Čo sa stane, ak si dáte PIVO každý VEČER? V TELE sa spustia zaujímavé PROCESY

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-28 06:00:00

Pivo patrí medzi najstaršie a zároveň najpopulárnejšie alkoholické nápoje na svete. Jeho fanúšikovia na neho nedajú dopustiť a ospevujú jeho výhody pre zdravie. Každá minca má však dve strany a takisto aj pitie piva má svoje nevýhody. Aké to sú?

Niektorí sú presvedčení, že popíjanie piva prináša množstvo zdravotných benefitov, iní tvrdia, že už dva poháre denne zdraviu škodia a alkoholu sa treba radšej vyhnúť. Pravdou ale je, že pivo obsahuje množstvo vitamínov skupiny B, horčík a takisto minerály a flavanoidy, ktoré majú antioxidačné účinky. Hovorí sa, že keď sa popíja v malom množstve, má pozitívny vplyv na dobrý cholesterol, znižuje riziko vzniku obličkových kameňov a chráni srdce pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Nesmie sa to s ním ale preháňať.

Čítajte tiež: Zabite šancu na vznik DEMENCIE jednoduchým spôsobom: 24-hodinový postup, ako na to!

Ako sa píše na livestrong.com, podľa Pravidiel stravovania pre Američanov pre roky 2005 až 2020 odporúčaná dávka alkoholu pre mužov predstavuje dva nápoje denne, ženy si môžu dopriať maximálne jeden pohárik. Ak pijete piva príliš veľa, môže sa stať, že budete dehydrovaní a bude vás páliť záha. Ďalšou nevýhodou je „pivné bruško“.

Čo sa stane, ak budete piť pivo každý večer?

Začnete priberať

Malé pivo má okolo 130 kalórií. So zvyšujúcim sa percentom alkoholu v pive sa zvyšuje aj ich počet. Ak si doprajete denne jeden pohár tohto moku a neprekročíte 150 kalórií, vaša hmotnosť by sa nemala meniť. Problém nastane vtedy, ak vypijete pohárov viac. Navyše, pitie alkoholu môže znížiť vašu schopnosť mať príjem jedla pod kontrolou, keďže zvyšuje apetít. Okrem toho, že získate nežiadúce kalórie, zjete viac jedla, ako v skutočnosti potrebujete. Nečudujte sa, keď sa ručička na váhe pohne smerom hore.

Obličky budú trpieť

Obličky čistia krv. Alkohol je potrebné odfiltrovať z tela von , pričom nadmerné pitie vás môže vystaviť riziku hypertenzie. Tá môže zvýšiť riziko ochorenia obličiek. Pivo je tiež diuretikum, čo znamená, že ak ho pijete nadmieru, zaťažujete ich. Problém môže nastať aj vtedy, ak budete piť odporúčanú dávku, pretože môžete stratiť elektrolyty, ako je sodík a draslík. Ich nedostatok môže viesť k svalovým kŕčom, slabosti alebo únave.

Srdce sa vám poďakuje

Niet pochýb o tom, že nadmerné pitie alkoholu významne poškodzuje srdce. Ohrozuje vás vysoký krvný tlak, cukrovka 2. typu, fibrilácia predsiení a cievna mozgová príhoda. Pitie mierneho množstva piva však nemá rovnaký účinok. Z prieskumu vyplýva, že nízky príjem piva, ktorý neprekračuje odporúčané množstvo, je bezpečné a prospešné pre kardiovaskulárny systém. Je to vďaka polyfenolom, ktoré pivo obsahuje. Vďaka nim sa znižuje zlý cholesterol, pričom chránia telo pred nebezpečnou oxidáciou.

Zlepšia sa kognitívne funkcie

Pitie alkoholu má vplyv na kognitívne schopnosti ľudí. Podľa štúdie, ktorá sledovala 360 starších dospelých po dobu 19 rokov, ukázala, že tí, ktorí pili viac tvrdého alkoholu, boli vystavení rýchlejšieho poklesu týchto schopností. Zvýšilo sa u nich riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby. Netýkalo sa to však popíjania piva a vína. Pivo, najmä to s vysokým obsahom chmeľu, je lepšou voľbou pre zdravie mozgu. Obsahuje totiž antioxidanty, ktoré chránia bunky pred oxidačným stresom. Chmeľ v pive môže znížiť neurozápaly a zlepšiť stav pamäte. Aj v tomto prípade však platí, že to netreba preháňať. Priveľa všetkého telu nepomáha, ale škodí. Týka sa to aj popíjania piva.

Fotogaléria


Tagy:
pivo zdravie prevencia

2021-03-28 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia