Ako si populárny NÁPOJ poradí s VYSOKÝM krvným TLAKOM? Vaše ZDRAVIE naberie iné ROZMERY

Zdroj: gettyimages.com
2021-03-12 12:00:00

Vedci z Kalifornskej univerzity v Irvine (UCI) a Kodanskej univerzity v Dánsku zistili, že antioxidanty v čaji otvárajú iónové kanály a môžu uvoľniť svaly, ktoré lemujú cievy! Objav by mohol pomôcť pri tvorbe účinnejších antihypertenzívnych liekov, ktoré by mohli zlepšiť zdravie miliónov ľudí na celom svete.

O svojich zisteniach hovoria v časopise Cellular Physiology & Biochemistry.

Prvýkrát si ľudia vychutnávali čaj s kofeínom pred viac ako 4 000 rokmi v Číne. Od tej doby sa stal jedným z najpopulárnejších nápojov na svete.

Zelený aj čierny čaj sa varí z listov toho istého kríka Camellia sinensis. Avšak zelený čaj, ktorý sa vyrába z nefermentovaných listov, obsahuje viac antioxidantov. Oxidácia počas procesu fermentácie čierneho čaju znižuje jeho hladinu týchto látok.

Čítajte tiež: Nové PODOZRENIE, že stále čelíte KORONAVÍRUSU: Ďalší PRÍZNAK, ktorý znepríjemňuje život

Niekoľko štúdií zistilo, že zelený čaj brzdí tvorbu rakoviny, znižuje vysoký krvný tlak a riziko srdcových chorôb. Molekulárny mechanizmus zodpovedný za vplyv na krvný tlak však bol doposiaľ nejasný.

Miliarda ľudí s hypertenziou

Podľa Národného ústavu pre srdce, pľúca a krv môže kontrola alebo znižovanie vysokého krvného tlaku pomôcť predchádzať chronickým ochoreniam obličiek, srdcovému infarktu, srdcovému zlyhaniu a zrejme aj demencii. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádza, že takmer polovica všetkých dospelých v Spojených štátoch má hypertenziu. Odhaduje, že v roku 2018 zohral tento stav úlohu pri úmrtiach takmer pol milióna ľudí v krajine. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zase tvrdí, že viac ako 1 miliarda ľudí na celom svete má hypertenziu.

Aktivácia draslíkového kanálu

Nová štúdia naznačuje, že dva antioxidanty v čaji, známe ako katechíny, otvárajú proteínový kanál v membránach buniek hladkého svalstva, ktoré lemujú krvné cievy. To umožňuje kladne nabitým iónom draslíka opustiť bunky. Kanály v nervových a svalových bunkách udržiavajú napätie cez ich membrány tým, že umožňujú riadenému vstupu a výstupu negatívnych a pozitívnych iónov. Na zmeny tohto napätia reagujú otvorením alebo zatvorením. Vedci zistili, že katechíny v zelenom čaji aktivujú určitý typ draslíkového iónového kanálu, ktorý sa nazýva KCNQ5.

Predchádzajúce štúdie tých istých vedcov naznačujú, že tento proteínový kanál môže byť základom antihypertenzívnych účinkov niektorých rastlín, ktoré sa používajú na ľudovú liečbu už po tisícročia.

Relaxujú a znižujú krvný tlak

Pre novú štúdiu vedci pomocou počítačového modelovania a mutovaných verzií kanálového proteínu ukázali, že sa tieto dva katechíny viažu na sekciu, ktorá sníma zmeny napätia.

„Táto väzba umožňuje, aby sa kanál otvoril oveľa ľahšie a skôr v procese bunkovej excitácie,“ vysvetľuje hlavný autor štúdie Prof. Geoffrey Abbott z Katedry fyziológie a biofyziky na Lekárskej fakulte UCI.

Teoreticky by to malo viesť k tomu, že svalové bunky budú menej „vzrušiteľné“, a teda menej pravdepodobné, že sa stiahnu. Mali by namiesto toho relaxovať, rozširovať cievy a znižovať krvný tlak. Na vyskúšanie tejto teórie spoluautori profesora Abbotta z Kodanskej univerzity merali zmeny napätia na stenách tepien u potkanov. Ich objavy potvrdili, že dva katechíny z čaju uvoľňujú a rozširujú tepny aktiváciou iónového kanálu KCNQ5.

Mlieko a ľadový čaj nie sú prekážkou

Autori taktiež riešili otázku, či by pridanie menšieho množstvo mlieka do čierneho čaju znížilo jeho antihypertenzívne účinky. Nie je to tak. Mliečny čaj aplikovaný priamo do buniek v laboratóriu nedokázal aktivovať kanály KCNQ5. Deje sa to tak aj v ľudskom tele?

Prof. Abbott vysvetľuje: „Neveríme, že to znamená, že sa pri konzumácii čaju musíte vyhýbať mlieku, aby ste využili prospešné vlastnosti čaju. Sme presvedčení, že prostredie v ľudskom žalúdku oddelí katechíny od bielkovín a ďalších molekúl v mlieku, ktoré by inak blokovali blahodarné účinky katechínov.“

Vedci tiež zistili, že zahrievanie zeleného čaju na 35 °C zvýšilo aktiváciu KCNQ5. Milovníkov ľadového čaju to však nemusí znepokojovať.

„Bez ohľadu na to, či sa čaj konzumuje ľadový alebo horúci, táto teplota sa dosahuje po pití čaju, pretože teplota ľudského tela je asi 37 °C,“ hovorí profesor Abbott. "Takto jednoducho pitím čaju aktivujeme jeho prospešné antihypertenzívne vlastnosti."

Elektrická aktivita v mozgu

KCNQ5 existuje aj v nervových membránach v mozgu, kde pomáha regulovať elektrickú aktivitu a prenos signálu. Ľudia s poruchou nazývanou epileptická encefalopatia majú verziu kanálového proteínu, ktorá nereaguje efektívne na zmeny napätia, čo vedie k častým záchvatom.

Autori štúdie poukazujú na to, že katechíny môžu prechádzať cez hematoencefalickú bariéru, ktorá zabraňuje vstupu väčších molekúl vrátane niektorých liekov do mozgu. Teoreticky by teda lieky modelované na molekulách katechínu mohli pomôcť napraviť príčinu epileptickej encefalopatie.

Fotogaléria


Tagy:
čaj zdravie mozog zelený čaj vysoký krvný tlak

2021-03-12 12:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia