Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Mnohým NECHUTÍ, no je to veľká ŠKODA: Mliečny zázrak BOJUJE proti BAKTÉRIÁM spôsobujúcim CHOROBY!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Prekonajte sa a spravte niečo pre seba. Málokto totiž vie, o čo v skutočnosti prichádza. Hoci kefír nie je pre niektorých práve najchutnejším nápojom, oplatí sa zabojovať a naliať si ho do pohára. Na oplátku kefír zabojuje proti nepríjemným baktériám vo vašom tele.

Už tisíce rokov si ľudia vyrábajú a pijú kefír, nápoj z fermentovaného mlieka, ktorý pochádza z Tiberu a Severného Kaukazu. Tento kyslý, mierne šumivý nápoj sa pripravuje lúhovaním mlieka so zrnkami kefíru, ktoré obsahujú škrob so symbiotickým spoločenstvom baktérií mliečneho kvasenia, octových baktérií a kvasiniek. 

Čítajte tiež: VÍNO pomáha pri CHOROBE, ktorej odhalenie môže trvať dlhé ROKY: Toto SPUSTÍ v tele pohár ČERVENÉHO

Narušená bakteriálna komunikácia

Nápoj má mnoho zdraviu prospešných účinkov, medzi ktoré patrí znižovanie cholesterolu, znižovanie zápalov a antioxidačné pôsobenie. Rovnako ako iné probiotiká, aj kefír sa môže pochváliť antimikrobiálnymi vlastnosťami, akos a píše na medicalnewstoday.com. Vedci si však neboli doteraz istí, ako presne inhibuje množenie baktérií spôsobujúcich choroby.

Vedci z Ben-Gurionovej univerzity v Negeve (BGU) v izraelskej Be’er Sheve najnovšie zistili, že druh kvasiniek v kefíre nazývaný Kluyveromyces marxianus vylučuje molekulu, ktorá narúša bakteriálnu komunikáciu. Hoci odborníci už vedeli, že rastliny a riasy produkujú látku, ktorá sa nazýva tryptophol acetát, no je to prvýkrát, čo našli kvasnicu, ktorá ju vyrába. 

Látka vyrobená kvasnicami v probiotickom nápoji blokuje patogénne baktérie vrátane Vibrio cholerae a Salmonella enterica. Tryptophol acetát jednoducho účinkuje tak, že narúša spomínanú komunikáciu medzi baktériami. Tento objav by mohol inšpirovať mnohých odborníkov a vedcov k vývoju nových spôsobov boja proti antibiotikám, rezistentným voči baktériám.

Mnohým NECHUTÍ, no je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Baktérie spôsobujúce choroby

V laboratórnych kultúrach vedci zistili, že tryptopholacetát má inhibičný účinok u niekoľkých baktérií spôsobujúcich choroby, vrátane niektorých gramnegatívnych baktérií.

Niektoré z testovaných druhov baktérií:

  • Pseudomonas aeruginosa - pri infikovaní pľúc spôsobuje ich zápal
  • S. enterica - je zodpovedná za otravu jedlom
  • Staphylococcus aureus - okrem iných život ohrozujúcich infekcií môže vyvolať sepsu
  • V. cholerae - spôsobuje choleru

Výskum, ktorý viedol doktoranský študent Orit Malka, sa objavil v časopise BMC Microbiome.

„Tieto výsledky sú pozoruhodné, pretože ide o prvý dôkaz, že virulenciu ľudských patogénnych baktérií možno zmierniť molekulami vylučovanými v probiotických mliečnych výrobkoch, ako sú jogurty alebo kefíry,“ hovorí hlavný autor prof. Raz Jelinek.

Vedci sa zamerali najmä na účinok tryptophol acetátu na baktériu V. cholerae. Zistili, že látka blokovala komunikáciu baktérií a znižovala jej virulenciu. Virulencia je schopnosť mikroorganizmu prenikať do tela a vyvolať chorobu. Vedci píšu, že tento druh interferencie v bakteriálnej komunikácii môže byť bežný v zložitých prostrediach, kde žije veľa rôznych mikroorganizmov, napríklad v probiotických potravinách alebo v ľudských črevách.

Mnohým NECHUTÍ, no je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Antibiotická rezistencia

Vývoj rezistencie baktérií na antibiotiká predstavuje veľkú hrozbu pre verejné zdravie. V posledných rokoch začali vedci skúmať alternatívy ku konvenčným antibiotikám vrátane liekov, ktoré spôsobujú zmeny v bakteriálnej komunikácií. Vedci, ktorí stoja za najnovším objavom, založili spoločnosť na vývoj a obchodovanie s tryptopol-acetátom a inými malými molekulami prostredníctvom spoločnosti BGN Technologies, ktorá je organizáciou patriacou pod spoločnosť BGU.

"Vo svete, kde sa baktérie, rezistentné na antibiotiká, stávajú bezprostrednou hrozbou, nové molekuly objavené vedcami BGU pripravujú úplne novú cestu v boji proti bakteriálnym infekciám narušením komunikácie medzi bunkami v patogénnych baktériách," uviedol Josh Peleg, generálny riaditeľ spoločnosti BGN Technologies.

V následnej štúdii, ktorá zatiaľ nebola publikovaná, vedci zistili, že rovnaké molekuly môžu mať protizápalové vlastnosti. Podľa vedcov ich práca na zvieracích modeloch naznačuje, že molekuly môžu upokojiť nadmernú imunitnú reakciu známu ako cytokínová búrka, ktorá sa vyskytla u niektorých ľudí s ťažkým priebehom COVID-19.

Viac o téme: BaktérieZdravieKvasinkyChorobyKefír
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9