JEDLO, ktoré spôsobuje POKLES mozgových funkcií už za 4 TÝŽDNE: Hrozí STRATA pamäte!

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-19 06:00:00

Demencia je neurodegeneratívne ochorenie charakterizované stratou komunikácie medzi mozgovými bunkami, čo vedie až k strate pamäte. Ukazuje sa, že návyky životného štýlu sú silnými determinantami straty pamäte.

Vedci teraz zdôrazňujú, ktorému jedlu sa treba za každú cenu vyhýbať!

Mnohé štúdie uvádzajú, že strava je nevyhnutná na zníženie rizika kognitívnych porúch a demencie. Už dlho je známe, že diéty, ktoré kladú dôraz na omega-3, sú optimálne pre zdravie mozgu. V novej štúdii vedci poukázali na škodlivé účinky konzumácie spracovaných potravín a varujú, že môžu spôsobiť „významné deficity pamäte“ už za štyri týždne, ako sa píše na express.co.uk.

Čítajte tiež: NÁPOJ, ktorý SPAĽUJE skrytý TUK počas SPÁNKU: Menšie bruško, zatiaľ čo relaxujete!

Varovanie pred spracovanými potravinami

Nový výskum vyzdvihol ochranné účinky omega-3 na mozog a ukázal, že takmer úplne znižuje zápalové účinky súvisiace s demenciou u starších potkanov! Výsledky publikované v časopise Brain Behavior and Immunity naznačujú, že omega-3 DHA môže pôsobiť proti zápalovým účinkom spracovaných potravín.

Vedecký tím zároveň varuje pred spracovanými potravinami, ktoré nie sú vhodné pre zdravie mozgu a vysvetlil, že zápal v mozgu je evidentný už po štyroch týždňoch konzumácie rafinovaných potravín!

Autorka štúdie Ruth Barrientosová z Inštitútu pre výskum behaviorálnej medicíny na Štátnej univerzite v Ohiu uviedla: „Skutočnosť, že tieto efekty vidíme tak rýchlo, je trochu alarmujúca. Tieto zistenia naznačujú, že konzumácia spracovanej stravy môže spôsobiť významný a náhly deficit pamäte. V starnúcej populácii má rýchly pokles pamäte väčšiu pravdepodobnosť, že prejde do neurodegeneratívneho ochorenia, akým je napríklad Alzheimerova choroba. Keď si to uvedomíme, možno dokážeme obmedziť spracované potraviny v našej strave a zvýšiť konzumáciu potravín bohatých na omega-3 mastné kyseliny DHA, aby sme buď zabránili alebo spomalili tento postup."

Zabránili strate pamäti

K týmto výsledkom sa vedci dopracovali vďaka experimentu, ktorému sa podrobili potkany. Odborníci vyrobili potraviny, ktoré sa podobajú výrobkom s dlhou trvanlivosťou, ako sú zemiakové lupienky a iné pochutiny. Trojmesačné a 24-mesačné potkany mali normálnu stravu, spracované potraviny alebo rovnaké spracované potraviny, no doplnené o omega-3 DHA. Výsledky odhalili významné zvýšenie ukazovateľov zápalu u hlodavcov, ktorí jedli iba spracovanú stravu.

Staršie potkany na spracovanej strave vykazovali známky straty pamäte, ktoré neboli u mladých hlodavcov evidentné. Hlodavce, ktorým bola priradená spracovaná potrava doplnená o DHA, boli naopak chránené pred zápalovými reakciami a stratou pamäte. Tím dospel k záveru, že omega-3 mastné kyseliny DHA zabraňujú strate pamäti a taktiež vzniku zápalových účinkov u potkanov.

Barrientosová dodala: „Ide o stravovanie, ktorého súčasťou sú potraviny s nízkym obsahom tuku, ale veľmi spracované. Nemajú vlákninu a obsahujú rafinované uhľohydráty, ktoré sú tiež známe ako nekvalitné látky. Ľudia, ktorí sú zvyknutí sledovať informácie o výžive na etiketách výrobkov, by mali dbať na vlákninu a kvalitu uhľohydrátov. Táto štúdia ukazuje, ako sú tieto veci dôležité.“

Nefunkčné oblasti mozgu

Čo sa týka konkrétnych výsledkov experimentu, hlodavce pozabudli na čas strávený na neznámych miestach v priebehu niekoľkých dní, čo naznačuje, že došlo k poškodeniu hypotalamu. Navyše sa zdali byť menej vnímavé na podnety strachu, čo naznačuje, že v amygdale môžu byť abnormality.

„Amygdala u ľudí je zapojená do spomienok, ktoré sa spájajú s emóciami, udalosťami vyvolávajúcimi strach a úzkosť. Ak je táto oblasť mozgu nefunkčná, signály, ktoré predpovedajú nebezpečenstvo, môžu viesť k zlým rozhodnutiam," vysvetľuje odborníčka.

Vedkyňa zdôraznila, že výsledky by nemali byť interpretované ako nejaké „potvrdenie“ pre ľudí, že môžu konzumovať spracované potraviny, pokiaľ užívajú doplnok DHA. Namiesto toho Barrientosová vysvetlila, že zameranie sa na zlepšenie stravy je najbezpečnejšou stávkou, ako neprísť o svoju pamäť.

Fotogaléria


Tagy:
jedlo demencia strata pamäte spracované potraviny

2021-10-19 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia