SILU bobkového listu odhalia jeho ÚČINKY: Tieto ZMENY očakávajte po jeho konzumácii!

Zdroj: gettyimages.com
2021-06-15 12:00:00

Tak obyčajný a všedný, no mimoriadne zaujímavý. Taký je bobkový list, ktorý považujeme za samozrejmú ingredienciu v našej kuchyni. Netreba však túto koreninu podceňovať!

Ani zďaleka nie je len obyčajným korením, ktorým dochucuje jedlá. Predstavuje bohatý zdroj vitamínu A, C, železa, draslíka, vápnika, či horčíka. Aj vďaka nim sa tieto malé, zelené listy môžu pochváliť takými účinkami, aké má len máloktorá korenina!

Čítajte tiež: KÁVA s ÚČINKOM, ktorý ocení každá gazdinka: Dôvod, PREČO by ste ju mali mať v CHLADNIČKE!

Bobkové list, známy tiež ako vavrín pravý, pochádza z Malej Ázie, Iránu a Sýrie, pričom ho nájdeme aj v Stredomorí. Ide o vždy zelený krík, ktorého listy sa používajú ako korenina. Majú kopijovitý oválny tvar, sú tvrdé a majú výraznú vôňu. Starovekí Gréci ho používali na vence pre víťazov atletických disciplín. Bol považovaný za posvätnú rastlinu, sadili ho v blízkosti kostolov a pálil sa pri rôznych rituáloch. Neskôr sa začal využívať v kuchyni a na liečbu rôznych neduhov. Ako sa píše na organicfacts.netnápoj z listov stimuluje metabolizmus a očistí telo od toxínov. Je ideálnym prostriedkom na detoxikáciu organizmu. 

Aké sú jeho zdravotné výhody?

Zlepšuje trávenie

Bobkové listy sa používajú na zmiernenie príznakov zažívacích ťažkostí a iných žalúdočných chorôb. Okrem toho, že dodávajú jedlu skvelú chuť, pomáhajú aj zmierniť bolesť brucha, zatočia s plynatosťou, nadúvaním, zápchou a hnačkou. Používajú sa tiež ako diuretikum. Bobkový list obsahuje enzýmy, ktoré pomáhajú odbúravať bielkoviny a rýchlejšie tráviť jedlo.

Zmierňuje dýchacie ťažkosti

Bobkové listy majú silné antibakteriálne vlastnosti. Keď sa éterický olej z bobkových listov extrahuje, primieša sa do masti. Po aplikácii na hrudník zmierňuje rôzne respiračné stavy. Inhalácia pary má podobný účinok ako aromaterapia, uvoľňuje hlien a eliminuje nebezpečné baktérie, ktoré sa môžu zachytiť v dýchacích cestách.

Zlepšuje zdravie vlasov

Toto korenie dokáže zázraky pri liečbe lupín a taktiež pôsobí proti vypadávaniu vlasov. Ak chcete zlepšiť zdravie vlasových folikulov a eliminovať lupiny, ponorte bobkové listy do vody a následne si ňou opláchnite vlasy.

Má protizápalové účinky

Jednou z najdôležitejších výhod bobkového listu je jeho schopnosť znižovať zápal v tele. Bobkové listy obsahujú jedinečný fytonutrient, nazývaný partenolid, ktorý rýchlo zníži zápal a podráždenie aplikáciou na boľavé kĺby alebo oblasti postihnuté artritídou.

Chráni zdravie srdca

Kyselina kávová a rutín sú dôležité organické zlúčeniny obsiahnuté v bobkových listoch. Zlepšujú zdravie srdcového svalu. Rutín posilňuje kapilárne steny v srdci a končatinách, zatiaľ čo kyselina kávová pomáha vylúčiť zlý cholesterol z kardiovaskulárneho systému.

Znižuje úzkosť a stres

Linalool je často spájaný s tymiánom a bazalkou, ale nachádza sa tiež v bobkových listoch. Táto zlúčenina môže pomôcť znížiť hladinu stresových hormónov v tele, najmä, ak sa používa v aromaterapii. Čaj alebo nápoj z bobkových listov vás upokojí a poradí si s úzkosťou.

Zatočí s cukrovkou

Výskum naznačuje, že bobkové listy súvisia so zlepšenou funkciou inzulínových receptorov a regulovanou hladinou cukru v krvi. U pacientov s rizikom vzniku cukrovky alebo u tých, u ktorých sa už tento stav rozvinul, môže pravidelná konzumácia bobkových listov výrazne znížiť pravdepodobnosť diabetických epizód.

Recept na čaj z bobkových listov

  • ½ litra vody
  • 3 bobkové listy
  • šťava z 2 citrónov

Suroviny vložte do hrnca a priveďte do varu. Po vychladnutí vypite. Aromatická vôňa, ktorú listy uvoľnia je upokojujúca. Čaj vynikajúco chutí, ukľudní podráždené črevá, aj nepokojnú myseľ.

Recept na detoxikačný nápoj

  • 3 bobkové listy
  • 1 citrón
  • 300 ml vody

Do mixéra vytlačte citrón, pridajte vodu a bobkové listy. Mixujte po dobu 5 minút, kým nie sú listy kompletne pomixované. V nápoji nesmú ostať ostré časti. Pite ráno, namiesto kávy. Kúru aplikuje 10 dní, potom nasleduje 10 dňová prestávka. 

Tento detoxikačný nápoj má zaujímavé účinky:

  • zlepšuje trávenie
  • podporuje činnosť pečene a obličiek
  • vylučuje toxické látky z tela
  • odbúra nahromadenú vodu v tele
  • stimuluje chudnutie a spaľovanie tukov

Fotogaléria


Tagy:
zdravie prevencia účinky bobkový list

2021-06-15 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia