Pribrzdí STARNUTIE? Vedci skúmajú, či máte konzumáciou ČOKOLÁDY vyhraté alebo nie

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-20 12:00:00

Drvivá väčšina ľudí bude súhlasiť s tým, že by sa starnutiu najradšej vyhla, no naopak je to s čokoládou. Veda sa pustila do skúmania, či je možné starnutie aspoň spomaliť pomocou kakaa.

Štúdia sa zamerala na niektoré molekulárne zložky tohto chutného jedla, aby pochopila, aký by mohli mať prospech, čo sa týka pôsobenia proti niektorým negatívnym účinkom starnutia, ako sa uvádza na jagwire.augusta.edu.

Čítajte tiež: NEPORIADOK okolo vás ZNIČÍ telo i psychiku: PRAVDA, čo sa stane, ak odignorujete UPRATOVANIE!

„Dobré“ molekuly v čokoláde sa nazývajú flavanoly. Sú to antioxidanty, ktoré môžu vyvolať silnú protizápalovú odpoveď. Sú hlavnou zložkou tmavej čokolády a kakaa. Hoci sú dobré pre ľudský organizmus, nie je známe, aké množstvo a akým spôsobom.

Buď to potvrdia alebo spochybnia

Na zodpovedanie týchto otázok Dr. Yanbin Dong, genetik a kardiológ z Inštitútu prevencie v Gruzínsku na Medical College of Georgia dostal od Národného inštitútu zdravia grant vo výške 3 milióny dolárov. Dong a jeho kolegovia budú skúmať zápalové faktory a genetické zmeny súvisiace so starnutím a či konzumácia kakaa tieto faktory znižuje.

"Ľudia si myslia, že konzumácia čokolády je pre vás dobrá," uviedol Dong vo vyhlásení. "Ideme to dokázať alebo spochybniť."

Toto skúmanie sa nebude zameriavať len na kakaové doplnky, ale aj na multivitamíny. Práve multivitamíny sú najčastejšie používaným doplnkom v USA. Na to sa zameriava štúdia COSMOS (štúdia o doplnkoch kakaa a multivitamínových výsledkoch), do ktorej bolo prijatých 21 444 ľudí. Ženy zahrnuté v teste sú vo veku 65 rokov a viac, zatiaľ čo muži majú 60 rokov a viac.

Potenciálne prínosy

Predchádzajúce klinické štúdie zistili niekoľko potenciálnych prínosov, čo sa týka užívania flavonoidov, vrátane zníženia zápalu, krvného tlaku a inzulínovej rezistencie, ako aj zníženia hladiny cholesterolu, kognitívny pokles a dokonca posilnenie imunitnej reakcie.

Ďalšie benefity čokolády na ľudské telo:

  • Obsahuje vlákninu
  • Je bohatá na výživné látky
  • Prispieva k prevencii infarktu
  • Znižuje riziko cukrovky
  • Stimuluje mozog a preventívne chráni pred Alzheimerom
  • Zlepšuje náladu a znižuje stres
  • Považuje sa za afrodiziakum

Ide však len o potenciálne výhody tejto pochúťky. Štúdie, ktoré na to prišli, boli väčšinou obmedzené.

Priebeh štúdie

Čo sa týka prebiehajúcej štúdie COSMOS, tá bude testovať účinky doplnkov na veľkom počte ľudí. Bude predovšetkým skúmať to, či a koľko prozápalových a protizápalových faktorov je prítomných v krvi účastníkov na začiatku skúmania a následne po jednom a dvoch rokoch. Budú užívať kakaový doplnok, multivitamín, oboje, alebo ani jedno. Dong a kolegovia budú tiež hodnotiť prospešné epigenetické variácie potenciálne aktivované kakaom alebo multivitamínovými doplnkami.

Kde sa nachádzajú flavonoly? 

Flavanoly nie sú typické pre kakao. Nachádzajú sa tiež v hrozne a červenom víne, paradajkách, cibuli, lesných plodoch a broskyniach. Takže, kým si počkáme na výsledky pokusu, môžeme pokračovať v konzumácii všetkých týchto chutných dobrôt. Možno nás nezachránia pred starnutím, ale určite ho spríjemnia.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kakao čokoláda prevencia starnutie

2021-09-20 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia