Vymkol sa vám KRVNÝ TLAK spod kontroly? NÁPOJ, ktorý ho SKROTÍ až o 65 percent!

Zdroj: gettyimages.com
2021-07-16 21:00:00

Vysoký krvný tlak možno zachrániť okrem iného aj pitím tých správnych nápojov. V boji proti nemu vám pomôže hlavne jeden z nich, ktorý preukázateľne znižuje hypertenziu. O aký nápoj ide?

Vysoký krvný tlak, tiež známy ako hypertenzia, je rizikovým faktorom srdcových chorôb, takže je nevyhnutné zvrátiť jeho vysoké hodnoty. Ukázalo sa, že niektoré potraviny sú schopné znižovať riziko vysokého krvného tlaku, vrátane jedného horúceho nápoja. Nemusíte teda hneď užívať lieky, ale využiť šetrnejšiu formu liečby pre svoj organizmus!

Čítajte tiež: Vysoký CHOLESTEROL sa môže objaviť na TVÁRI: Všímajte si tento nezvyčajný SIGNÁL!

Ktorý čaj si poradí s hypertenziou? 

K vysokému krvnému tlaku dochádza vtedy, keď sila vašej krvi, ktorá tlačí na steny tepien, je príliš vysoká. Ak sa nelieči, spôsobí zúženie tepien, čo zníži prietok krvi do životne dôležitých orgánov, ako je srdce. Tým sa môže zvýšiť riziko srdcového infarktu. Našťastie, dá sa tomu zabrániť!

Podľa výskumu určité potraviny a ich zložky, ktoré obsahujú, môžu pomôcť odvrátiť riziko vysokého krvného tlaku. Do tejto kategórie patrí čaj oolong - tradičný čínsky čaj vyrobený z listov rastliny Camellia sinensis, ako sa píše na express.co.uk.

Štúdia publikovaná v časopise JAMA Network skúmala dlhodobé účinky pitia čaju oolong na riziko hypertenzie. Účastníkmi štúdie bolo 1 507 osôb, z toho 711 mužov a 796 žien. Vedci zhromaždili podrobné informácie o konzumácii čaju a ďalších životných štýloch a stravovacích faktoroch spojených s rizikom hypertenzie.

Výsledok ukázal, že tí, ktorí pili najmenej 120 ml/deň (pol šálky) čaju oolong po dobu jedného roka, mali o 46% nižšie riziko vzniku hypertenzie ako tí, ktorí nepili čaj. Navyše medzi tými, ktorí vypili 120 až 599 ml/deň (dve a pol šálky), sa riziko vysokého krvného tlaku znížilo o 65 percent. Vedci dospeli k záveru, že obvyklá konzumácia čaju oolong najmenej 120 ml/deň po dobu jedného roka „významne znižuje riziko vzniku hypertenzie v čínskej populácii“.

Nápoje, ktoré treba obmedziť

Hoci oolong priaznivo vplýva na vysoký krvný tlak, niektoré iné nápoje môžu mať skôr opačný účinok. Príkladom je kofeínový nápoj, ktorý by mohol viac uškodiť ako pomôcť. Podľa kliniky Mayo, kofeín môže zvýšiť krvný tlak až na 10 mm Hg u ľudí, ktorí ho konzumujú zriedka. Na druhej strane ľudia, ktorí pravidelne pijú kávu, môžu zaznamenať malý alebo dokonca žiadny vplyv na krvný tlak. Na zistenie toho, či kofeín zvyšuje krvný tlak, sa odporúča dať si skontrolovať tlak do 30 minút po vypití nápoja. Ak sa váš krvný tlak zvýši o 5 až 10 mm Hg, môžete byť citliví na účinky kofeínu, ktoré vám zvyšujú krvný tlak.

Fotogaléria


Tagy:
čaj nápoj hypertenzia vysoký krvný tlak

2021-07-16 21:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia