NEČAKANÝ dôvod POTU na čele: Aj takto telo OZNAMUJE, že mu CHÝBA dôležitý VITAMÍN!

Zdroj: gettyimages.com
2021-11-10 20:00:00

Hoci ide len o jednu látku, zohráva v ľudskom živote veľmi dôležitú úlohu. Je totiž "hviezdou" medzi vitamínmi. Keď ho má telo nedostatok, trpí a hrozí vyčerpanosť, mrzutosť, slabosť, nespavosť či únavové zlomeniny.

Ide o vitamín D, ktorý prispieva k udržaniu normálnej činnosti svalov. Pomáha tiež regulovať množstvo vápnika a fosfátu v tele a podporuje mineralizáciu kostí. Ak ho telo nemá dostatok, môže to viesť k deformáciám a bolestiam kostí a zubov.

Čítajte tiež: Nenápadný ZABIJAK, ktorý môže OHROZIŤ vaše srdce: NEBEZPEČNÝ trend u viacerých ľudí

Bez slnečných lúčov to nejde

Nie je ľahké ho získať! Ako sa píše na express.co.ukaj keď budete jesť potraviny obohatené o tento vitamín, môže vám hroziť jeho nedostatok. Faktom je, že len približne 10 percent vitamínu D získate z potravy, zvyšok zo slnečných lúčov. V letných mesiacoch je to v poriadku, problém nastáva na jeseň a v zimných mesiacoch, keď je slnko skúpe na teplé lúče. 

Je dokázané, že v tomto období až 20 percent dospelej populácie trpí na nedostatok vitamínu D. Odborníci preto odporúčajú, aby človek siahol po doplnkoch stravy obohatených o tento prvok. Ak si chcete udržať zdravé kosti a svaly v týchto mesiacoch, odporúčaná dávka podľa National Health Service (NHS) je 10 mikrogramov denne. 

Keď telu chýba

Symptómy nedostatku vitamínu D môžu zahŕňať svalové bolesti a slabosť, kolísavú chôdzu, chronickú bolesť kostí v dolnej časti chrbta, panvy a chodidiel. Jeden z prvých príznakov je však dosť nezvyčajný. Nie je známy a málokto by čakal, že za nadmerným potením môže byť nedostatok vitamínu D. Zatiaľ však nie je známe, prečo sa človek extrémne potí najmä na hlave a v oblasti čela. 

Nedostatok vitamínu sa podpisuje aj pod zlú náladu, časté ochorenia dýchacích ciest, či na priberaní. Ak telo nemá jeho dostatok, oslabuje sa imunita a ak sa nízke hladiny neliečia dlhodobo, môže to spôsobiť závažné zdravotné poruchy. 

Pozor na množstvo

Nadmerná suplementácia vitamínu D však môže byť rovnako škodlivá a treba sa jej vyhnúť. Užívanie príliš veľkého množstva doplnkov vitamínu D počas dlhého obdobia môže spôsobiť, že sa v tele nahromadí príliš veľa vápnika, čo môže oslabiť kosti a poškodiť obličky a srdce. Vitamínom D sa však nemôžete predávkovať slnečným žiarením. 

Tehotné a dojčiace ženy by sa mali poradiť so svojim ošetrujúcim lekárom, či je počas tohto obdobia potrebné užívanie vitamínu a v akej miere. Nájdete ho v mlieku, vaječnom žĺtku, v pečeni a tučných rybách. Najviac ho však získavame zo spomínaného slnečného žiarenia.

Ako sa prejavuje nedostatoik vitamínu D? 

  • bolesť zubov a svalov
  • oslabený imunitný systém
  • problémy s trávením
  • zápcha
  • zlá nálada
  • depresia
  • vysoký krvný tlak
  • zhoršené hojenie rán
  • vypadávanie vlasov

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia príznaky vitamín D

2021-11-10 20:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia