Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

OVOCIE, ktoré vám zlepší prietok KRVI na počkanie: Benefitom je znížený CHOLESTEROL!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Veľkosťou pripomína mandarinku, no farbou zase citrón. Ak ho zacítite, odrazu budú stres a napätie preč a jeho chuť zase dokonalo osvieži. Ak túto hádanku neviete rozlúšiť, nevadí. V našich končinách nie je toto ovocie príliš známe.

Ak by sa pokračovalo v hádanke, ďalšou indíciou by bol fakt, že pochádza z Číny, no momentálne rastie najmä v Japonsku a Kórei. Má pomerne hrubú žltú šupku a je aromatickejšie a oveľa kyslejšie ako ostatné citrusové plody. Ako sa píše na healthline.com, yuzu je obzvlášť populárne vo východoázijskej kuchyni, v ktorej šťava, kôra a semená z ovocia slúžia ako prísady do octov, dochucovadiel, omáčok a marmelád. Olej z ovocia sa taktiež bežne používa v kozmetike, pridávajú ho do parfumov a využíva sa aj pri aromaterapii. Je plné vitamínov, znižuje zápal a podporuje zdravie srdca.

Čítajte tiež: Dlhé roky sa o tom hovorí, no ide len o OMYL? Toto robia izbové RASTLINY so vzduchom a stresom!

Aké sú výhody používania yuzu?

1. Veľmi výživné ovocie

Yuzu má nízky obsah kalórií, no nestráca na výživných látkach. Je obzvlášť bohatý na vitamín A a C. 

Iba 100 gramov obsahuje:

  • 53 kalórií
  • 13,3 gramov sacharidov
  • 0,8 gramu bielkovín
  • 0,3 gramu tuku
  • 1,8 gramu vlákniny
  • 59 percent dennej potreby vitamínu C

Obsahuje tiež menšie množstvo horčíka, železa, zinku, vápnika, riboflavínu, niacínu a vitamínu E. Nájdeme v ňom aj silné rastlinné zlúčeniny, ako sú karotenoidy, flavonoidy a limonoidy. Všetky tieto látky pôsobia v tele ako antioxidanty. Pomáhajú zmierniť zápal, bojujú proti rakovinovým bunkám a podporujú zdravie srdca.

2. Silné antioxidanty

Yuzu obsahuje niekoľko antioxidantov, vrátane vitamínu C, limonénu, karotenoidov a flavonoidov. Ide o zlúčeniny, ktoré neutralizujú voľné radikály, poškodzujúce bunky a spôsobujúce oxidačný stres, keď je ich počet v tele príliš vysoký. Tento stres je spojený s mnohými chorobami ako ochorenia srdca, mozgu, či so vznikom cukrovky a niektorých typov rakoviny.

3. Môže zlepšiť prietok krvi

Správna zrážanlivosť krvi zaistí, že keď sa porežete, po chvíli prestanete krvácať. Nadmerné zrážanie však môže spôsobiť upchatie malých i veľkých ciev, čo môže viesť k srdcovým chorobám, infarktu a mŕtvici. Extrakt z yuzu vďaka dvoma kľúčovým flavonoidom hesperidínu a naringínu, spomaľuje zoskupovanie krvných doštičiek. Zlepšujú prietok krvi a znižujú riziko srdcových chorôb.

OVOCIE, ktoré vám zlepší
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

4. Môže mať protirakovinové vlastnosti

Yuzu obsahuje množstvo látok, ktoré chránia pred vznikom rakoviny. Zvlášť zaujímavé sú limonoidy, ktoré sa vyskytujú vo viacerých citrusových plodoch. Bojujú s rakovinou prsníka, hrubého čreva a prostaty.

5. Chráni mozog

Extrakt z yuzu dokáže ochrániť mozog pred chorobami, ako je Alzheimerova choroba. Znižuje mozgovú dysfunkciu a zlepšuje stav pamäte.

6. Jeho vôňa má upokojujúce účinky

Zlúčeniny ako limonén a linalool sú zodpovedné za výraznú arómu oleja z yuzu. Nesú v sebe tóny grapefruitu, mandarínky, bergamotu a limetky. Olej má upokojujúce účinky, znižuje napätie a úzkosť. Vdychovanie arómy z yuzu môže znížiť váš srdcový tep a zmierniť stres.

Ďalšie potenciálne výhody

  • Má antidiabetické účinky. Pomáha regulovať hladinu cukru v krvi.
  • Môže znížiť hladinu zlého cholesterolu. Pomáha znížiť hmotnosť.
  • Pomáha predchádzať srdcovému zlyhaniu. Chráni srdce.
  • Zlepšuje zdravie kostí.
  • Chráni pred infekciou. Má antimikrobiálne účinky.
  • Používa sa v kozmetike proti starnutiu pokožky.

Ako ho využiť? 

Majte na pamäti, že mnohé z týchto výhod sa týkajú skôr koncentrovaných extraktov alebo špecifických zlúčenín než samotného ovocia. Vzhľadom na svoju kyslosť sa yuzu bežne nejedáva samostatne. Napriek tomu ho môžete využiť rôznymi spôsobmi.

Používa sa na výrobu ázijských octov a dochucovadiel. V japonskej kuchyni sa často pridáva do pást, práškov, marmelád, želé, sladkostí a čaju. Pretože má podobnú kyslosť ako citróny a limetky, je ich skvelou náhradou v dresingoch, dochucovadlách, zákuskoch aj nápojoch. Nakoniec si môžete vychutnať jeho arómu pomocou esenciálneho éterického oleja. Majte na pamäti, že ho treba pred použitím zriediť.

Viac o téme: Ovocie ZdraviePrevenciaBenefityYuzu
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9