ZDRAVÁ náhrada cukru s VEDĽAJŠÍMI účinkami na ČREVO: Dôvod BOLESTÍ žalúdka, ktoré môžu nastať

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-18 12:20:00

Náhrada klasického cukru v podobe zdravého sladidla nemusí byť až taká dobrá pre vaše črevo. Podľa jedného výskumu totiž jedno z najobľúbenejších sladidiel negatívne vplýva na žalúdočné baktérie. 

Umelé sladidlá používajú milióny ľudí na zníženie príjmu kalórií. Myslia si, že keďže majú málo kalórií alebo žiadne, sú lepšie pre štíhlu postavu a nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Výskum však naznačuje, že jedno z najpopulárnejších sladidiel - stévia - nemusí byť dobrá pre črevné baktérie, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri mnohých funkciách vrátane imunity a nálady.

Čítajte tiež: Ako spoznať KVALITNÉ mäso ešte pred kúpou? TIPY, ktoré upozornia na jeho ČERSTVOSŤ

Alternatíva cukru bez kalórií

Umelé sladidlá, ktoré sa môžu pridávať do nápojov alebo jedla, zahŕňajú sukralózu, aspartám, sacharín a cukrové alkoholy xylitol a erytritol, ako sa uvádza na dailymail.co.uk. Inou možnosťou je siahnuť po stévii, ktorá je prírodnou alternatívou cukru na rastlinnom základe. Možno ju kúpiť v tekutej, práškovej a granulovanej forme, pričom sa môže použiť v čaji, káve alebo pri pečení. V niektorých prípadoch sa kombinuje s inými sladidlami a pridáva sa tiež do výrobkov ako sú šumivé nápoje, žuvačky a sójová omáčka.

V EÚ je stévia schválená na predaj od roku 2011 a je 200-krát sladšia ako cukor, preto stačí veľmi malé množstvo (odporúčaná denná dávka je 4 mg na kilogram telesnej hmotnosti). Neobsahuje žiadne kalórie a rovnako ako iné umelé sladidlá, nezvyšuje hladinu cukru v krvi, pretože má glykemický index 0.

Pretože pochádza z rastliny, niektorí ľudia považujú stéviu za zdravšiu ako umelé sladidlá. Svedčí o tom fakt, že je čoraz populárnejšia!

Rastlina Stevia rebaudiana pochádza z rodu slnečníc. Bola objavená v Brazílii a Paraguay, no dnes je známa po celom svete. Výrobky, ktoré možno dostať v obchode, sú z purifikovaných extraktov jedného typu zlúčeniny, nachádzajúcej sa v listoch rastliny, glykozidy steviolu alebo rebaudiosidu A (Reb-A). Všeobecne sa považujú za bezpečné.

Narúša rovnováhu v čreve

Štúdie na zvieratách však naznačujú, že sladidlá dokážu „oklamať“ mozog a zvýšia tak chuť do jedla! Mozog si myslí, že telo spracováva cukor, ale nedostáva energiu, ktorú očakáva, takže vás núti jesť viac. Zistila to štúdia s ovocnými muškami, ktorá bola publikovaná v Cell Metabolism v roku 2016.

Nedávny výskum, ktorý sa venoval stévii zistil, že môže mať niektoré nežiaduce vedľajšie účinky na črevo. Za posledných 20 rokov sa lekársky výskum viac zameriaval na črevo, ktoré obsahuje milióny baktérií, tvoriacich mikrobióm. Vedci identifikovali jeho význam nielen pre zdravie nášho tráviaceho systému, ale aj pre imunitu a prevenciu chorôb, ako je cukrovka 2. typu. Črevný mikrobióm bol dokonca spojený so zdravím mozgu a stavmi súvisiacimi s náladou, vrátane depresie. 

V súčasnosti je známe, že zdravý mikrobióm závisí od rozmanitosti „dobrých“ črevných baktérií. Aby sa to dosiahlo, treba zabrániť nadmernému používaniu antibiotík. Príliš veľa červeného mäsa a spracovaných potravín môže mať tiež negatívny vplyv na rovnováhu baktérií v čreve. Zdravá výživa s vlákninou a zeleninou, plus fermentované potraviny alebo probiotiká obsahujúce živé baktérie, môžu pomôcť pri rozširovaní dobrých črevných baktérií.

Štúdia zverejnená minulý rok v časopise Molecules naznačuje, že stévia môže narušiť rovnováhu prospešných črevných baktérií. Vedci z Ben-Gurionovej univerzity v Negeve v Izraeli študovali dve formy stévie: v bylinnom doplnku a čistom extrakte zo stévie. Pozreli sa na to, ako rôzne formy stévie ovplyvňujú vzájomný spôsob komunikácie baktérií v čreve, čo je dôležité pre reguláciu črevných mikróbov, a tým aj pre naše celkové zdravie.

Tím zistil, že bylinkový doplnok stévie mal „inhibičný účinok na bakteriálnu komunikáciu“, zatiaľ čo extrakt zo stévie preukázal „molekulárnu interakciu a možné prerušenie niektorých foriem bakteriálnej komunikácie“. To naznačuje, že stévia môže prispievať k nerovnováhe v čreve a môže vysvetľovať správy o bolestiach žalúdka a nadúvaní od niektorých ľudí, ktorí ju užívajú dlhodobo. Pretože štúdia bola vykonaná v laboratóriu, nie je jasné, nakoľko sú tieto zistenia použiteľné pre pacientov. Je potrebný ďalší výskum.

Dr. Karina Golbergová, biotechnologická inžinierka a vedúca výskumná pracovníčka, uviedla: „Toto je počiatočná štúdia, ktorá naznačuje, že je potrebný ďalší výskum skôr, ako potravinársky priemysel nahradí cukor a umelé sladidlá stéviou a jej výťažkami.“

Problémy so žalúdkom hlásili ľudia, ktorí používali výrobky zo stévie, obsahujúce aj pridané cukrové alkoholy. Je to spôsobené citlivosťou na chemikálie, aj keď tieto reakcie sú zriedkavé.

Pozitívny vplyv na telo

Na druhej strane, existujú štúdie, ktoré potvrdzujú pozitívne účinky tohto sladidla. Podľa nich napr. stévia môže zmierniť hnačky a príznaky syndrómu dráždivého čreva. Ukázalo sa, že extrakt zo stévie zmierňuje príznaky tukových ochorení pečene. Štúdia uskutočnená americkými vedcami na myšiach, zverejnená minulý rok v časopise Scientific Reports, odhalila, že nahradenie cukru extraktom zo stévie znížilo markery pre nealkoholické tukové ochorenie pečene, kde sa tuk hromadí v pečeni. Štúdia tiež zistila, že stévia znížila hladinu glukózy a zlepšila citlivosť na inzulín.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie sladidlo črevo stévia črevné baktérie

2021-03-18 12:20:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia