Nepríjemné ZVUKY v ušiach, ktoré vás môžu dohnať k lekárovi: Na vine je NEDOSTATOK tohto vitamínu

Zdroj: gettyimages.com
2021-10-10 14:00:00

Aby ľudský organizmus správne fungoval, potrebuje okrem iného vitamíny a minerály. Ak mu nejaké chýbajú, obvykle sa to odrazí na zdraví. Podobne ako v prípade deficitu vitamín B12, ktorého nedostatok si všimnete v ušiach!

B12 je vitamín, ktorý udržiava váš nervový systém v normálnom režime. Z toho dôvodu, ak telo trpí na nedostatok tohto vitamínu, nasleduje zmätok v nervoch. Výsledkom tak môže byť nepríjemný zvuk, ktorý budete počuť v ušiach, ako sa uvádza na express.co.uk!

Čítajte tiež: NETYPICKÝ prejav na NOHÁCH ako ZNAMENIE: Takto sa môže UKÁZAŤ vysoký CHOLESTEROL!

Keď sú nervy v uchu poškodené

Vitamín B12 je nevyhnutný pre produkciu červených krviniek a na normálnu funkciu mozgu a nervového systému. Jeho deficit však pocítite na vlastnej koži! Môže viesť k množstvu komplikácií. Ak ovplyvní váš sluch, ide o znamenie, že je zle a treba s tým niečo robiť.

B12 je vo vode rozpustná zlúčenina, ktorá sa prirodzene nachádza v potravinách živočíšneho pôvodu, ako je mäso, hydina, vajcia a mliečne výrobky. Keď sú jeho úrovne chronicky nízke - nervové bunky sa môžu stať nezvratne poškodené, čo sa môže prejaviť ťažkosťou pri chodení, svalovou slabosťou a stratou pamäte. Toto poškodenie nervov sa však môže ukázať aj v ušiach.

Štúdie ukázali, že nedostatok B12 môže spôsobiť výrobu myelínu, ktorý má ochrannú funkciu a obklopuje nervy. Pri nízkych hladinách vitamínu hrozí podráždenie funkcií nervov v uchu. Podľa Národnej zdravotnej služby (NHS) sa to prejavuje tzv. tinnitusom, bzučaním až zvonením v ušiach. Niekedy to môže znieť ako syčanie, bzučanie či dokonca niektorí môžu počuť zvuk, ktorý je podobný tomu pri zapnutej kosačke. V niektorých zriedkavých prípadoch možno počuť sluchovú hudbu, pričom tento fenomén sa nazýva hudobné halucinácie.

Komplikácie sú zriedkavé

Aj keď sa stav zvyčajne vyskytuje u starších dospelých, spája sa tiež s nedostatkami vitamínov, najmä vitamínu B12.

"Nedostatok vitamínu B12 môže spôsobiť neurologické problémy, ktoré ovplyvňujú nervový systém. Keďže väčšina prípadov nedostatku vitamínu alebo folátu môže byť ľahko a účinne liečená, komplikácie sú zriedkavé. Môžu sa príležitostne vyvíjať, najmä ak máte nejakú dobu deficit vitamínu," dodáva NHS.

Usmernenia vo Veľkej Británii radia 1,5 mikrogramov vitamínu B12 denne. Niektorí ľudia však údajne nemusia byť schopní absorbovať B12, čo je spôsobené nižšími množstvami kyseliny, ktoré produkuje ich žalúdok.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie uši sluch príznaky vitamín B12

2021-10-10 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia