Niektorí odborníci na výživu tvrdia, že je veľmi zdravé, iní jeho konzumáciu neodporúčajú. Ako to je s tofu? Strašiak alebo upevňovač zdravia?
Tofu patrí medzi najstaršie potraviny na svete, no až v pposledných rokoch jeho popularita narástla. V prvej polovici roku 2020 dokonca vzrástol jeho predaj o 40 percent. Spôsob výroby je podobný ako u iných syroch. Nevyrába sa však zo živočíšneho mlieka, ale zo sójových bôbov, ako sa píše na thehealthy.com.
Čítajte tiež: Ako môže dať telo NAJAVO, že má v sebe KORONAVÍRUS? O tomto mnohí NEVEDIA
Hovorí sa, že za vznikom tofu stojí náhoda, keď raz jedna kuchárka zmiešala omylom čerstvé sójové mlieko s nigari. Ide o špeciálny druh morskej soli, ktorá má vysoký obsah chloridu horečnatého a síranu vápenatého. Tofu sa vyrába vyzrážaním bielkovín z čerstvého sójového mlieka. Následne sa vytlačí tekutá zložka a vznikne tuhý blok, ktorý sa nechá stuhnúť.
Tofu je veľmi obľúbené medzi vegánmi a vegetariánmi. Je skvelým zdrojom rastlinných bielkovín, obsahuje 8 z 9 esenciálnych aminokyselín, ktoré získavame z potravy, telo si ich totiž nedokáže vyrobiť samé. Pomáha pri chudnutí a podporuje činnosť mozgu a taktiež zvyšuje pružnosť pokožky a zmierňuje znaky starnutia. Aké sú jeho ďalšie benefity?
Je nabité živinami
Jedlá ako tofu sú jedinečné v tom, že majú najvyššiu kvalitu bielkovín. Rovnako ako mäso, ryby, hydina, vajcia a mliečne výrobky, obsahuje zdraviu prospešné množstvo všetkých aminokyselín, ktoré telo potrebuje na výrobu vlastného prísunu bielkovín. Nachádzajú sa v ňom aj izoflavóny.
„Sú to známe antioxidanty, znižujú zápal v tele,“ konštatovala odborníčka na výživu Ginger Hultinová.
Tofu dokonca obsahuje približne 30 percent dennej dávky vápnika.
Podporuje zdravie srdca
Sója môže znížiť zlý cholesterol. Podľa jednej štúdie z roku 2020 ženy, ktoré konzumovali jednu alebo viac porcií tofu týždenne, mali o 18 percent nižšiu pravdepodobnosť vzniku srdcových chorôb ako tie, ktoré ho jedli menej ako raz mesačne.
Chráni pred rakovinou prsníka
Existuje mylná predstava, že tofu má vysoký obsah estrogénu, hormónu, ktorý môže podporovať rast určitých druhov rakoviny prsníka.
„Sójové jedlá obsahujú prirodzene sa vyskytujúce fytoestrogény, ako sú izoflavóny, ktoré vyrovnávajú hladinu hormónov v tele,“ vysvetlila Desiree Nielsenová, autorka knihy Jedzte viac rastlín.
Zaručí dlhší život
Vďaka rastlinnému proteínu budete žiť dlhšie. Ak vo svojej strave nahradíte aspoň časť živočíšnych bielkovín tými rastlinnými, znížite riziko predčasného úmrtia a srdcovo-cievnych ochorení približne o 10 percent.
Ľahko sa pripravuje
Výhodou tofu je, že neobsahuje takmer žiadne prísady. Nenachádza sa v ňom cholesterol a takmer žiadne nasýtené tuky.
"Ak dokážete pripraviť kuracie mäso, určite budete vedieť vytvoriť skvelé a výživné jedlo aj z tofu," konštatovala Nielsenová.
Ako dodala, keďže nemá veľmi výraznú chuť, jediné, čo potrebuje, je správne dochutenie koreninami a soľou. Najlepšie podľa nej chutí v praženej forme.