Spotrebiteľský TEST odhalil, čo sa skutočne SKRÝVA v LIMONÁDACH: Čo krajina, to iná CHUŤ!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-25 12:15:00

Ak sa vám niekedy zdalo, že limonáda v zahraničí chutí inak ako doma, výsledky prieskumu spotrebiteľského magazínu dTest vám dajú za pravdu. Pozrite sa, ako dopadli!

Je známym faktom, že limonády sa v rôznych štátoch odlišne dochucujú. Niekde sa používa cukor, inde fruktózovo-glukózový sirup. Výsledky porovnania navyše ukázali, že v niektorých štátoch sa do zloženia dostali aj sladidlá.

Čítajte tiež: MÚKA bez VÝČITIEK? Pozrite sa, čo v sebe SKRÝVA a čím je JEDINEČNÁ!

Aj keď aktuálna situácia, čo sa týka cestovania, nepraje, rozbehla sa redakcia dTest do nemeckých, českých a poľských obchodov, aby z nich priviezla zástupcov globálne rozšírených citrusových limonád, a to pomarančových nápojov Fanta a Mirinda a citrónových Sprite a 7Up. Do porovnania sa tak dostali štyri trojice limonád s takmer totožným vzhľadom a podobným objemom. Aké boli výsledky?

Sladidlá v nápojoch

Odlišností môže byť viac než dosť. Napríklad sladidlá. Z pohľadu českého zákazníka sa objavujú vo všetkých štyroch malinovkách. Prídavok sladidiel môže súvisieť so snahou znížiť obsah cukru v nápojoch. Rozdiel sa potom premieta aj do výživových údajov. Český variant Spritu obsahuje najmenej cukru (2 g / 100 ml) a na etikete je dokonca pomenovaný ako nízkoenergetická limonáda. Nemecký a poľský variant ukrýva štyri- až päťkrát viac cukru. 

"Aj keď pravé dôvody rozdielneho sladenia môžeme len odhadovať, k tvrdeniu výrobcov, že kombináciou prírodných a nízkokalorických sladidiel pracujú na znižovaní obsahu cukrov, namietať, že sladené limonády rozhodne nemajú tvoriť gro pitného režimu, ale mali by byť skôr len nápojovým dezertom. S týmto prístupom by pridávanie sladidiel nemuselo byť nutné," objasňuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Zoznamy ingrediencií sa rozchádzali aj u ďalších položiek: kým český a poľský Sprite dosahuje citrónovú príchuť za pomoci prírodných aróm, ten nemecký obsahuje aj 1,1% šťavy z limetky a citrónu. Rozdielny prístup vysvetľuje nemecký výrobca snahou o obmedzenie obsahu cukru v receptúre, a úlohou ovocnej šťavy je teda vytvorenie plnej ovocnej chuti. Podľa vyjadrenia výrobcu ide v nemeckom prípade o výnimku, všeobecne vraj zložka ovocnej šťavy nie je súčasťou receptúry tohto nápoja.

Prídavné látky a arómy

Ďalšou oblasťou, v ktorej sa jednotlivé varianty líšili, bolo použitie prídavných látok a aróm, kde bol rozdiel výraznejší. Z etikiet limonád Mirinda a 7Up vyplývalo, že nemecký variant vonia po prírodnej aróme, ide teda o vonnú látku získanú priamo z ovocia. Česká a poľská verzia obsahovala len arómu, a môže teda voňať aj po látke úplne neprírodného pôvodu, aj keď by podľa výrobcu by mala byť aróma všade rovnaká.

Nemecké limonády sú najlepšie

Po zohľadnení všetkých skutočností stanovila redakcia časopisu poradie. Kladne sa hodnotil čo najmenší počet prídavných látok a vyšší ovocný podiel. Do úvahy sa bral aj obsah cukru. Najlepšie si viedol nemecký výrobok. Obsadil prvé miesta pri troch výrobkov (Sprite, 7Up a Mirinda), v prípade Fanty uspel najlepšie poľský variant, a to vďaka vysokému ovocnému podielu a použitiu ovocných aróm.

Čítať etikety sa oplatí

Porovnanie bolo súčasťou kampane spoločnosti dTest Stop dvojakej kvalite, ktorá upozorňuje na rozdiely medzi kvalitou a zložením rovnako označených výrobkov v rámci Európskej únie. Jej cieľom je prijatie takých opatrení, aby každý spotrebiteľ dokázal pri bežnom nákupe rozlíšiť, že ide o výrobok v rôznych variantoch, a určiť, o aký variant sa jedná. Než k záväznému prijatiu dôjde, radí šéfredaktorka Hana Hoffmannová zamerať sa na etikety výrobkov. 

"Stojí za to ich čítať. Len tak môžete pred kúpou zistiť, či vybraný výrobok - v tomto prípade ovocná limonáda - obsahuje náhradné sladidlá alebo ovocnú šťavu, prípadne si vybrať inú, ktorá bude lepšie vyhovovať vašim predstavám. "

Fotogaléria


Tagy:
prieskum zdravie cukor nápoje limonády

2021-02-25 12:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia