DOPLNKY stravy, ktoré sú veľkým RIZIKOM pre SRDCE: Môžu POŠKODIŤ dôležitý orgán!

Zdroj: gettyimages.com
2021-02-03 06:00:00

Srdce možno udržať v dobrej kondícii vďaka účinnej kombinácii zdravej stravy, pravidelného cvičenia a dní bez stresu. Hoci sa pridanie doplnku výživy môže javiť ako ďalší podporný prostriedok ochrany, buďte opatrní.

Na rozdiel od liekov na predpis, doplnky sa často predávajú bez dôkazov, že fungujú alebo sú bezpečné. Bohužiaľ, nedá sa zistiť, čo sa v skutočnosti nachádza vo vnútri piluliek alebo elixírov, pretože FDA nehodnotí, či je výroba doplnkov kvalitná. Niektoré doplnky tak môžu predstavovať riziko pre srdce, ako sa píše na health.harvard.edu

Čítajte tiež: CHUDNUTIE bez cvičenia? Tento ANTIOXIDANT sa postará o ÚBYTOK telesného TUKU a HMOTNOSTI

Červená kvasnicová ryža 

Červená kvasnicová ryža sa vyrába z druhu kvasníc rastúcich na bielej ryži. Doplnky obsahujú monakolín K, ktorý je identický s účinnou látkou v lieku, znižujúcom hladinu cholesterolu lovastatínu. Malé štúdie naznačujú, že doplnky s vysokým obsahom monakolínu K môžu byť účinné, čo môže byť dobré pre tých, ktorí nie sú schopní tolerovať lieky so statínom.

Riziko pre srdce: Nie je jasné, koľko monakolínu K sa nachádza v ryži.

„Niektoré výrobky dokonca neobsahujú takmer žiadnu účinnú látku a iné majú rovnaké množstvo ako nízka dávka predpísaného lieku. Je v poriadku, ak beriete tento doplnok, no neužívate statíny. Pacienti, ktorí ich užívali, mohli pocítiť svalovú bolesť alebo svalové zlyhanie. Výsledkom môže byť poškodenie ďalších telesných systémov,“ upozorňuje doktor Pieter Cohen, docent medicíny na Harvardskej lekárskej fakulte.

L-arginín 

L-arginín je aminokyselina a stavebná jednotka oxidu dusnatého, teda molekuly, ktorá pomáha relaxovať a otvárať krvné cievy. Doplnky s touto aminokyselinou sa predávajú ako prostriedok na spriechodnenie ciev, zníženie krvného tlaku a podporu erekcie

Riziko pre srdce: Ľudia so srdcovými chorobami by sa mali vyhnúť L-arginínu. Zaujímavé je, že štúdia, ktorá sa venovala účinku L-arginínu na ľudí, ktorí prežili infarkt, musela stopnúť výskum o niečo skôr. Zomrelo totiž šesť ľudí, ktorí užívali doplnok. Keďže L-arginín môže znížiť krvný tlak na nebezpečné hodnoty, nemal by sa kombinovať s liekmi na vysoký tlak. Ak beriete lieky na zriedenie krvi, hrozí zase zvýšenie rizika krvácania. Neužívajte doplnok s L-arginínom taktiež vtedy, ak beriete ACE inhibítory. Táto kombinácia môže spôsobiť zvýšenie hladiny draslíka v krvi. 

Cesnakové doplnky

Cesnakové pilulky sľubujú zníženie hladiny cholesterolu a krvného tlaku. Štúdie, týkajúce sa účinkov na cholesterol, však prinášajú rozporuplné výsledky. Je pritom jedlo, či ide o čerstvý cesnak, prášok  alebo extrakt zo zostarnutého cesnaku. Na druhej strane, malé štúdie zase naznačujú, že cesnakové doplnky môžu mierne znížiť krvný tlak. 

Riziko pre srdce: Cesnakové doplnky môžu zvýšiť účinky niektorých liekov, určených na srdce, riedenie krvi (spôsobujú krvácanie), zníženie hladiny cholesterolu (spôsobujú poškodenie svalov) a krvný tlak (spôsobujú nebezpečné poklesy krvného tlaku). Ako upozorňuje Cohen, aj keď neužívate žiadne lieky, neexistujú dôkazy o prospešnosti užívania cesnakových doplnkov na vaše srdce. Skôr by ste mali dať prednosť konzumácii obyčajného cesnaku. 

Fotogaléria


Tagy:
srdce zdravie liečba prevencia doplnky výživy

2021-02-03 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia