Z tohto VÍNA sa poteší vaše srdce: Jeden z najväčších MÝTOV vyvrátený!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-13 12:00:00

Víno bez alkoholu je pre ľudské srdce rovnako dobré ako to pravé, pretože „hrozno, v ňom obsiahnuté, prináša zdravotné výhody“, uvádza štúdia. 

Hovorí sa, že pohár vína denne zabráni návšteve lekára. Bolo to hlavne kvôli obsahu alkoholu. Tentokrát však odborníci tvrdia, že aj verzie bez alkoholu majú rovnaké benefity, ako sa píše na dailymail.co.uk

Čítajte tiež: Varovné SIGNÁLY, že vášmu telu chýba POHYB: ZNAMENIA, o ktorých by ste to ani nepovedali!

Vedci z Univerzity Anglie Ruskinovej analyzovali údaje od takmer 450 000 ľudí vo veku od 40 do 69 rokov, aby sa zamerali na dopady miernej konzumácie alkoholu na ich zdravie. Zistili 40-percentné zníženie rizika ischemickej choroby srdca u ľudí, ktorí vypili 11 pohárov vína týždenne v porovnaní s nepijúcimi a tými, ktorí toľko vypili naraz. Rovnaké znížené riziko bolo zistené u tých, ktorí pravidelne pili nealkoholické verzie.

Môžu za to polyfenoly v hrozne

Výhody spôsobilo hrozno vo víne, čím sa tak vyvracia mýtus, že pozitívny vplyv má samotný alkohol. Hrozno má vysoký obsah antioxidantov nazývaných polyfenoly, ktoré zlepšujú funkciu vnútornej výstelky srdca a zvyšujú hladinu ochranného cholesterolu. Mierne pitie piva, muštu alebo destilátov na druhej strane bolo spojené so zvýšením rizika asi o 10 percent.

Národná zdravotná služba (NHS) odporúča, aby dospelí vypili maximálne šesť pollitrov piva s priemerným obsahom alkoholu alebo 10 pohárov vína s nízkym obsahom alkoholu.

V štúdii publikovanej v časopise Clinical Nutrition vedci analyzovali údaje od 446 439 ľudí vo veku od 40 do 69 rokov, aby sa zamerali na vplyv mierneho príjmu alkoholu na zdravie. Účastníci uviedli, koľko piva, jablčného vína, vína, šampanského a destilátov vypili za týždeň.

Odborníci sledovali ich zdravotný stav sedem rokov vrátane celkovej úmrtnosti, srdcových problémov, rakoviny a cerebrovaskulárnych chorôb - napríklad cievnej mozgovej príhody. Tí, ktorí pili štyri až päť pohárov šampanského alebo bieleho vína alebo osem až 11 pohárov červeného vína, mali podľa nich znížené riziko ischemickej choroby srdca. Rovnaké zistenie však platilo aj pre tých, ktorí pili víno bez alkoholu.

Doktor Rudolph Schutte, docent na univerzite a vedúci výskumník štúdie uviedol, že existuje „nepopierateľný ochranný prospešný vzťah“, čo sa týka pitia alkoholu na báze hrozna.

"Tento vzťah je viditeľný aj u vína bez alkoholu, takže naznačuje, že prospešný je skôr vďaka polyfenolom vo víne ako alkoholu," povedal odborník.

Nie je prospešné pre zdravie

Pozitívne asociácie medzi vínom a zdravotnými výhodami sú však kompenzované inými rizikami, najmä rakovinou. Štúdia zistila, že tí, ktorí pili nízke množstvo piva, jablčného muštu a destilátov, mali vyššie srdcové a cievne ochorenia, rakovinu a úmrtnosť. Vedci uviedli, že ich zistenia „nepodporujú to, že alkohol v akomkoľvek druhu nápoja je prospešný pre zdravie“.

Doktor Schutte uviedol, že pitie alkoholu, dokonca aj pri nízkych hladinách, môže poškodzovať zdravie. Predchádzajúce štúdie dokonca naznačili, aby pitie alkoholu tri až sedem dní v týždni znižuje riziko srdcového infarktu. Išlo však údajne o nepresné porovnania s nepijúcimi alebo nezohľadňoval sa typ konzumovaného alkoholu.

Doktor Schutte dodal: „Skupina nepijúcich ľudí môže zahŕňať osoby, ktoré sa zdržiavajú alkoholu z rôznych zdravotných dôvodov, čo spôsobuje, že je prekvapivo vysoko riziková. Porovnanie skupiny nízko až stredne silných konzumentov alkoholu s touto „rizikovou“ skupinou nepijúcich ľudí môže nesprávne naznačovať, že alkohol je zdraviu prospešný.“

Fotogaléria


Tagy:
alkohol víno zdravie

2021-09-13 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia