Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Potraviny so ZLOU povesťou na VÝSLNÍ: V skutočnosti je to INAK, CHRÁNIA srdce!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Po celé roky sa o nich hovorilo, že skôr škodia ako pomáhajú. Vedci však zdvíhajú varovný prst a tvrdia, že opak je pravdou! Tí, ktorí si doprajú mliečne výrobky, majú menšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb.

Predchádzajúce výskumy sa prikláňali skôr opačným smerom a spájali mliečne výrobky so srdcovými problémami, pretože mlieko a syry majú vysoký obsah cholesterolu a tukov. Najnovšia austrálska štúdia však naznačuje, že ostatné živiny v mliečnych výrobkoch majú ochranný účinok na srdce a pomáhajú mu normálne fungovať. Vedci však upozorňujú, že sa treba držať takých mliečnych potravín, ktoré obsahujú menej prísad a nie sú sladené ani solené, ako sa píše na dailymail.co.uk.

Čítajte tiež: OVOCIE, ktoré vám zlepší prietok KRVI na počkanie: Benefitom je znížený CHOLESTEROL!

Spoluautor Dr. Matti Marklund z George Institute for Global Health v Austrálii vyzdvihuje dôležitosť konzumácie mliečnych výrobkov: „Aj keď niektoré stravovacie usmernenia odporúčajú spotrebiteľom, aby si vyberali nízkotučné mliečne výrobky, iné sa od týchto rád vzdiaľujú. Mliečne výrobky môžu byť súčasťou zdravej výživy, no s dôrazom na výber určitých mliečnych potravín, napríklad jogurtov, nie masla, alebo vyhýbanie sa sladeným mliečnym výrobkom s prídavkom cukru."

V štúdii publikovanej v časopise Plos Medicine vedci testovali krv 4000 ľudí vo veku 60 rokov zo Švédska. Účastníkov sledovali 16 rokov a zaznamenávali počet kardiovaskulárnych príhod a úmrtí, ku ktorým došlo. Výsledky boli porovnané s ďalšími 17 podobnými štúdiami, ktoré zahŕňali 43 000 ľudí z USA, Dánska a Spojeného kráľovstva, aby potvrdili svoje zistenia. Údaje ukázali, že ľudia, ktorí majú v strave viac mliečnych tukov, majú o 25 percent menšiu pravdepodobnosť, že budú mať problémy so srdcom v porovnaní s tými, ktorí jedia menej mliečnych výrobkov. Štúdia však nezaznamenala, aký typ mliečnych výrobkov každý účastník konzumoval.

Potraviny so ZLOU povesťou
Zobraziť galériu (2)

Dôležitý je druh potravín

Vedúca autorka štúdie Dr Kathy Trieuová z George Institute of Global Health Australia uviedla, že je dôležité jesť iba zdravé mliečne výrobky: „Čoraz viac dôkazov naznačuje, že vplyv mliečnych potravín na zdravie môže viac závisieť od druhu - syrov, jogurtov, mlieka a masla - a nie od obsahu tuku, čo vyvoláva pochybnosti, ak sa celkovo vyhýbame mliečnym tukom, prospešným pre kardiovaskulárne zdravie.“

Profesor Ian Givens, odborník na výživu na univerzite v Readingu, ktorý sa do štúdie nezapojil, uviedol, že jej výsledky sa vo veľkej miere zhodujú s výsledkami predchádzajúcich prác.

„Táto štúdia použila biomarkery mastných kyselín na konkrétne zacielenie na mliečny tuk, pretože je bohatý na nasýtené mastné kyseliny, o ktorých sa všeobecne predpokladá, že zvyšujú riziko ischemickej choroby srdca. Ako hovoria autori, dôkazov, že zdravotné účinky mliečnych výrobkov na zdravie závisia od druhu potravín, pribúdajú,“ dodáva odborník.

Neodmietajte ich!

Niekoľko štúdií už naznačilo, že môže existovať súvislosť medzi konzumáciou väčšieho počtu mliečnych výrobkov a zlepšením zdravia srdca. Na svedomí to má vysoký obsah živín v mliečnych výrobkoch, ktoré posilňujú kardiovaskulárny systém. Sú taktiež hlavným zdrojom vitamínu B12, ktorý je dobrý na stavbu červených krviniek a udržanie zdravého nervového systému a draslíka, ktorý zase hrá rozhodujúcu úlohu pri udržiavaní zdravia nervov a svalov.

Mnoho mliečnych výrobkov však získalo zlé meno kvôli vysokému obsahu nasýtených tukov, ktoré súvisia so srdcovými chorobami.

Hovorca British Heart Foundation predtým povedal: „Mliečne výrobky nie je potrebné vylúčiť zo stravy, aby sa predišlo chorobám srdca a krvného obehu.“

Dajte skôr prednosť tým, ktoré majú znížený obsah tuku a sledujte etikety na výrobkoch.

Viac o téme: SrdceZdravieSyrPrevenciaMliečne výrobky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9