Kradne nielen kosti, ale aj roky života. Nedovoľte to osteoporóze a zaútočte na ňu jednoduchým spôsobom. Stačí využiť toto jesenné obdobie a vychutnať si ovocie, ktoré je najúčinnejšie spomedzi ostatných v prevencii straty kostnej hmoty!
Niektoré štúdie spájajú konzumáciu sušených sliviek so zníženým rizikom oslabujúcich kostných stavov, ako je osteoporóza a osteopénia, ktoré sa vyznačujú nízkou hustotou kostí! Táto potravina, typická hlavne v jesennom období, nielenže zabraňuje úbytku kostnej hmoty, ale môže mať aj potenciál zvrátiť stratu kostnej hmoty, ktorá už nastala, ako sa uvádza na healthline.com.
Čítajte tiež: SIGNÁL, že telo BOJUJE s vysokou hladinou cukru v krvi: PRVÝ znak choroby môže byť na KOŽI
Stále nie je jasné, prečo majú sušené slivky tieto pozitívne účinky na zdravie kostí. Úlohu však môže zohrávať ich obsah antioxidantov a schopnosť znižovať zápal.
Aby toho nebolo málo, jeden výskum naznačuje, že konzumácia sušených sliviek môže zvýšiť hladiny určitých hormónov, ktoré sa podieľajú na tvorbe kostí. Okrem iného obsahujú niekoľko vitamínov a minerálov, ktoré majú ochranné účinky na kosti, vrátane vitamínu K, fosforu, horčíka a draslíka.
Koľko sliviek denne?
Výskum publikovaný v časopise Osteoporosis International skúmal postmenopauzálne ženy s nízkou hustotou kostí, ktoré jedli 5 až 6 sliviek (50 g) denne počas šesťmesačného obdobia. Práve táto úroveň spotreby bola pri prevencii úbytku kostnej hmoty rovnako účinná ako predchádzajúca štúdia, v ktorej ženy po menopauze konzumovali 10 až 12 sliviek (100 g) denne počas jedného roka.
„Tento výskum je mimoriadne presvedčivý, pretože ženy môžu po menopauze stratiť 1 až 1,5 percenta svojej hustoty kostí ročne,“ upozorňuje Dr. Shirin Hooshmand, PhD a vedúci výskumník štúdie v Diegu.
Sľubný začiatok!
Hoci sú všetky tieto zistenia pozitívne, väčšina dôkazov týkajúcich sa sušených sliviek a kostí je založená na výsledkoch štúdií na zvieratách a v laboratórnych podmienkach. Zatiaľ len minimálne množstvo výskumu, ktorého sa zúčastnili ľudia konzumujúci slivky, prinieslo sľubné výsledky, čo sa týka vplyvu na ich kosti. Ako sa uvádza v jednom odbornom článku v časopise Ageing Research Reviews, v porovnaní s iným ovocím sa však sušené slivky javia ako najúčinnejšie v prevencii a zvrátení straty kostnej hmoty.
„Zdravé kosti sú životne dôležité pre celkové zdravie,“ hovorí Cara Rosenbloom, RD. „Je to vynikajúca správa, že sušené slivky, toto chutné sušené ovocie a praktické občerstvenie, môžu byť prospešné pre zdravie kostí.“
Sušené slivky podporujú nielen zdravé kosti, ale aj zdravie srdca a trávenie. Majú nízky glykemický index, takže spolu s vlákninou pomáha zvládať hladinu cukru v krvi.