Ako spoznať KVALITNÉ mäso ešte pred kúpou? TIPY, ktoré upozornia na jeho ČERSTVOSŤ

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-15 06:00:00

Pri kúpe väčšina ľudí hľadá pekný kus mäsa, ktorý má jasnú červenú farbu. Vedeli ste však, že čerstvé mäso je v skutočnosti fialové? Čo všetko si treba ešte všímať?

1. Farba mäsa

Správna farba závisí od druhu mäsa, ktoré kupujete, ako sa uvádza na cookist.com. Červené mäso by malo mať tmavú farbu. Môže byť fialové, červené alebo hnedé. Ak je hnedé, znamená to, že bolo vystavené kyslíku. Stále je však bezpečné na konzumáciu! Bravčové mäso by malo mať svetlo ružovú farbu, zatiaľ čo mäso z diviny by malo byť tmavohnedé.

Čítajte tiež: Zvyšujú šancu na vyliečenie z KORONAVÍRUSU: Ktoré LÁTKY v potravinách majú takú SILU

Možno ste si všimli, že farba hydiny sa trochu líši, a to preto, lebo strava zvierat ovplyvňuje farbu mäsa. Farba čerstvej hydiny sa teda môže pohybovať od modrobielej po žltú!

2. Vôňa

Nie každý (aj mäsožravec) má rád vôňu čerstvého mäsa. Aj preto je pre mnohých ťažké zistiť, či vôňa surového mäsa je normálna a či to nie je znak toho, že je pokazené. Čuch je ale v skutočnosti najlepší spôsob, ako zistiť, či je mäso čerstvé. Ak je zápach akýmkoľvek spôsobom štipľavý (alebo vonia ako hnijúce mäso), ruky preč!

3. Hľadajte čisté rezy

Kvalitné mäso môžete ľahko spoznať podľa toho, ako je odseknuté. Hľadajte hladké rezy, ktoré majú jednotnú veľkosť a vyhýbajte sa členitému mäsu s ostrými hranami. To platí najmä pri nákupe hydiny. 

3. Povrch mäsa

Ak sa pozorne pozriete na červené mäso, všimnite si mäsové vlákna. Zrno vlákien vám prezradí, či je mäso tvrdé alebo jemné. Hrubé zrná mäsa s mnohými viditeľnými svalovými vláknami znamenajú tvrdé mäso s veľkou chuťou. Tieto rezne zvoľte pre pomalé varenie. Pri nákupe hovädzej sviečkovice si všimnite nedostatok týchto zŕn, čo znamená, že mäso bude po uvarení jemné.

4. Mäsový tuk

Mäso s bielymi škvrnami a pruhmi tuku rozšírené do svalu bude šťavnatejšie a jemnejšie. Tento tuk sa nazýva mramorovanie a čím je jemnejšie, tým chutnejšie. 

5. Textúra mäsa

Hovädzie mäso by malo byť pevné, husté a suché. Svalové vlákna by mali byť pevne zabalené a jednotné. Ak mäso vyzerá, že sa rozpadne, môže to byť spôsobené zlou manipuláciou alebo kvalitou. Hydinové mäso by malo byť tiež pevné a suché. Ak je mäso slizké alebo lepkavé, radšej sa držte ďalej. Týka sa to všetkých druhov mäsa, či už kupujete hovädzie, jahňacie, kuracie alebo bravčové mäso.

6. Dátum spotreby

Dátum spotreby je dôležitý, pretože slúži na indikáciu toho, kedy už bude mäso pokazené. Mäso by ste mali vždy skonzumovať pred týmto dátumom. Po uplynutí tohto dátumu je konzumácia veľmi riskantná. Rizikové je najmä mleté ​​hovädzie mäso, keďže prešlo väčším spracovaním a manipuláciou.

7. Obal

Skontrolujte obal, či na ňom nie sú známky poškodenia alebo nečistôt. Aj keď to nemusí priamo ovplyvňovať kvalitu mäsa, poskytuje informácie o tom, ako sa s mäsom manipulovalo. Ak na balení vidíte špinavé stopy, manipulovalo sa s vašim mäsom pravdepodobne rovnako zle. Ak je obal poškodený, mäao môže byť kontaminované vonkajšími vplyvmi.

8. Skladovanie

Nie veľa ľudí sa pri nakupovaní čerstvého mäsa pozerá na chladničku a mrazničku. Prečo na tom záleží? Kontrola teploty v zariadení je mimoriadne dôležitá, aby sa zabezpečilo, že mäso zostane čerstvé. Ak si všimnete, že chladnička je o niečo teplejšia ako zvyčajne, alebo ak z mrazničky kvapká voda, môže dôjsť k technickému problému, čo znamená, že  mäso nemusí byť čerstvé.

9. Spýtajte sa svojho mäsiara

Hneď za pultom máte odborníka na mäso, takže využite jeho znalosti! Ak si nie ste istí všetkými aspektmi mäsa, požiadajte o radu svojho mäsiara.

Fotogaléria


Tagy:
zdravie mäso potravina červené mäso

2021-03-15 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia