MENIA zloženie baktérií v čreve a ZNIŽUJÚ krvný tlak: Tieto POTRAVINY to majú na svedomí!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-28 06:00:00

Niektoré druhy ovocia vďačia za svoju krásnu červenú či modrú farbu látkam, ktoré obsahujú. Ide o flavonoidy, ktoré vplývajú na ľudské telo viac, ako sa doteraz predpokladalo.

Medzi potraviny a nápoje, bohaté na flavonoidy, patrí napríklad horká čokoláda, čučoriedky a jahody.

Výskum naznačuje, že flavonoidy môžu chrániť pred týmito chorobami:

  • vysoký krvný tlak
  • srdcový infarkt a mŕtvica
  • cukrovka 2. typu
  • niektoré druhy rakoviny

Vedci sú však opäť o krok bližšie, čo sa týka vplyvu týchto látok na ľudský organizmus. Nová štúdia naznačuje, že baktérie, ktoré žijú v našom čreve, známe ako črevná mikroflóra, môžu byť čiastočne zodpovedné za priaznivý účinok flavonoidov na krvný tlak, ako sa píše na medicalnewstoday.com.

Čítajte tiež: Účinná ZBRAŇ proti vysokému krvnému tlaku v jednom OVOCÍ: Bonusom je znížený CHOLESTEROL

O vysokom krvnom tlaku je známe, že patrí medzi rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb. Častokrát je príčinou úmrtí. Vedci z Queen’s University Belfast v Severnom Írsku nedávno viedli štúdiu, ktorá zistila, že jedinci, ktorí konzumovali potraviny bohaté na flavonoidy, mali tendenciu mať nižší krvný tlak. Rôznorodosť črevnej mikroflóry účastníkov predstavovala významnú časť spojenia medzi flavonoidmi a krvným tlakom.

Znižujú systolický krvný tlak

Analýza vedcov konkrétne prišla na to, že konzumácia 1,6 porcie bobúľ denne - pričom jedna porcia sa rovná 1 šálke alebo 80 gramom bobúľ - je spojená s priemerným znížením systolického krvného tlaku o 4,1 milimetra ortuti (mm Hg). Systolický krvný tlak je tlak v tepnách človeka, keď sa mu sťahuje srdce, zatiaľ čo diastolický krvný tlak je tlak, keď sa srdce uvoľňuje. Pri meraní krvného tlaku je prvé číslo systolický krvný tlak a druhé diastolické číslo. Zdravý krvný tlak je zvyčajne nižší ako 120/80 mm Hg, zatiaľ čo vysoký krvný tlak je zvyčajne 140/90 mm Hg alebo vyšší.

Rôznorodosť a zloženie črevnej mikroflóry vysvetľuje asi 11,6% súvislosti medzi konzumáciou bobúľ a krvným tlakom. Podobne bolo pitie 2,8 pohárov červeného vína týždenne (125 mililitrov na pohár) spojené so znížením systolického krvného tlaku o 3,7 mm Hg. Črevná mikrobiota predstavovala 15,2% z tejto asociácie.

„Konzumácia 1,5 porcie bobúľ denne mala za následok klinicky relevantné zníženie systolického krvného tlaku,“ povedala vedúca autorka Aedín Cassidyová, Ph.D., predsedníčka a profesorka výživy a preventívnej medicíny na Inštitúte pre globálnu potravinovú bezpečnosť Queen's University.

Ako odborníčka dodala, trieda flavonoidov nazývaných antokyány, sa zdá byť kľúčová pre tento účinok. Antokyány sú molekuly pigmentu zodpovedné za červenú alebo modrú farbu v mnohých druhov ovocia, vrátane červeného hrozna, čučoriedok, čiernych ríbezlí a černíc.

Je to individuálne

Už predchádzajúci výskum zistil, že črevné baktérie rozkladajú flavonoidy na zlúčeniny, ktoré majú silnejšie ochranné účinky na srdce. Pravidelná konzumácia potravín bohatých na flavonoidy ovplyvňuje aj zloženie črevnej mikroflóry.

"Lepšie porozumenie vysoko individuálnej variabilite metabolizmu flavonoidov by mohlo vysvetliť, prečo niektorí ľudia majú z potravín bohatých na flavonoidy väčšie výhody kardiovaskulárnej ochrany ako ostatné," hovorí profesorka Cassidyo váv tlačovej správe k štúdii.

Výskum bol zverejnený v časopise Hypertension.

Zmena v tlaku i čreve

Vedci pre svoju štúdiu analyzovali údaje o 904 dospelých vo veku 25 - 82 rokov, ktorí boli súčasťou lekárskej databázy v Nemecku biobanky PopGen. Tím vyhodnotil príjem flavonoidov účastníkov v predchádzajúcom roku pomocou potravinového dotazníka, ktorý hodnotil ich konzumáciu 112 rôznych potravín. Na meranie rozmanitosti a zloženia črevnej mikrobioty účastníkov použili vedci štandardnú techniku, ktorá zahŕňa sekvenovanie genetického materiálu baktérií vo vzorkách stolice.

Aby získali jednotné a spoľahlivé meranie krvného tlaku, požiadali účastníkov, aby sa cez noc postili. Ráno účastníci odpočívali 5 minút, kým tím vykonal tri po sebe nasledujúce merania krvného tlaku v 3-minútových intervaloch.

Vedci pri svojej analýze použili priemer druhého a tretieho merania. Predstavili širokú škálu ďalších faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť krvný tlak účastníkov, vrátane ich pohlavia, veku, fajčenia, užívania liekov, fyzickej aktivity a rodinnej anamnézy ochorenia koronárnych artérií. Študijný dokument nespomína rasu ani etnikum účastníkov.

Vyššia konzumácia bobúľ, jabĺk, hrušiek a červeného vína, ktoré sú bohaté na flavonoidy, bola spojená s nižším systolickým, aj keď nie diastolickým, krvným tlakom. Okrem toho účastníci, ktorí konzumovali najviac flavonoidov, mali tendenciu mať v čreve väčšiu rozmanitosť baktérií v porovnaní s tými, ktorí ich konzumovali najmenej. Mali tiež nižší počet rodov baktérií známych ako Parabacteroides a vyššie zastúpenie druhov v rodine baktérií Ruminococcaceae.

Keď nie čerstvé, tak mrazené

Hoci čerstvé bobule, ako sú jahody, černice a čučorieky, môžu byť drahé, inou alternatívou sú tie v mrazenej forme. Obsah antokyanínov bude zachovaný a peniaze ušetrené! Odborníčka však upozorňuje na flavonoidové doplnky, o ktorých doteraz nie sú dôkazy, že by mali rovnaké výhody ako látky pochádzajúce zo stravy.

Fotogaléria


Tagy:
ovocie zdravie krvný tlak flavonoidy

2021-08-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia