Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Bežný JAV na baby MRKVE, ktorého sa mnohí boja: Predzvesť NEBEZPEČNEJ zeleniny?

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Otvoríte vrecúško s baby mrkvou a všimnete si na nej biely povlak, resp. škvrny, ktoré pokrývajú zeleninu. O čo ide? Je to znak toho, že mrkva patrí do koša? Môžete si ju dať na tanier?

Zvláštne biele škvrny na mrkve majú svoj dôvod, ako sa píše na thehealthy.com. Rovnako ako niečo podobné vidieť na vajciach, ide o úplne normálny jav, nachádzajúci sa na zelenine. Hoci sa hovorí, že je za tým chlór, je to nezmysel. Je to vlastne tenká vrstva filmu spôsobená dehydratáciou, známa ako „mrkvová červeň“.

Čítajte tiež: NAJLEPŠIE potraviny, ktoré zaženú PROBLÉMY s močovým mechúrom: Dajú dokopy dôležitý ORGÁN!

Ako sa tvorí?

Podľa Pol Bishopa, experta na záhradníctvo a rastliny vo firme Fantastic Gardeners, sa biely film tvorí vtedy, keď je mrkva vystavená atmosfére a stráca vlhkosť.

"Strata vlhkosti v tenkej vonkajšej vrstve baby mrkvy spôsobuje, že sa jej povrch zdrsňuje a rozptyľuje sa na ňom svetlo. To všetko má za následok belavé stopy na mrkve,“ vysvetľuje Bishop.

Biely povlak sa môže objaviť aj kvôli poškodeným kožným bunkám mrkvy. Prečo sa teda tento biely film tvorí iba na baby mrkve a nie na tej obyčajnej?

Bežný JAV na baby
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

"Stáva sa to preto, že baby mrkva nemá ochrannú kôru, ktorá zabraňuje sušeniu," vysvetľuje Susan Brandtová, spoluzakladateľka a prezidentka Blooming Secrets. "Mrkva v plnej veľkosti má túto ochranu."

Je mrkvová červeň škodlivá?

Nie! Tento film je neškodný, pretože je to len znak toho, že vaša mrkva je dehydrovaná. Môžete ho ľahko odstrániť umytím zeleniny. Mrkvu môžete tiež namočiť do vody, aby ste ju rehydratovali a vrátili jej farbu. Iné je to v prípade vajec, na ktorých si treba všímať nejaké zmeny. Hrboľaté či škvrnité vajcia nie sú dobrým znamením...

Aj Brandtová potvrdzuje, že biely povlak nie je signálom toho, že sa zhoršuje celkovo kvalita zeleniny. Nejde o ukazovateľ toho, že by bola nebezpečná. Pokojne si zeleninu môžete vychutnať aj s bielym filmom na povrchu – nejde o nič škodlivé. Ako bolo spomenuté, je to znamenie, že je len príliš suchá.

Viac o téme: ZeleninaZdravieMrkva
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9