Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Už jedna LYŽICA si poradí s problémami s PROSTATOU: Olej z jesennej pochúťky ako ho nepoznáte!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Dajú sa z nej pripraviť chutné a hlavné zdravé pokrmy. Na jeseň si ňou ľudia zdobia svoje domácnosti. Reč je o tekvici. No vedeli ste, aké pozitívne účinky na zdravie má olej vyrobený z tekvice?

Ľudia si často spájajú tekvicu s jesennou pochutinou, ktorá v chladných dňoch zahreje vo forme hustej polievky. Ak do nej nasypete opečené tekvicové semiačka, stáva sa skutočnou lahôdkou. Jadierka z nej sa tiež pridávajú do šalátov, alebo sa dajú konzumovať aj samostatne. Deti sa celý rok zvyknú tešiť, kedy si z tekvice vyrežú jesenné strašidlá a vysvietia si nimi svoje príbytky. Hoci je tekvica súčasťou veľkého množstva domácností, často sa zabúda na jeden tekvicový produkt, ktorý v sebe ukrýva veľký potenciál. Je ním tekvicový olej, ako sa píše na thehealthy.com.

Čítajte tiež: PREDBEHNITE rakovinu hrubého čreva a konečníka: Tieto potraviny ZABRÁNIA chorobe!

Čo sa nachádza v oleji?

Za studena lisovaný tekvicový olej pochádza z lúpaných tekvicových semien a bežne sa používa na varenie. Nájdeme ho už takmer v každej predajni s potravinami. Predáva sa tiež vo forme kapsúl, alebo tabliet. Nie je žiadnym prekvapením, že tekvicové semená ako aj olej obsahujú rovnaké množstvo živín ako samotná tekvica. 

„Tekvica obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý telo potrebuje, aby bolo zdravé. Je to vďaka jej sýtej oranžovej farbe,“ konštatovala odborníčka na diétu Gabrielle Mancellová. 

Ako dodala, len jedna polievková lyžica tekvicového oleja je plná veľkého množstva elektrolytov, vrátane draslíka, horčíka, vápnika a fosforu, čo z neho robí skvelého pomocníka na podporu hydratácie. 

„Môžete ho pridať do vody alebo smoothies, aby ste zaistili, že zo stravy získate maximum minerálov a zároveň aj zabránili nadúvaniu a zadržiavaniu vody,“ vysvetlila.

Podľa nej tekvicový olej obsahuje aj zinok, ktorý pomáha imunitnému systému, aby sa lepšie pripravil na obdobie chorôb. Jedna polievková lyžica obsahuje tiež 3 gramy mononenasýtených tukov a 7 gramov polynenasýtených tukov, ktoré podporujú zdravie srdca.

Použitie

Rovnako ako u väčšiny ostatných olejov na varenie, existujú rôzne spôsoby, ako môžete tekvicový olej začleniť do varenia, aby ste získali jeho zdravotné výhody a príťažlivú chuť. 

Už jedna LYŽICA si
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Olej z tekvicových jadier má nižší bod zadymenia 160 °C, čo znamená, že je lepšou voľbou do šalátov, smoothie, či rýchlu prípravu restovanej zeleniny,“ vysvetlila odborníčka na diétu Amy Gorinová. 

Ako dodala, pri príprave jedál by ste mali mať na pamäti, že tekvicový olej ľahko steká, preto by ste ho mali uskladniť na chladnom a tmavom mieste alebo v chladničke, aby ste predĺžili jeho trvanlivosť.

Dobrý na močový mechúr i prostatu

Tekvicový olej má množstvo pozitívnych účinkov na zdravie. Jedna štúdia ukázala, že u ľudí, ktorí užili 500 až 1 000 miligramov extraktu z tekvicového oleja, došlo po 12 týždňoch k zlepšeniu symptómov hyperaktívneho močového mechúra, dokonca sa prestali zobúdzať na potrebu nočného močenia. Niektorí odborníci ho dokonca odporúčajú užívať pri problémoch s prostatou.

„Existuje tiež výskum, ktorý naznačuje, že tekvicový olej môže pomôcť zvýšiť hladiny dobrého HDL cholesterolu u žien a znížiť krvný tlak,“ konštatovala Gorinová. 

Je skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré zatočia s voľnými radikálmi. Obsahuje aj veľké množstvo vitamínov a minerálov. Vďaka tomu, že je lisovaný za studena, sa v ňom uchovajú takmer všetky živiny. Podporuje zdravý metabolizmus a správne trávenie.

Krajšie vlasy a pokožka

Ak sa trápite s vypadávaním vlasov, stojí za to vyskúšať tekvicový olej. Môžete užívať jednu lyžicu oleja denne, alebo si ho vmasírovať do pokožky hlavy. Vlasy vyživí a dodá im krásny lesk. Zbaví vás aj nepríjemných lupín. Je o ňom taktiež známe, že je skvelým bojovníkom s problémovým akné. Olej z tekvicových semien má totiž antimikrobiálne účinky, takže si poradí s nepríjemnými vyrážkami a ekzémom. 

Aj keď sa vo všeobecnosti považuje za bezpečné nanášať oleje priamo na pokožku, je dôležité mať na pamäti potenciálne alergie. Keď sa používa s mierou, dokáže pleť dostatočne vyživiť, pokožku chráni pred predčasným starnutím a stareckými škvrnami. Vyskúšajte ho aj v prípade, že vás trápia lámavé nechty.

Aké sú ďalšie účinky?

  • Má protizápalové účinky
  • Vyživuje suchú pokožku
  • Znižuje stres
  • Podporuje hojenie rán
  • Znižuje príznaky menopauzy
  • Bojuje s lupinami
  • Zabraňuje lámaniu nechtov
Viac o téme: TekvicaZdraviePrevenciaTekvicový olej
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9