Ryba plávajúca v mori CHÉMIE? PRAVDA o lososovi z FARMY, ktorá vám otvorí oči!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-28 15:00:00

Často sa hovorí o katastrofálnych podmienkach, v ktorých sa chovajú lososy. S tým sa často skloňujú chemické látky, ktoré robia z ryby potenciálne škodlivú potravinu. Sú obavy na mieste?

„Hlavnou výhodou tukových rýb, ako je losos, sú okrem bielkovín aj DHA omega-3 mastné kyseliny. Väčšina z nás ich nemá dostatok a sú dôležité pre zdravie srdca, mozgu a očí, ako aj pre zdravé tehotenstvo,“ začína s témou  Frances Largeman-Roth, RDN.

Čítajte tiež: Nebezpečný SIGNÁL, ktorý prichádza v NOCI: PREDPOVEDÁ vyššie riziko MŔTVICE a INFARKTU u žien

Losos ako skvelá voľba

Existujú tri rôzne typy omega-3 mastných kyselín: kyselina alfa-linolénová (ALA), kyselina eikosapentaénová (EPA) a kyselina dokosahexaénová (DHA). V tele sa potom mení ALA na EPA a následne na DHA, ako uvádzajú Národné inštitúty zdravia (NIH).

„Zatiaľ čo ALA mastné kyseliny sa nachádzajú v rastlinách (napr. v ľanových, konopných semienkach a chia a vo vlašských orechoch), premena ALA na DHA omega-3 je vo veľmi malom množstve,“ hovorí Largeman-Roth. 

Aby ste mali dostatok EPA a DHA, budete musieť väčšinu z nich získať z tučných rýb, ako je losos. Pokiaľ ide o výber rýb, losos je bežnou voľbou kvôli jeho dostupnosti a zdravej reputácii, ako sa uvádza na livestrong.com. Problém je v tom, že tie lacnejšie a prístupnejšie kusy lososa sa zvyčajne chovajú na farmách a nie sú získané prirodzeným lovom z otvorenej vody.

Čím sa od seba líšia? 

Aj ten divoko ulovený, ale aj chovaný losos sú vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín. Hlavný rozdiel medzi nimi spočíva v tom, že chovaný losos sa chová na farmách, zatiaľ čo divoký sa loví z otvorenej vody, hovorí Michelle Jaelin, RD. Zrejme vás prekvapí fakt, že práve ten chovaný má v skutočnosti viac omega-3 mastných kyselín ako divoký!

"Je to ako vybrať si medzi kuracími prsiami a tmavým mäsom. Divoký losos je oveľa štíhlejší, zatiaľ čo chovaný losos lepšie chutí, pretože má viac tuku. Preto kuchári radi varia s chovaným lososom. Má vyšší obsah tuku v dôsledku toho, čím ho kŕmia. Zvyčajne sa na farmách podáva viac obilnín, rias a rybej múčky, čo zvyšuje ich obsah omega-3 mastných kyselín,“ hovorí Jaelin.

Množstvo omega-3 mastných kyselín nachádzajúcich sa v divokých lososoch závisí od rias a planktónu v ich strave. Chovaný losos teda môže obsahovať toľko omega-3 ako ich divoké náprotivky.

Chovaný losos má však viac tukov omega-6, a preto má podľa štúdie environmentálneho výskumu z marca 2017 nižší pomer omega-3 k omega-6 ako ten divoký. Niektoré výskumy dokonca naznačujú, že omega-6 môžu byť zápalové. Harvard Health Publishing však tieto obavy vyvracia a uvádza, že omega-6 skutočne znižovali markery zápalu alebo ich ponechali nezmenené.

Jaelin hovorí, že sa tiež mierne líšia svojimi nutričnými profilmi: „Chovaný losos má vyšší obsah folátov a vitamínu A ako divoký,  no ten má zase vyšší obsah draslíka a selénu.“

PCB ako problém

Nevýhodou výberu chovaného lososa je riziko konzumácie perzistentných organických znečisťujúcich látok, inak známych ako POP. Jedným z typov POP, ktorý sa bežne vyskytuje v chovaných lososoch, je polychlórovaný bifenyl (PCB), čo sú umelo vyrobené chlórované priemyselné chemikálie, ako uvádza Clevelandská klinika.

Vláda USA v roku 1977 zakázala výrobu PCB. PCB sa totiž uvoľňovali do životného prostredia z miest nebezpečného odpadu a podľa Environmentálneho fondu na ochranu životného prostredia (EDF) pristáli na dne korýt riek, jazier a pobrežných oblastí, kde môžu vstúpiť do potravinového reťazca a pôsobiť na ryby.

Chovaný losos má podľa Pracovnej skupiny pre životné prostredie (EWG) 16-násobok obsahu PCB v porovnaní s voľne žijúcimi lososmi, 3,4-násobok množstva v porovnaní s inými morskými plodmi a 4-násobok množstva než v hovädzom mäse. 

"Niektoré štúdie preukázali, že odrody lososa z farmy môžu mať vyššie kontaminanty kvôli tomu, že sú v uzavretom systéme, v ktorom sa chovajú, na rozdiel od otvorených vôd. Ryby chované na farme majú zvyčajne vyšší výskyt chorôb v dôsledku podmienok chovu," hovorí Largeman-Roth.

PCB sa zvyčajne nachádzajú v krmive. Aby toho nebolo málo, farmy s lososmi zvyčajne mávajú pod sieťovými ohrádkami rybie výkaly a nespotrebované krmivo. Navyše, morské vši môžu infikovať chovaného lososa, čo môže mať negatívny vplyv na zdravie lososa, podľa Ministerstva zdravotníctva vo Washingtone.

To však neznamená, že divoký losos je bez rizík PCB. Malá štúdia z novembra 2020 analyzovala obsah mastných kyselín, PCB a ťažkých kovov v chovaných, uniknutých a voľne žijúcich atlantických lososoch v Nórsku a zistila, že koncentrácie PCB a ťažkých kovov, ako sú ortuť a arzén, boli trikrát vyššie u divokého lososa ako u toho, chovaného na farme. Na druhej strane, tieto hladiny PCB boli stále pod normami Európskej únie pre kontaminanty v potravinách. 

Vedci tiež zistili, že chovaný a voľne žijúci losos mali podobné profily esenciálnych aminokyselín, ale divoký losos mal mierne vyšší obsah bielkovín. Aj keď je táto štúdia malá, objasňuje environmentálne výzvy divokých lososov a potrebu zlepšenia chovu rýb vo všeobecnosti.

Zdravotné riziká PCB v rybách

Aj napriek tomu, že vystavenie účinkom PCB môže mať vplyv na divoké lososy, Largeman-Roth tvrdí, že zďaleka nedosahuje úroveň kontaminantov ako v prípade tých chovaných. Príkladom je veľká štúdia z roku 2004, ktorá zistila, že PCB v lososoch chovaných na farmách boli podľa Harvard Health Publishing asi osemkrát vyššie ako koncentrácie v divokých.

"PCB v lososoch súvisia s rakovinou a inými zdravotnými problémami. Jedným z dôvodov, prečo sú zdraviu tak potenciálne škodlivé, je to, že sa ukladajú v tuku ako nevylučujú sa, čo znamená, že sa časom hromadia v tele," Largeman- Hovorí Roth.

Napríklad metaanalýza PLOS One z novembra 2018 ukázala, že expozícia určitým PCB je spojená s rizikom rakoviny prsníka. Vystavenie určitým PCB sa tiež spája s rozvojom cukrovky 2. typu, uvádza sa v štúdii Environmental International z augusta 2019.

Okrem toho štúdia z marca 2015 v Medzinárodnom vestníku kardiológie, ktorá zahŕňala 33 446 žien v strednom a staršom veku bez anamnézy srdcových chorôb alebo cukrovky, prišla na to, že expozícia PCB bola spojená so zvýšeným rizikom srdcového infarktu. So zvýšením príjmu EPA a DHA bol tiež spojený nejaký priaznivý účinok.

Aj keď tieto štúdie priamo nesúvisia s úrovňou PCB v chovaných lososoch so súvisiacimi zdravotnými rizikami, ukazujú, že všeobecné vystavenie účinkom PCB môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie.

Prevažujú výhody chovaného lososa nad rizikami?

Podľa Jaelin hladiny PCB nájdené v chovaných lososoch sú podľa vládnych štandardov všeobecne považované za bezpečné. Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) má zase opačný názor. V každom prípade záleží od skonzumovaného množstva. Ak by ste sa mali riadiť normami EPA, v podstate by ste nemali zjesť viac ako jedného chovaného lososa za mesiac. Z tohto dôvodu Largeman-Roth tvrdí, že vašou najbezpečnejšou možnosťou je získať divokého lososa.

Odporúčam hľadať divokého lososa a ďalšie morské plody z Aljašky. Štúdie preukázali nižšiu hladinu PCB v divokom lososovi z vôd Aljašky oproti iným oblastiam, ako je Írsko a Škótsko. Aljaška tiež dodržiava prísne normy trvalej udržateľnosti, čo pomáha zabezpečiť dlhodobý prístup k voľne žijúcim lososom a vyhnúť sa závislosti od odrôd chovaných na farme.“

Dietológovia odporúčajú, aby ste každý týždeň dodržiavali dve porcie tučných rýb - či už ide o chovaného alebo divokého lososa.

"Pre mňa výhody konzumácie chovaného lososa prevažujú nad ich rizikami," hovorí Jaelin. "Ak budete jesť lososa viac ako dvakrát týždenne, potom by som odporučil zvoliť si voľne žijúceho lososa, aby ste znížili riziko vystavenia účinkom PCB. Ak však konzumujete ryby menej ako dvakrát týždenne, potom je konzumácia chovaného lososa v poriadku."

Ak sa skutočne obávate zdravotných rizík PCB, existujú ďalšie spôsoby, ako prijať viac omega-3 vo vašej strave.

"Omega-3 môžete získať aj z iných rýb, ako sú slede, makrely a sardinky. Vo vlašských orechoch a chia semienkach je tiež veľa omega-3," hovorí Jaelin.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie ryba losos

2021-04-28 15:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia