Odborníci upozorňujú na MED so statusom NEŠKODNEJ potraviny: Hrozia zdravotné PROBLÉMY!

Zdroj: gettyimages.com
2021-08-18 06:00:00

Sociálne siete ovládol nový trend. Vyzdvihuje jednu potravinu ako skvelú voľbu rýchleho občerstvenia. Ide o mrazený med, ktorý v letných mesiacoch osvieži i zaženie hlad a pritom neublíži zdraviu. Nezmysel!

Odborníci zdvíhajú varovný prst a hovoria o pravom opaku. Pri tejto príležitosti upozorňujú celkovo o mede, ktorý nie je až taký zdravý pre ľudský organizmus, ako si mnohí myslia.  

Čítajte tiež: Ženský ZVYK na verejných toaletách, ktorým si zbytočne UŠKODÍTE: ZMENA v orgánoch!

Od zdravia má ďaleko

Nápad, konzumovať mrazený med, dostal 9. júla užívateľ TikToku Dave Ramirez, ktorý si ho nevie vynachváliť. Od tej doby tento trend pritiahol viac ako 900 miliónov zobrazení a množstvo ľudí, ktorí mrazený med zahrnuli do svojho jedálnička.

Nie je až takým veľkým prekvapením, že niektorí, ktorí to vyskúšali, pociťovali nevoľnosť alebo sa u nich objavili gastrointestinálne príznaky, ako sa píše na healthline.com. Keď je cukor konzumovaný vo veľkých množstvách, môže spôsobiť prudký nárast hladiny cukru v krvi a potom nastane rýchly pokles. Vysoké dávky cukru môžu tiež ovplyvniť gastrointestinálny trakt a viesť k nevoľnosti a hnačke.

"Tento trend je ekvivalentom konzumácie veľkého množstva sladkostí naraz - neexistuje žiadny prínos pre zdravie a môže viesť k rýchlemu vzostupu cukru, čo spôsobuje zvýšenú chuť na jedlo a zažívacie ťažkosti," prízvukuje Amanda Izquierdoová, registrovaná dietetička z  Chicaga.

Ak vás láka tento trend, odborníci na výživu odporúčajú malé množstvo medu.

Ako na horskej dráhe

Med, ak je konzumovaný s mierou, sa spája s rôznymi zdravotnými výhodami, vrátane zlepšeného zdravia srdca a hladiny antioxidantov v krvi. Jeho nadmerná konzumácia však môže mať negatívne zdravotné dôsledky. Treba myslieť na to, že med je plný cukru a je kaloricky hustý.

„Pokyny pre Američanov o strave 2020-2025“ odporúčajú dospelým udržať príjem pridaného cukru pod 10 percentami svojich denných kalórií. Pre niekoho, kto prijme 2 000 kalórií denne, sú to menej ako 4 polievkové lyžice medu.

"Tento trend môže prinútiť niekoho v priebehu krátkeho času skonzumovať vyššie množstvo cukru na jedno posedenie," upozorňuje Izquierdoová.

Pri rýchlej konzumácii, ako sa deje v spomínanom trende na TikToku, môže med spôsobiť rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi. Jamie Hickey, odborník na výživu a zakladateľ spoločnosti Truism Fitness, hovorí, že toto rýchle zvýšenie hladiny cukru v krvi môže spôsobiť „cukrový šok“.

"Hyperdávka cukru v relatívne malých množstvách môže spôsobiť vysokú hladinu cukru v krvi," varuje Hickey a dodáva, že ľudia sa na začiatku môžu cítiť veľmi dobre a plní energie.

Po zvýšení cukru v krvi však nasleduje rýchly pokles do 2 až 3 hodín, tvrdí Jennifer Glocknerová, registrovaná odborníčka na zdravú výživu.

"Nízka hladina cukru v krvi môže spôsobiť nevoľnosť. Budete hladní, nervózni, oslabení, unavení, hrozí búšenie srdca, bolesti hlavy a nesústredenosť," povedala Glocknerová.

Izquierdoová odporúča jesť bielkoviny a tuky pri konzumácii cukru a uhľohydrátov, aby sa zmiernili nepríjemné „horské dráhy“ s krvným cukrom. Hlavne ľuďom s cukrovkou hrozí nebezpečné zvýšenie hladiny cukru v krvi, takže tí by sa mali vyhýbať konzumácii mrazeného medu.

Problémy s tráviacim traktom

Aby toho nebolo málo, mnohí nevedia, že príliš veľa medu môže spôsobiť zažívacie problémy. Podľa Izquierdaovej sa predpokladá, že malé množstvo medu zmierňuje tráviace symptómy. Čajová lyžička môže napríklad pomôcť pri refluxe kyseliny, aj keď by to stále mohlo ovplyvniť hladinu cukru v krvi. Priveľa cukru by už mohlo viesť ku gastrointestinálnym ťažkostiam.

"Dokonca môže ovplyvniť rovnováhu dobrých baktérií vo vašom čreve," povedala Glocknerová. "Cukor spôsobuje zápal všeobecne a aj v gastrointestinálnom trakte."

Pretože med obsahuje vysoké množstvo fruktózy, rýchla konzumácia veľkého množstva môže viesť k gastrointestinálnym problémom, ako sú:

  • nadúvanie
  • nevoľnosť
  • hnačka

"Keď vaše telo rozpozná, že ste zjedli veľa cukru, voda vstúpi do tráviaceho traktu, čo môže mať za následok hnačku," dodala Izquierdoová.

Ak chcete vyskúšať trend a vyhnúť sa symptómom, dajte si malé množstvo medu.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie med prevencia

2021-08-18 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia