Pitie KOFEÍNOVÉHO nápoja ho dohnal na TRANSPLANTÁCIU: Obličky a srdce v DEVASTAČNOM stave!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-22 12:00:00

Mnohí po nich siahujú nie z toho dôvodu, aby im dodal stratenú energiu. Skôr kvôli ich chuti a zvyku. Pohybujú sa však po tenkom ľade. Energetické drinky sa môžu veľmi ľahko stať niečím, bez čoho si nevieme predstaviť svoj život. Stávajú sa závislosťou.

Energetické nápoje sú veľmi obľúbené medzi mladými ľuďmi. Hoci ich výrobcovia tvrdia, že ich drinky sú bezpečné, ich konzumácia vyvoláva kontroverziu. Hlavne po tom, čo došlo k niekoľkým úmrtiam, ktoré sa spájali práve s týmitoi nápojmi. Aj nemenovaný 21-ročný mladík takmer prišiel o život po tom, čo vypil nadmerné množstvo kofeínového nápoja. 

Čítajte tiež: ZMENÍ sa spôsob liečby KORONAVÍRUSU? Podľa vedcov stačí robiť TOTO a ZACHRÁNILI by sa ľudské životy

Koniec štúdia na škole

Ako sa píše na thesun.co.uk, mladý muž sa stal závislým na energetických drinkoch. Po dobu dvoch rokov vypil denne štyri plechovky s obsahom 500 ml. Nakoniec však musel vyhľadať lekársku pomoc, pretože začal trpieť dýchavičnosťou a chudol. Mal tiež zažívacie ťažkosti, chvel sa a búšilo mu srdce. Počas troch mesiacov pred prijatím do nemocnice nemohol kvôli letargii a celkovému zdravotnému stavu pokračovať v štúdiu na vysokej škole.

Po prevezení do nemocnice krvné testy, sken a hodnoty EKG odhalili, že mu zlyhalo srdce aj obličky. Muž nemal inú anamnézu, len nadmerný príjem energetických nápojov. Každá vypitá plechovka totiž obsahovala 160 mg kofeínu, čo znamená, že konzumoval 640 mg denne, čo predstavuje asi šesť priemerných šálok kávy. Energetické nápoje však neobsahujú iba kofeín, ale sú plné cukru.

Potrebuje transplantáciu

Mladík bol hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti. 

„Dospeli sme k záveru, že kardiotoxicita bola spôsobená pitím nadmerného množstva energetických nápojov,“ uviedli vo svojom stanovisku lekári, ktorí ho liečili.

Po deviatich mesiacoch užívania liekov, sa zdá, že srdce mladíka začína fungovať s mierne zhoršenou funkciou. Doktori sa ale domnievajú, že nápoje mu natoľko poškodili obličky, že bude potrebovať transplantáciu.

Dávajte si pozor na to, čo pijete!

Mladý pacient teraz vyzýva všetkých, aby boli pri pití energetických nápojov opatrní. 

Keď som vypil štyri energetické nápoje denne, triasol som sa, búšilo mi srdce a nebol som schopný sústrediť sa na štúdium,“ opísal príznaky toho, že s ním nebolo všetko v poriadku.

Ako dodal, tiež trpel silnými migrénami, nevládal ísť ani do parku. Mladík je presvedčený, že je dôležité hovoriť o dopadoch energetických nápojov na zdravie.

"Som si istý, že sú návykové a zbytočne prístupné malým deťom,“ tvrdí mladík.

Podľa neho je potrebné umiestniť na plechovky varovné štítky podobné fajčeniu, aby bolo jasné, že môžu obsahovať potenciálne nebezpečenstvo prísady.

Hrozia arytmie, infarkt a mŕtvica

Existuje niekoľko ďalších štúdií, ktoré odhalili, že ľudia vo veku nad 20 rokov sú závislí od energetických nápojov. Presný dôvod, ako môžu energetické nápoje viesť k srdcovým problémom nie je jasný. Lekári sa však domnievajú, že srdce je nadmerne stimulované a stresované. O týchto nápojoch je tiež známe, že zvyšujú krvný tlak a môžu vyvolať množstvo arytmií.

„Tieto chronické účinky môžu tiež viesť k srdcovému zlyhaniu," varujú odborníci. 

Vedci v roku 2019 zistili, že pitie „energeťákov“ môže spôsobiť zúženie krvných ciev, čo zvyšuje riziko blokády a spôsobuje infarkty a mŕtvice.

Ich popularita stúpa

Akademici na univerzite v Cardiffe analyzovali odpovede viac ako 176-tisíc stredoškolákov vo Walese vo veku od 11 do 16 rokov. Údaje z rokov 2013 až 2017 ukazujú, že jeden zo šestnástich žiakov uviedol pije minimálne jeden energetický nápoj denne. 

„Denné užívanie energetických nápojov u mladých ľudí v súčasnosti nekleslo, naopak, miera spotreby rastie u mladých ľudí zo slabších sociálnych pomerov,“ myslí si vedúca autorka štúdie doktorka Kelly Morganová.

Ako uviedla, marketingové kampane sú často zamerané na ľudí zo znevýhodneného prostredia. Podľa nej sú tieto drinky aj cenovo dostupnejšie, dokonca sú lacnejšie ako fľaša vody. 

"Je nepravdepodobné, že ich popularita klesne, pokiaľ nebudú zavedené legislatívne a politické opatrenia,“ dodala na záver.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie kofeín energetické nápoje

2021-04-22 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia