže nedostatok vitamínu B12 viesť k neurologickým symptómom. Problémy môžu zahŕňať problémy so zrakom, stratu pamäti, stratu fyzickej koordinácie a poškodenie nervového systému.

"Ak sa vyvinú neurologické problémy, môžu byť nezvratné," dodal zdravotný orgán.

Pred spláchnutím WC spravte
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ktoré potraviny sú bohaté na vitamín B12?

  • Mäso
  • Ryby
  • Mlieko
  • Syr
  • Vajcia.

Výber stravy nemusí byť jedinou príčinou nedostatku vitamínov! Môžu existovať aj iné základné príčiny. Aby ste sa dostali ku základnej príčine nedostatku vitamínu B12, je nevyhnutné najskôr absolvovať krvný test a potom výsledky krvných testov prediskutovať s lekárom. Môžu vám byť odporúčané doplnky, ktoré budete užívať buď niekoľko mesiacov alebo po celý život.

Viac o téme: ZdraviePrevenciaVitamín B12
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9