PRIPRAVÍ vás o PAMÄŤ? Obľúbená KORENINA urýchli POKLES kognitívnych funkcií!

Zdroj: gettyimages.com
2021-12-08 13:00:00

Hoci súvislosť medzi stravou a rizikom demencie je stále nepresvedčivá, ukázalo sa, že ak to preháňate s konzumáciou jednej zložky, hrozí rýchlejší kognitívny pokles.

Najhoršie na ochorení je fakt, že ťažko mu zabrániť! Mechanizmus mozgu je zložitý a plný neznámych procesov, ktoré v ňom prebiehajú. Napriek tomu sa dosiahol veľký pokrok, čo sa týka úpadku v mozgu a niektorých faktorov, ktoré na to vplývajú.

Čítajte tiež: POTRAVINY, ktoré roztočia MOZGOVÉ kolieska za pár MINÚT: Po týchto jedlách vám to bude MYSLIEŤ!

Často sa spája so životným štýlom a stravou, ktorú máme na tanieri. Ukázalo sa, že určité zložky v potrave urýchľujú pokles kognitívnych funkcií, ako sa uvádza na express.co.uk. Hoci je ťažké stanoviť príčinnú súvislosť medzi zhoršenou kognitívnou schopnosťou a rozvojom demencie, výskumníci objavili niektoré súvisiace asociácie.

Koľko chilli malo negatívne účinky? 

Jedno z najznepokojujúcejších zistení, ktoré sa objavilo v posledných rokoch, spájalo konzumáciu chilli s poklesom pamäte! Táto asociácia vyvolala veľké obavy, pretože pokles pamäti je prevládajúcim znakom demencie.

Štúdia, ktorú viedol lekár Zumin Shi, skúmala súvislosť medzi príjmom chilli papričiek a kognitívnymi funkciami u dospelých Číňanov. Uskutočnila sa na 4 852 dospelých, ktorí sa zúčastnili Čínskeho prieskumu zdravia a výživy v rokoch 1991 a 2006. Tento prieskum skúma nutričný a zdravotný stav čínskej populácie.

Kognitívne funkcie boli hodnotené v rokoch 1997, 2000, 2004 a 2006. Celkovo 3 302 účastníkov absolvovalo kognitívne skríningové testy v najmenej dvoch prieskumoch. Príjem chilli papričiek bol hodnotený trojdňovým záznamom o jedle počas domácich návštev v každom prieskume v rokoch 1991 až 2006.

Štúdia našla dôkazy rýchlejšieho kognitívneho poklesu u tých, ktorí pravidelne jedli viac ako 50 gramov chilli papričky denne.

„Ukázalo sa, že tí, ktorí konzumovali viac ako 50 gramov chilli papričky denne, mali takmer dvojnásobné riziko poklesu pamäti a zlého poznania,“ uviedla spoločnosť Alzheimer's Society. 

Zatiaľ bez obáv

Zistenia však nie sú presvedčivé, poznamenala doktorka Clare Waltonová, manažérka výskumu v Alzheimer's Society.

Doktor Walton vtedy povedal: „S rastúcimi globálnymi číslami demencie je pochopenie rizikových faktorov, najmä tých, ktoré sú relevantné pre veľké populácie, ako je Čína, určite horúcou témou, ktorá nám pomôže vyvinúť stratégie prevencie – na čom naši výskumníci neustále pracujú. V tejto štúdii však bolo toľko rozdielov medzi milovníkmi chilli a abstinentmi, že neposkytujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že konzumácia koreneného jedla zvýši riziko demencie.Je potrebný ďalší výskum, aby sa potvrdila súvislosť medzi chilli papričkou a demenciou, takže zatiaľ nie je potrebné vyhýbať sa pálivej omáčke. Navyše, táto štúdia skúmala len výsledky testov pamäti a matematiky, nie priamo demenciu."

Smutným faktom je, že počet ľudí s demenciou sa zvyšuje, pretože ľudia žijú dlhšie. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia chilli demencia

2021-12-08 13:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia