Jeden z TOP minerálov s veľkým potenciálom: ZACHRÁNI pred tichým zabijakom!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-25 12:00:00

O vápniku a draslíku je známe, že sa podieľajú na regulácii krvného tlaku, no podľa novej štúdie ho dokáže znížiť aj zinok. Vedci to zistili náhodou, keď skúmali jeho úlohu, čo sa týka funkcii mozgu hlodavca. Vyzerá to tak, že sa na trhu čoskoro objaví nový liek na tlak.

Ak ďalší výskum potvrdí záver štúdie, mohli by farmaceutické firmy začať vyrábať nové lieky na hypertenziu, či vysoký krvný tlak, ktorý sa považuje za "tichého zabijaka". Mali by byť na báze zinku, ako sa to píše na medicalnewstoday.com. Štúdia bola zverejnená v časopise Nature Communications.

Čítajte tiež: Tieto POTRAVINY majú v horúčavách STOPKU: Budete sa po nich cítiť ešte HORŠIE

Náhodné zistenie o zinku

Lekári používajú rôzne spôsoby, aby pomohli ľuďom zvládnuť tento závažný problém. Ak cvičenie a úprava stravy nestačia na udržanie krvného tlaku v prijateľných hodnotách, predpíšu pacientovi lieky. Na trhu ich je niekoľko druhov. Ich úlohou je znížiť srdcový výdaj, alebo znížiť periférny odpor v arteriálnom systéme tela. Jedným mechanizmom na zníženie odporu proti prietoku krvi je uvoľnenie svalov, ktoré obklopujú tepny a artérie. 

„Výskum ukázal, že hladiny vápnika a draslíka vo svaloch, obklopujúcich krvné cievy, riadia ich rozširovanie a kontrakciu,“ uviedli autori štúdie.

Tí však prišli aj na to, že pri udržiavaní vaskulárneho tonusu môže hrať úlohu aj zinok, ktorého význam doteraz nebol docenený. 

"Náš objav, že zinok je tiež dôležitý pri znižovaní tlaku, bol náhodný, pretože sme skúmali mozog, nie krvný tlak," uviedla hlavná autorka štúdie Ashenafi Betrieová. 

Vedci sa pozreli na vplyv liekov na báze zinku na funkciu mozgu pri Alzheimerovej chorobe, pričom zaznamenali výrazné a neočakávané zníženie krvného tlaku u potkanov, ktorí užívali lieky na báze zinku. Keďže výskum sa uskutočnil na zvieratách, je potrebná ďalšia štúdia na ľuďoch.

Vplyv zinku na krvný tlak

Ako uviedol doktor Winston Morgan, výskum sa zameral na to, čo sa stane, keď je intracelulárny zinok regulovaný smerom nahor alebo nadol pomocou ionoforov a chelátorov. Ionofory sú chemické nosiče, ktoré transportujú ióny, ako je zinok, cez bunkovú membránu, zatiaľ čo chelátory ich viažu. Vedci naznačujú, že zvýšenie intracelulárneho zinku pomocou ionoforu viedlo k zníženiu krvného tlaku u potkanov, ktorých skúmali. 

Vedci neskôr uskutočnili laboratórne experimenty na vybraných krvných cievach potkanov aj ľudí a zistili, že keď znížili intracelulárny zinok pomocou chelátora, tieto cievy sa stiahli. Výskumníci tiež prišli na to, že cievy srdca a mozgu majú vyššiu citlivosť na zinok ako cievy inde v tele. 

„V tejto štúdii, keď bol zinok pridaný externe, nemal žiadny vplyv na vaskulárny tonus. Bolo to účinné iba vtedy, keď sa intracelulárne hladiny umelo zvýšili pomocou ionoforov, ktoré sú zriedka terapeutickou možnosťou,“ poznamenal doktor Morgan. 

Nový liek na hypertenziu? 

Ako dodal, ak následný výskum nakoniec potvrdí úlohu zinku v liečbe krvného tlaku, bol by to vítaný spôsob liečby hypertenzie. 

„Aj keď existuje celý rad existujúcich liekov, ktoré sú k dispozícii na zníženie krvného tlaku, u mnohých ľudí sa vyvinie rezistencia na ne,“ konštatovala spoluautorka štúdie Christine Wrightová.

Je tiež pravda, že niektoré existujúce lieky môžu u niektorých ľudí vyvolávať nežiadúce vedľajšie účinky.

Čo robí zinok so svalmi? 

Človeka trápi vysoký krvný tlak vtedy, keď sa bunky hladkého svalstva v stenách tepien a artériách stiahnu a krv nimi nemôže dostatočne prúdiť. Vytvára sa neprimeraný tlak na steny, čo môže mať za následok poškodenie alebo dokonca prasknutie krvných ciev. Vedci zistili, že zinok ovplyvňuje svaly, endotelové bunky a senzorické nervy, čím znižuje množstvo vápnika vo svaloch a spôsobuje ich relaxáciu. To zase má za následok zvýšenie prietoku krvi a zníženie krvného tlaku.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia hypertenzia zinok vysoký krvný tlak

2021-06-25 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia