Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na konzumáciu VAJEC môžete doplatiť: Toto MNOŽSTVO vraj uvoľňuje CHEMIKÁLIU do krvi

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: gettyimages.com)

Už v minulosti sa v súvislosti s vajciami často skloňovalo slovo cholesterol. Ako to s ním je? Najnovšia štúdia potvrdzuje, že predsa len by sme mali byť opatrní pri konzumácii tejto potraviny.

Choroby spojené s konzumáciou vajec

Odborníci varujú, že žĺtka vo vajciach majú vysoký obsah cholesterolu a tuku, čo môže byť zdrojom rakoviny, infarktu a mŕtvice. Prišla na to štúdia, publikovaná v časopise PLOS Medicine, podľa ktorej tri vajcia týždenne zvyšujú riziko predčasného úmrtia o pätinu. 

Čítajte tiež: VIAC než len nedeľný OBED: 7 SPÔSOBOV, ako sa môže táto polievka ODRAZIŤ na vašom TELE!

Ako dodali vedci, tí, ktorí konzumovali ďalších 300 miligramov cholesterolu denne - asi tri vajcia týždenne - mali pravdepodobnosť úmrtia v priebehu nasledujúcich 16 rokov zvýšenú o 19 percent. Úmrtnosť na rakovinu sa zvýšila o 24% a na kardiovaskulárne ochorenia o 16%. Odborníci tak vyzvali ľudí, aby konzumovali iba vaječné bielky alebo, aby nahradili vajcia inou potravinou.

Výskum tiež odhalil, že jedáci vajec sú náchylní na množstvo ďalších zdravotných problémov vrátane chorôb dýchacích ciest, Alzheimerovej choroby a cukrovky. 

Spoluautor profesor Yu Zhang z Zhejiang University v Číne povedal: „V tejto štúdii bol príjem vajec a cholesterolu spojený s vyššou mierou kardiovaskulárnych chorôb a úmrtnosťou na rakovinu. Zvýšená úmrtnosť spojená s konzumáciou vajec bola do značnej miery ovplyvnená príjmom cholesterolu."

Sú potrebné ďalšie výskumy

Už dlhé roky sa diskutuje o vajciach a ich vplyve na ľudské zdravie. V mnohých krajinách sú bežnou potravinou. Avšak žĺtok, ktorý obsahujú, má vysoký obsah cholesterolu - čo môže byť škodlivé. 

Na konzumáciu VAJEC môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Prof Zhang uviedol: „Naše objavy naznačujú obmedzenie príjmu cholesterolu a nahradenie celých vajec inými alternatívnymi zdrojmi bielkovín.“

Odborníci vo Veľkej Británii zároveň priznávajú, že je potrebný ďalší výskum. Vo výskume sa totiž nepozeralo na to, ako sa vajcia konzumujú.

Dr Duane Mellor, vedecký pracovník na lekárskej fakulte na Astonskej univerzite, uviedol: „Išiel len o počet zjedených vajec. Nezohľadnilo sa, či sa vajcia jedli ako súčasť nezdravých raňajok alebo v šaláte. Účinok potravín konzumovaných spolu s vajcami nebol úplne zohľadnený a je samozrejmé, že vajcia sa môžu konzumovať ako súčasť stravy s vysokým obsahom tukov a cukru, no môžu sa konzumovať aj ako súčasť stredomorskej stravy bohatej na zeleninu.“

Podľa autorov by mohlo pomôcť, ak by sme konzumovali len bielka, alebo iné potraviny bohaté na bielkoviny ako je hydina, ryby, mliečne výrobky, orechy alebo strukoviny. Účinky iných potravín však v štúdii neboli preskúmané. Namiesto toho porovnávali ľudí, ktorí konzumovali vajia s tými, ktorí ich nemali na tanieri.

Nebezpečná chemikália

Je známe, že cholesterol sa môže hromadiť v tepnách a viesť k zrazenine, ktorá blokuje prívod krvi do krvi a mozgu. Keď však človek zje vajcia, črevnými baktériami sa toxická zlúčenina zvaná TMAO (trimetylamínoxidáza) uvoľní do krvi. Odborníci tvrdia, že chemikália môže podporovať rast nádorov v čreve, močovom mechúre, prostate, prsníku alebo vaječníkoch. 

Ďalšie zdroje bielkovín

Vedci dodali, že iba polovica vajíčka denne zvýšila riziko úmrtia z akejkoľvek príčiny o sedem percent. Nahradením ekvivalentným množstvom vaječných bielkov alebo ich náhrad sa úmrtnosť na respiračné, rakovinové a kardiovaskulárne ochorenia znížila. Náhradou polovice vajíčka za podobné množstvo orechov alebo strukovín sa znížila úmrtnosť až o tretinu. Podobný účinok mala aj hydina, ryby alebo mliečne výrobky. 

Na konzumáciu VAJEC môžete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Zdravé, no za akú cenu

Odborníci preskúmali 37 štúdií a zistili, že čím viac vajec človek zje, tým vyššie je riziko rakoviny tráviaceho traktu. Posledná analýza - založená na potravinovom prieskume viac ako pol milióna Američanov vo veku 50 až 71 rokov - je najväčšia svojho druhu. 

Medzi 521 120 účastníkmi bolo zistených 129 328 úmrtí. Vedci ich sledovali od roku 1995 do 2011. Prof Zhang uviedol, že vajcia majú vysoký obsah bielkovín, vitamínov a ďalších výživných látok a podľa amerických stravovacích pokynov sa odporúčajú ako súčasť zdravej výživy. Povedal však, že „môžu viesť k zvýšeniu príjmu cholesterolu, čo by mohlo byť škodlivé pre prevenciu predčasnej smrti“.

Národná zdravotná služba vo Veľkej Británii (NHS) tvrdí, že vajcia sú dobrou voľbou ako súčasť zdravej a vyváženej stravy. Okrem toho, že sú zdrojom bielkovín, obsahujú aj vitamíny a minerály. Neexistuje síce odporúčané množstvo vajec, ktoré by ľudia mali jesť, odporúča sa však ich varenie bez pridania soli alebo tuku. Vyprážanie môže zvýšiť ich obsah tuku asi o 50 percent. 

Dôležitá je celkovo naša strava

Odborníci vo Veľkej Británii však upozorňujú, že výskum sa zameriava konkrétne na stravu v USA, a nie na stravu ľudí vo Veľkej Británii a iných krajinách.

Victoria Taylorová, lekárka v British Heart Foundation upozorňuje: „Správy naznačujúce, že niektoré potraviny sú pre nás zlé, môžu byť znepokojujúce. Pokiaľ však ide o stravu pre naše srdce a zdravie obehového systému, najdôležitejší je celkovo náš jedálniček. Konzumácia rozmanitých a vyvážených jedál bohatých na potraviny, ako je ovocie, zelenina, strukoviny, celozrnné výrobky, ryby, orechy a semená - to je zdravý prístup k svojmu telu.“ 

Viac o téme: ZdravieVajciaúmrtnosťPotravinaŽĺtka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame


Zdravie

Výživa

Chudnutie

Kvízy

ZO ŽIVOTA

MAMA A DIEŤA

Zoznam ambulancií
Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Lifestyle

Článkov: 9