Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

SLADKÝ nápoj z detstva vás ZACHRÁNI pred INFARKTOM: Zabráni nepríjemnej reakcii tela na STRES

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: gettyimages.com)

Ak máte pocit, že sa vám zo stresu zdvíha krvný tlak, nie ste ďaleko od pravdy. Telo vtedy prechádza zmenou, ktorá nie je práve najpríjemnejšia. Vyzerá to tak, že kakao vás dá do kľudu!

Stresujúce udalosti, ako napr. skúška v škole alebo pracovný pohovor môžu riadne zamávať s telom. Dočasne zvýšia srdcovú frekvenciu a krvný tlak a tiež rozšíria tepny. Ide o normálnu reakciu tela, no výstelka krvných ciev, známa ako endotel, sa po tomto druhu stresu môže zotaviť až po 90 minútach! To môže vysvetliť, prečo jediná epizóda stresu dočasne zvyšuje riziko akútnej kardiovaskulárnej príhody, napríklad srdcového infarktu, ako sa píše na medicalnewstoday.com

Čítajte tiež: Jeden z NAJPOUŽÍVANEJŠÍCH liekov ako OMYL? Jeho ÚČINOK je takmer ROVNAKÝ ako PLACEBO

Odborníci však vedia, že konzumácia stravy bohatej na ovocie a zeleninu znižuje riziko kardiovaskulárnych chorôb, srdcových infarktov a kardiovaskulárnej úmrtnosti. Medzi zdravé živiny, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, patria polyfenolové zlúčeniny známe ako flavanoly. Z dlhodobého hľadiska zlepšujú funkciu endotelu a znižujú krvný tlak.

Potraviny, ktoré zlepšujú prietok krvi počas stresu

Účinky flavanolov počas stresu a bezprostredne po ňom nie sú známe. Vedci z Birminghamskej univerzity vo Veľkej Británii uskutočnili prvú štúdiu, ktorá mala túto otázku preskúmať. Ich výskum naznačuje, že pitie kakaa, ktoré je bohaté na flavanoly hodiny pred stresujúcou udalosťou, môže zlepšiť prietok krvi počas samotného stresu a pomôcť obnoviť endoteliálnu funkciu u mužov mladších ako 45 rokov.

„Naše zistenia sú významné, čo sa týka každodennej stravy. Dennú podávanú dávku je možné dosiahnuť konzumáciou rôznych potravín bohatých na flavanoly ako sú jablká, čierne hrozno, černice, čerešne, maliny, hrušky, strukoviny, zelený čaj a nespracované kakao,“ hovorí vedúca autorka Dr. Catarina Rendeiroová, Ph.D. z univerzity School of Sport, Exercise and Rehabilitation Sciences. "Mohli by ochrániť krvné cievy osôb, ktoré sú zraniteľnejšie voči účinkom psychického stresu.“

SLADKÝ nápoj z detstva
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Výskum, ktorý uskutočnila postgraduálna študentka Rosalind Baynhamová, sa objavil v časopise Nutrients.

Stresové testy a kakao

Vedci prijali 30 zdravých mužov vo veku od 18 do 45 rokov, ktorí podstúpili dvakrát testy v laboratóriu s odstupom najmenej 7 dní. Veci hodnotili ich mieru endotelovej funkcie, taktiež im merali krvný tlak, srdcovú frekvenciu a prietok krvi. Účastníci popíjali bežné kakao, ktoré je bohaté na flavanoly, a inokedy si dali špeciálny kakaový nápoj s nízkym obsahom flavanolov. Asi o 90 minút neskôr absolvovali test mentálnej aritmetiky určený na vyvolanie stresu. Po 30 a 90 minútach po záťažovom teste vedci znova premerali endotelovú funkciu účastníkov a krvný tlak.

Výsledky ukázali, že 30 minút po záťažovom teste mali všetci účastníci zhoršenú funkciu endotelu. To zostalo významne vyššie 90 minút po záťažovom teste. Účastníci, ktorí pili kakao s vysokým obsahom flavanolov, však zaznamenali menší pokles endotelovej funkcie ako tí, ktorí konzumovali kakao s nízkym obsahom týchto látok. Kakao s vysokým obsahom flavanolu navyše zvýšilo prietok krvi počas a po teste v porovnaní s kakaom s nízkym obsahom látky.

Štúdia bez ženských účastníčok

Vedci poznamenávajú, že do štúdie neboli zahrnuté ženy. Uvádzajú, že z dôvodu konzistentnosti sa chceli vyhnúť vplyvu hormonálnych výkyvov počas ženského menštruačného cyklu na skúmané cievne zmeny. To znamená, že výsledky tejto štúdie nie je možné aplikovať na ženské pohlavie. Vedcom tak ostáva nejasný vplyv flavanolov na stresovú reakciu u žien. Dôkazy, ktoré sú známe doteraz, však ukazujú na existujúce rozdiely medzi pohlaviami v tom, ako telo reaguje na stres. Budúce štúdie by sa teda mali zamerať na ženy.

Viac o téme: PotravinyZdravieKakaoStresFlavonoly
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9