Čo sa stane, ak začnete jesť viac KURKUMY? Žlté korenie ZAKTIVIZUJE tieto PROCESY v tele!

2021-03-06 06:00:00

Korenina, hojne používaná v ázijskej kuchyni, sa pomaly ale iste zakráda do slovenských domácností. Ak stále patríte medzi tých, ktorí dávajú prednosť iným dochucovadlám, veľká škoda. Ak by ste zaradili kurkumu do jedálníčka, vaše telo si všimne zmenu a zareaguje!

O kurkume je známe, že podporuje trávenie, pomáha pri chudnutí aj pri kožných problémoch. Vďaka svojim protizápalovým účinkom má blahodarný vplyv na bolestivé kĺby, preto by mala byť súčasťou jedálnička ľudí, ktorých trápi osteoartritída. Okrem zdravotných výhod má aj pozitívne kozmetické účinky, ako sa píše na thehealthy.com. Tu sú dôvody, prečo by ste mali pravidelne užívať kurkumu.

Čítajte tiež: Nenechajte sa OKLAMAŤ: Takto SPOZNÁTE pred nákupom, či ide o BEZPEČNÉ rúško alebo RESPIRÁTOR!

Pomôže vám schudnúť

Toto žlté korenie vám pomôže pri chudnutí. Kurkumín, ktorý má protizápalové vlastnosti, sa podľa odborníkov spája s úbytkom hmotnosti a znížením BMI. 

Zmierňuje zápal spojený s obezitou a pomáha zvýšiť spaľovanie tukov,“ konštatovala dietologička Patricia Bannanová.

Ako dodala, najlepšie urobíte, keď ho pridáte do stravy.

Zatočí s artritídou

Kurkumín má schopnosť znížiť bolesť, stuhnutosť a opuch kĺbov postihnutých artritídou. Nadácia pre artritídu dokonca navrhuje, aby pacienti, ktorí bojujú s týmto ochorením, konzumovali kapsuly kurkumínového extraktu v dávke 500 mg dvakrát denne. Registrovaný dietetik Jonathan Valdez však varuje, že táto dávka môže inhibovať vstrebávanie železa, čo je rozhodujúce pre tvorbu červených krviniek prenášajúcich kyslík. Valdez ďalej odporúča tým, ktorý kurkumový prípravok používajú, aby si zaobstarali taký, ktorý obsahuje aj čierne korenie, aby telo kurkumín lepšie vstrebalo. Vysoké dávky kurkumy môžu spôsobiť podráždenie žalúdka. Vyhnite sa jej, ak užívate lieky na riedenie krvi, máte naplánovanú operáciu, ste tehotná alebo máte ochorenie žlčníka.

Zlepší náladu

Kurkumín môže pomôcť v boji proti zápalu v tele. Ten môže zhoršiť psychický stav človeka. Metaanalýza 10 štúdií o kurkumíne a depresii naznačuje, že by mohol zlepšiť príznaky úzkosti a depresie. 

„Pomáha to najmä tým pacientom, ktorí užívajú antidepresívum,“ vysvetlila dietologička Bannanová. 

Zníži hladinu cukru v krvi

Výskum naznačuje, že kurkumín môže fungovať ako hypoglykemický prostriedok. Znižuje a pomáha regulovať hladinu glukózy v krvi u ľudí s cukrovkou 2. typu. Správna kontrola hladiny cukru v krvi zabráni závažným zdravotným komplikáciám spojeným s cukrovkou, ako sú neuropatia (poškodenie nervového systému) a nefropatia (ochorenie obličiek).

Zabráni Alzheimerovej chorobe

Ľudia, ktorí žijú v Indii, majú nižšie riziko Alzheimerovej choroby v porovnaní s Európou a USA. Kurkuma sa používa v Ajurvéde už tisícky rokov. Odborníci sa domnievajú, že kurkumín môže potlačiť plaky, ktoré spôsobujú poškodenia neurónov v mozgu. Konzumácia jedného gramu kurkumy každý deň zlepší pamäť a kognitívne funkcie.

Má protirakovinové vlastnosti

„Kurkumín má antioxidačné vlastnosti, čo znamená, že znižuje opuch aj zápal v tele,“ uviedla dietologička Bannanová.

Potláča vznik nádorov, ich rast a tvorbu metastáz.

Zmierňuje účinky IBS a kolitídy

Tí, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva, neustále bojujú so žalúdočnými kŕčmi, nadúvaním, hnačkami a mnohými ďalšími nepríjemnými črevnými problémami. Podľa odborníkov má kurkuma potenciál zmierniť niektoré z týchto brušných ťažkostí vrátane ulceróznej kolitídy. Ide o závažné zápalové ochorenie čriev, ktoré v dôsledku autoimunitnej reakcie spôsobuje vredy v zažívacom trakte.

Znižuje hladinu cholesterolu

„Kurkuma môže znížiť hladinu krvných tukov nazývaných triglyceridy,“ hovorí Bannanová.

Triglyceridy sú typom tuku, ktorý sa tvorí v krvi, keď zjete viac kalórií, ako spálite. Spolu so zlým cholesterolom môže vytvrdiť steny tepien a zvýšiť tak pravdepodobnosť mozgovej príhody, srdcového infarktu a kardiovaskulárnych chorôb.

Pomôže srdcu

Štúdia z roku 2020 publikovaná v časopise Biotechnology Advances naznačuje, že kurkumín by mohol byť dobrým pomocníkom pri prevencii alebo liečbe kardiovaskulárnych chorôb. Kurkuma so svojimi protizápalovými účinkami zabraňuje ochoreniu tepien. Podľa odborníkov, kurkumín môže chrániť srdce pred ischémiou, nedostatočným prívodom krvi do orgánu alebo časti tela, najmä do svalov v srdci.

Blokuje nebezpečné molekuly

Kurkumín dokáže skrotiť nestabilné molekuly kyslíka známe ako voľné radikály, ktoré poškodzujú tepny, podporujú rast nádorov a sú hlavnou príčinou starnutia. Kurkuma tiež ochráni pokožku pred silným slnečným žiarením, ale aj znečisteným životným prostredím.

Fotogaléria


Tagy:
korenie zdravie kurkuma

2021-03-06 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia