BURINA, ktorá je jednou z NAJLEPŠÍCH druhov zeleniny: Ani zďaleka nie je dobrá len pre zajace!

Zdroj: gettyimages.com
2021-04-02 06:00:00

Mnohí ju považujú za otravnú burinu, s ktorou je veľa roboty. Dievčatá z nej zvyknú pliesť vence, často sa zbiera ako potrava pre zajace. Tento symbolom jari má však množstvo liečivých, kozmetických a detoxikačných účinkov.

Záhradkári sa často pozerajú na púpavu ako na škodlivú rastlinu, ktorá špatí ich hriadky, záhrady a dusí sadenice. Preto je jej osud spečatený. Putuje do koša! Veľká škoda. Ako sa píše na thehealthy.com, púpava lieči kĺby a hojí rany, detoxikuje organizmus, podporuje trávenie a omladzuje pokožku.

Čítajte tiež: Takmer stopercentne OCHRÁNIA pred nákazou KORONAVÍRUSOM: Týka sa to týchto VAKCÍN

S čím všetkým si dokáže poradiť? 

„Púpava má všetky výhody horkých bylín. Pomáha tým, ktorí sa zvyknú prejedať, nadúva ich a trpia pocitom plnosti,“ alternatívny lekár Michael Brown. 

Nielenže zvyšuje metabolické a detoxikačné schopnosti pečene, chráni tiež obličky a je vynikajúcim diuretikom. Niektorí dokonca pijú púpavový čaj ako súčasť detoxu.

„Podľa jednej štúdie sa v koreni púpavy nachádza veľké množstvo fytochemikálií, ktoré pôsobia ako antioxidanty a antikoagulanciá, ktoré znižujú priľnavosť krvi,“ uviedla Donese Wordenová.

Ďalší výskum odhalil, že koreň púpavy chránil pečeň a tkanivá semenníkov potkanov, ak sa užíval pred ožarovaním. Ďalšou výhodou je, že chráni pokožku pred starnutím a nebezpečným slnečným žiarením, rovnako pomáha zvládať boj s cukrovkou a niektorými typmi rakoviny.

„Výťažky z púpavy lekárskej majú dlhú históriu použitia, najmä v tradičnej čínskej a v indiánskej medicíne,“ hovorí Wordenová. 

Domorodci používali varenú púpavu na liečbu chorôb obličiek, opuchov, kožných problémov, pálenia záhy a žalúdočných ťažkostí. Aj prví Európania ho používali na liečenie horúčok, cukrovky a hnačiek. Je skvelým zdrojom vitamínov A, C a K. V skutočnosti má iba jedna šálka púpavy 112 percent dennej hodnoty vitamínu A, 32 percenta vitamínu C a 53 percenta vitamínu K. Tieto vitamíny podporujú imunitný systém, udržujú zdravie kostí a regulujú zrážanie krvi.

Použitie

Koreň sa tradične pražil a konzumoval ako nápoj, zatiaľ čo listy sa pridávali do šalátov, polievok a sendvičov. Dnes sa používa rovnakým spôsobom, ale je dostupný aj v kapsulách, práškoch a extraktoch. Ak máte vlastnú záhradu, môžete si vypestovať svoju vlastnú lekáreň. Pred tým, ako ju vysadíte, uistite sa, že prostredie, v ktorom bude rásť, je bezpečné a nedôjde ku kontaminácii rastlín.

Existujú nejaké riziká?

„Púpava je jednou z najmenej problematických liečivých bylín, ale pre niektorých ľudí stále predstavuje riziko,“ tvrdí Wordenová.

Ako dodala, rovnako ako u mnohých byliniek, aj v súčasnosti nie je dostatok informácií o použití púpavy počas tehotenstva a dojčenia, preto počas tejto doby jej konzumáciu neodporúča. 

Púpave sa tiež vyhnite, ak máte alergiu na ambróziu, sedmokrásky, nechtík alebo chryzantémy. Môže to totiž znamenať, že budete alergickí aj na túto rastlinu," dodala. 

Taktiež môže znižovať účinnosť antibiotík.

Ako si vysušiť koreň? 

Korene púpavy, ktoré sú sušené a správne skladované, je možné uchovať až jeden rok. Postup je jednoduchý. Po vybratí koreňov ich namočte na niekoľko minút do vody a potom opláchnite, kým nebudú úplne čisté. Korene nasekajte na malé kúsky a pečte ich v rúre na 200 stupňov Celzia asi hodinu. Potom ich vložte do vzduchotesnej nádoby a používajte na prípravu čaju.

Všetko s mierou

Keď sa rozhodnete, že vyskúšate účinky púpavy, začnite opatrne. Najskôr si uvarte jednu šálku čaju denne a postupne prejdite na dve až tri šálky. Vylúčite tak alergickú reakciu. Navyše, púpava má diuretické vlastnosti a je pravdepodobné, že budete častejšie chodiť na záchod. Ak ste si kúpili produkt s obsahom púpavy, mali by ste vždy dodržiavať odporúčané dávkovanie od výrobcu. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie púpava prevencia

2021-04-02 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia