Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nedeľná POLIEVKA sa môže podpísať na vašom TELE: Prečo je niekedy lepšie ju VYNECHAŤ

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Rovnako ako výber ingrediencií, bohatých na živiny, spraví polievku zdravou, niektoré z nich, používané na zlepšenie textúry alebo chuti ju môžu zmeniť na nepriateľa! Nepriateľa pre ľudské telo. 

Celé detstvo sme počúvali, že polievka je základ. V dospelosti? Situácia je iná, rodičia nás nenútia ju jesť, no aj tak život bez nej nie je ono. Navyše, je tu jeden problém. V zložení. O poctivej slovenskej polievke už pomaly ani nemôže byť reč. O slovo sa hlásia také, ktoré sú plné ingrediencií, z ktorých telo nebude práve najšťastnejšie. Ide o koktejl rôznych látok, ktoré sa môžu podpísať pod vysoký krvný tlak a srdcové choroby!

Čítajte tiež: Do sprchy po TAKOMTO čase? Reakcia IMUNITNÉHO systému na seba nenechá dlho ČAKAŤ

Ingrediencie, ktoré robia polievku nezdravú podľa healthline.com

Zahusťovadlá

Medzi najobľúbenejšie prísady používané na zahusťovanie polievok patrí plnotučné mlieko, hustá smotana, kokosová smotana, kukuričný škrob, chlieb, syr, vaječné žĺtky a zápražka - teda zmes masla a múky. V malom množstve môžu byť tieto ingrediencie súčasťou zdravého životného štýlu, ale práve na množstvá používané v krémových polievkach si treba dávať pozor.

Väčšina zahusťovadiel sú potraviny s vysokou energetickou hustotou – potraviny, ktoré poskytujú vysoké množstvo kalórií na jeden gram. Konzumácia veľkého množstva potravín s vysokou energetickou hustotou môže znamenať, že skonzumujete viac kalórií, ako vaše telo potrebuje, čo môže viesť k zvýšeniu telesnej hmotnosti. 

Nedeľná POLIEVKA sa môže
Zobraziť galériu (2)

Aby toho nebolo málo, niektoré z týchto zložiek majú tendenciu mať vysoký obsah nasýtených mastných kyselín (SFA). Zatiaľ čo niektoré výskumy naznačujú, že SFA nie sú rizikovým faktorom srdcových chorôb, iné dôkazy ich považujú za rizikový faktor, keď sa konzumujú vo veľkých množstvách.

Ako to vyriešiť: Aj keď je dobré dať si raz za čas krémovú polievku s týmito ingredienciami, zamerajte sa aspoň na zdravšie odrody. Obzvlášť vtedy, ak zvyknete mávať polievku na dennom poriadku. Navyše, textúra polievky sa dá zlepšiť aj bez použitia vysokokalorických zahusťovadiel! Môžete pridať jogurt alebo roztlačené strukoviny, ako je fazuľa, cícer alebo šošovica. Týmto spôsobom ešte viac vylepšíte nutričný profil vašej polievky!

Sodík

Ďalšie druhy polievok, na ktoré by ste si mali dávať pozor, sú instantné a konzervované polievky, ktoré sú často nabité sodíkom. Vysoký príjem sodíka súvisí s vysokým krvným tlakom, rizikovým faktorom pre srdcové a obličkové choroby a mozgovú príhodu.

Ako to vyriešiť: Zatiaľ čo pridávanie soli je najbežnejším spôsobom, ako zlepšiť chuť jedla, existujú aj iné, ktoré neublížia. Stavte na korenie, ako je oregano, cesnak, bazalka alebo cibuľový prášok, aby ste zlepšili svoju polievku a zároveň ju zachovali zdravšiu!

Viac o téme: ZdravieJedloPolievka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9