Nebezpečná jarná ZÁMENA: Z medvedieho CESNAKU sa môže stať JEDOVATÝ nepriateľ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-16 06:00:00

Vidíte niekoľko metrov pred sebou veľké medvedie ložisko? Ešte sa netešte. Hoci jarné zelené lístky pôsobia takmer rovnako ako chutný a liečivý cesnak, v skutočnosti za nimi môže byť niečo iné. Ako zbierať medvedí cesnak a neotráviť sa? 

Mnohých lákajú farby a vône jarnej prírody a taktiež aj víkendových „zberačov“ zdravej chutnej rastliny – medvedieho cesnaku. Ten si však môže mnoho ľudí pomýliť s jedovatou konvalinkou!

Čítajte tiež: Ako spoznať KVALITNÉ mäso ešte pred kúpou? TIPY, ktoré upozornia na jeho ČERSTVOSŤ

Obe rastliny totiž majú podobný tvar listov. Aj keď u konvalinky sú hrubšie, laici si to ani len nevšimnú. Často sa potom môže stať, že si z lesa odnesú listy konvalinky, čo sa neskôr môže ukázať vo forme nepríjemnej intoxikácie. Konvalinka voňavá, hoci tak na prvý pohľad nevyzerá, je jedovatá. Hrozí podráždenie žalúdka, hnačka, kŕče, závrate, ale i srdcová slabosť. 

Ako spoznať medvedí cesnak? 

Zásadným rozdielom je to, čo cítite. Prvým znakom, ktorý upozorní na medvedí cesnak, je teda jeho charakteristická vôňa. Lesy plné tohto cesnaku majú zvyčajne cesnakovú arómu. Podľa nej ľahko spoznáte, že ste na prvom mieste. Podíďte k bylinke, odtrhnite ju a požmoľte medzi prstami. Ste si istí vôňou? Môžete zahryznúť. Pocítite jej cesnakovú príchuť, ktorá je jemnejšia ako pri klasickom cesnaku. 

Zberači sa môžu ľahko pomýliť aj preto, že konvalinka i medvedí cesnak rastú v rovnakých lokalitách. Avšak, na konvalinku zvyčajne narazíte neskôr, až vtedy, keď medvedí cesnak začína kvitnúť. Obvykle je to až v máji, kedy sa listy rozkvitnutého medvedieho cesnaku už nezbierajú kvôli nižšiemu množstvo vitamínov a chuti. 

V neposlednom rade si treba dávať pozor aj na to, že nie všade sa môže zbierať medvedí cesnak. 

Recept na pesto z medvedieho cesnaku

Máte doma čerstvý medvedí cesnak? Existuje veľa možností, ako ho využiť vo svoj prospech! Napríklad si z neho môžete vyrobiť pesto. Listy umyte, nechajte vysušiť a posekajte nadrobno v mixéri. Následnej pridajte soľ a korenie a primerané množstvo olivového oleja. Máte chutné pesto z medvedieho cesnaku, ktoré vám poslúži aj niekoľko týždňov, ak ho budete uchovávať v chladničke. 

Fotogaléria


Tagy:
konvalinka medvedí cesnak

2021-03-16 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia