REAKCIA ázijských FAZULIEK na ľudské telo: Zelené bôby napravia PORUCHY ovulácie i CHOLESTEROL!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-23 12:00:00

Zvyčajne sa podávajú ako predjedlo, ale bývajú aj súčasťou hlavných jedál. Mnohí ich prirovnávajú k fazulkám, no svojimi benefitmi pre zdravie ich ďaleko prevýšia. Zoznámte sa s edamame, ázijskou pochúťkou, ktorá je výnimočná svojimi účinkami na ľudský organizmus.

Edamame sú nezrelé sójové bôby. Zbierajú sa skôr ako dozrejú, alebo stvrdnú. Najčastejším spôsobom úpravy je klasické varenie. Po tom, ako sa z vody vytiahnu, zvyknú sa posypať hrubozrnnou soľou a mletými chili papričkami. Sú prirodzene bezlepkové a nízkokalorické, neobsahujú žiadny cholesterol a sú vynikajúcim zdrojom bielkovín, železa a vápnika. Ako sa píše na medicalnewstoday.com, vedci už roky spájajú konzumáciu sójových jedál s nižším rizikom niektorých ochorení, ktoré súvisia s vekom a životným štýlom.

Čítajte tiež: Zaujímavý TRIK, ako odstrániť prisatého KLIEŠŤA v priebehu SEKUNDY: Keď iné metódy zlyhajú!

Akým chorobám predídete, keď do svojho jedálnička zahrniete edamame?

1. Choroby mozgu, ktoré súvisia s vekom

Štúdie naznačujú, že konzumácia sójových izoflavónov môže znížiť riziko kognitívneho poklesu. Predchádzajúce výskumy ukázali, že liečba sójovými produktami môže zlepšiť aspekty myslenia a poznávania, ako je napríklad neverbálna pamäť a verbálna plynulosť. Sójové izoflavóny dokonca môžu zvýšiť kognitívne funkcie po menopauze.

2. Kardiovaskulárne ochorenia

Niektorí vedci našli dôkazy o tom, že sójový proteín má vlastnosti, ktoré môžu znižovať hladinu zlého cholesterolu v krvi. Sója môže byť prospešná aj pre kardiovaskulárne zdravie vďaka vysokému obsahu vlákniny a antioxidantov.

3. Rakovina prsníka a prostaty

O účinkoch sóje na riziko rakoviny prsníka sa vedú polemiky. Zdá sa, že niektoré izoflavóny v sóji, známe ako fytoestrogény, účinkujú podobným spôsobom ako estrogén. Vysoká hladina estrogénu môže zvýšiť riziko špecifického karcinómu prsníka. Štúdie na ženách v Ázii naopak naznačujú, že sója môže znížiť toto nebezpečenstvo. Jedným z dôvodov môže byť to, že genisteín, hlavný izoflavón v sóji, má antioxidačné vlastnosti, o ktorých je známe, že majú protirakovinové účinky. Aj výskum z roku 2018 ukázal, že konzumácia sójových výrobkov môže významne znížiť riziko rakoviny prostaty u mužov.

4. Depresia

Edamame obsahuje folát, ktorý telo potrebuje na tvorbu DNA a na správne delenie buniek. Ak ich telo príjme dostatok, zastaví sa tvorba nadmerného množstva látky nazývanej homocysteín, ktorý môže spustiť depresiu. Vysoká hladina homocysteínu môže zabrániť krvi a iným výživným látkam dostať sa do mozgu a môže vzájomne ovplyvňovať s produkciou hormónu serotonínu. Tento hormón pomáha zlepšiť náladu, spánok a chuť do jedla.

5. Cukrovka

Ľudia s cukrovkou 2. typu si musia dávať pozor na svoj jedálniček. Nie je jedno, čo vložia do svojich úst. Jedna štúdia ukázala, že konzumácia nesladených sójových výrobkov je pre ich zdravie prospešná.

6. Neplodnosť

Niektorí ľudia tvrdia, že konzumácia väčšieho množstva železa a bielkovín z rastlinných zdrojov, ako je edamame, špenát, fazuľa, tekvica, paradajky a repa, môže zvýšiť plodnosť alebo znížiť riziko ovulačných porúch. Ak sa túžite stať rodičmi, mali by ste ich zaradiť do svojho jedálnička.

7. Dodajú energiu

Nedostatok železa v strave môže mať vplyv na to, ako telo využíva energiu, a môže viesť k anémii z nedostatku tejto minerálnej látky. O Edamame je známe, že je skvelým zdrojom železa, folátov a rastlinných bielkovín.

Výživové hodnoty:

Šálka so 155 gramami edamame obsahuje:

  • 188 kalórií
  • 18,5 g bielkovín
  • 13,8 g sacharidov, z toho 3,3 predstavuje cukor
  • 8,1 g vlákniny
  • 3,5 mg železa
  • 97,6 mg vápnika
  • 99,2 mg horčíka
  • 262 mg fosforu
  • 676 mg draslíka
  • 2,1 mg zinku
  • 9,5 mg vitamínu C

Ďalšie výhody konzumácie

Edamame obsahuje aj kompletné bielkoviny. To znamená, že rovnako ako v prípade mäsa a mliečnych výrobkov, aj táto fazuľa poskytuje všetky nevyhnutné aminokyseliny, ktoré ľudia potrebujú a ktoré si telo nedokáže samo vyrobiť. Sú tiež zdrojom zdravých polynenasýtených tukov, najmä kyseliny omega-3 alfa-linolénovej. Obsahujú izoflavóny, druh antioxidantu, ktorý môže pomôcť znížiť riziko osteoporózy.

Edamame v kuchyni

Edame kúpite vo vybraných obchodoch a reťazcoch. Dostať ich čerstvé, väčšinou však zmrazené. Majú jemnú maslovú príchuť, ktorá sa dobre spája s mnohými jedlami. Môžete ich pridať do polievok, dusených pokrmov, šalátov, či ryžových jedál. Sú skvelým predjedlom, ktoré nasýti a dodá potrebné výživné látky. Stačí ich variť 5 až 10 minút, po scedení vody posypať morskou hrubozrnnou soľou a sušenými chili papričkami a nechať vychladnúť. Konzumujte ich bez lúsku.

Recept na parmezanové edamame

Ingrediencie: 

  • 1 balenie mrazeného edamame
  • 1 polievková lyžica olivového oleja
  • ¼ šálky strúhaného parmezánu
  • ¼ lyžičky cesnakového prášku
  • soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Predhrejte rúru na 200 stupňov Celzia. Edamame nechajte rozmraziť. V miske zmiešajte parmezán, cesnakový prášok, soľ a korenie. Do druhej nádoby dajte edamame a premiešajte s olivovým olejom. Pridajte k tomu zmes parmezánu a korenia a dôkladne zmiešajte, kým nebudú rovnomerne obalené. Vložte do zapekacej misky a nechajte piecť 15 minút, kým nebude parmezán chrumkavý. Dobrú chuť!

Fotogaléria


Tagy:
zdravie edamame fazuľky

2021-04-23 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia