Koniec so zlou reputáciou CESTOVÍN: Z konzumácie ŠPAGIET môžete SCHUDNÚŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-09-03 06:00:00

Cestoviny sú často démonizované v plánoch na chudnutie. Priberá sa z nich, preto by v jedálničku nemali čo robiť. Chyba! Prečo sa ukrácať o takú výborné jedlo.

Áno, na jednej strane obsahujú veľa sacharidov. Ak by ste ich jedli stále od rána do večera, pravdepodobne by sa ručička na váhe pocunula smerom nahor. Avšak pokojne by mohli byť súčasťou zdravej stravy! Záleží len od vás, aké cestoviny si naložíte na tanier a v akom množstve, ako sa uvádza na thesun.co.uk. Potvrdzuje to austrálska dietologička Susie Burrellová, ktorá vysvetľuje, prečo sú cestoviny vnímané ako jedlo „spojené s prírastkom hmotnosti“, zatiaľ čo v Taliansku sa jedia denne.

Čítajte tiež: MENIA zloženie baktérií v čreve a ZNIŽUJÚ krvný tlak: Tieto POTRAVINY to majú na svedomí!

V základnej forme sú cestoviny nutrične nekomplikované. Skladajú sa predovšetkým zo sacharidov a niektorých bielkovín – to je pšeničný základ. Napriek svojej relatívnej jednoduchosti sú cestoviny z nutričného hľadiska považované za jedlo so zlou reputáciou z niekoľkých dôvodov - ich vysoký obsah uhľohydrátov znamená, že sú energeticky hustým pokrmom,“ napísala odborníčka na svoj blog.

Ako ďalej upozorňuje, najväčším problémom cestovín, najmä v západných krajinách, sú obrovské veľkosti porcií.

„Na rozdiel od porcií podávaných v Taliansku spolu s omáčkami z obyčajných paradajok alebo olivového oleja, máme tendenciu naložiť si na tanier obrovskú porciu cestovín spolu s bohatými a ťažkými omáčkami. Ako vidíte, problém nie sú cestoviny. Je to spôsob, akým ich jeme,“ prízvukuje dietologička.  

Pozrite sa, ako si vychutnať svoje obľúbené cestoviny bez toho, aby ste pribrali:

1. Celozrnné cestoviny

Susie povedala: „Porcia celozrnných cestovín obsahuje o niečo menej uhľohydrátov ako bežné cestoviny spolu s 16 gramami vlákniny na porciu v porovnaní s takmer žiadnou vlákninou v bežných pšeničných cestovinách. To znamená, že celozrnné odrody vás viac zasýtia, takže ich pravdepodobne zjete oveľa menej."

Vláknina je základnou súčasťou zdravej stravy. Môže pomôcť pri chudnutí, takže voľba potravín s vysokým obsahom vlákniny je výhrou!

2. Strukovinové cestoviny

Sú vyrobené z rôznych strukovín vrátane hrachu, šošovice a cíceru. Strukovinové cestoviny majú vyšší obsah vlákniny ako tie bežné a naopak, nižší obsah sacharidov. Je opäť pravdepodobné, že sa budete cítiť plnšie kvôli vláknine. Dôležité je, aby to vaše telo tolerovalo, pretože mnoho ľudí má problémy s trávením vlákien nachádzajúcich sa v strukovinách.

3. Nízkosacharidové cestoviny

Ak chcete sledovať príjem sacharidov, existuje niekoľko druhov cestovín, ktoré deklarujú, že majú nižší obsah týchto látok, ale zase vyšší obsah bielkovín. Bielkoviny, ktoré sa zvyčajne nachádzajú v mäse, vajíčkach a strukovinách, sú skvelé na chudnutie, pretože vás zasýtia na oveľa dlhší čas ako sacharidy a tuky a pomôžu svalom zotaviť sa po cvičení.

Na rozdiel od bežných cestovín bývajú tieto odrody oveľa ťažšie, čo znamená, že k spokojnosti nepotrebujete také veľké množstvo,“ dodala dietologička.

4. Špirálovité zeleninové cestoviny

Niektoré náhrady cestovín obsahujú zeleninu. V posledných rokoch ste si mohli všimnúť posun k alternatívam s nízkym obsahom uhľohydrátov vrátane špirálovitej zeleniny. Vďaka tomu vaše telo prijme zeleninu a z nej vitamíny a minerálne látky. Pozor však na jednu vec. Majú oveľa nižší obsah kalórií a uhľohydrátov, čoskoro preto môžete byť hladní.

5. Porciované cestoviny

Zrejme budete prekvapení, no v tejto kategórii sú klasické biele cestoviny! Ako však upozorňuje dietologička, neexistuje žiadne jedlo, ktoré by vás urobilo chudšími. Závisí to od spôsobu, akým ho jete. Ľudia v západných krajinách mávajú „obrovské veľkosti porcií“. Porcia varených cestovín je len jedna šálka, nie 3-4 šálky, ktoré nám často podávajú. V skutočnosti niekoľko šálok varených cestovín obsahuje takmer celé množstvo uhľohydrátov, ktoré sedavý človek potrebuje na celý deň.

Rovnako ako akékoľvek iné jedlo, príležitostná konzumácia raz alebo dvakrát týždenne nebude predstavovať žiadny problém, najmä ak ste aktívni. Inak sú vítané menšie porcie. Skúste to spraviť tak, že polovica taniera budú tvoriť cestoviny a na ďalšej bude zelenina alebo šalát.

6. Vymeňte omáčku alebo mäso

Ak sa úplne nedokážete vzdať cestovín, dôležitý je výber omáčky! Problémom môžu byť ťažšie omáčky, tučné mäso ako napr. hovädzie, konzervované omáčky a syr. Dajte prednosť skôr morským plodom a zelenine s trochou olivového oleja.

Vo väčšine prípadov sú obľúbené cestoviny podávané s vysokokalorickými a vysokotučnými omáčkami, ktoré môžu obsahovať až 60-80 g tuku v jednej porcii. Je to práve zmes sacharidov a tuku, ktorá robí z cestovín jedlo, vhodné akurát tak na pribratie.

Skúste si pripraviť omáčku sami, uvarte si zeleninu a pridajte bylinky!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie chudnutie cestoviny

2021-09-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia