Keď vlastný IMUNITNÝ systém NIČÍ vaše telo: Nebezpečnému stavu môže ZABRÁNIŤ obľúbená POTRAVINA!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-13 06:00:00

Život s ním nie je jednoduchý. Keď telo trpí chronickým automimunitným ochorením, jeho imunitný systém nefunguje tak, ako by mal. Vyzerá to tak, že je tu jedna potravina, ktorá by to aspoň sčasti mohla napraviť.

Nedávna štúdia zrealizovaná na hlodavcoch naznačuje, že zázvor môže pomôcť liečiť ľudí s lupusom a tých, náchylných na tvorbu nebezpečných krvných zrazenín, ako sa uvádza na medicalnewstoday.com. Zázvor je veľmi obľúbenou zložkou potravy vo väčšine krajinách na svete, pričom vyniká svojimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. 

Čítajte tiež: RÝCHLY plán, ako dostať svoj MOZOG do FORMY: Zlepšené funkcie a POSILNENÁ pamäť už za 10 DNÍ!

Účinky zlúčeniny zo zázvoru

Vedci z Michigan Medicine v Ann Arbor nedávno skúmali, či by zázvor mohol pomôcť zmierniť príznaky lupusu. Konkrétne skúmali hlavnú bioaktívnu zlúčeninu koreňa zázvoru 6-gingerol. Svoje zistenia zverejnili v časopise JCI Insight

Pri lupuse sa "zapne" imunitný systém tela, ktorý je hyperaktívny a napáda zdravé bunky. Biele krvinky, nazývané neutrofily, hrajú kľúčovú úlohu v tejto neutíchajúcej zápalovej reakcii. Autori štúdie sa rozhodli „určiť, do akej miery môžu zlúčeniny, pochádzajúce zo zázvoru, fungovať ako prirodzený supresor aberantnej hyperaktivity neutrofilov.“ 

Vedci vo výskume hodnotili účinky 6-gingerolu na myšiach s lupusom. Súčasťou experimentu boli tiež hlodavce s antifosfolipidovým syndrómom (APS), ktorý je často spájaný s lupusom. APS je autoimunitné ochorenie, ktoré spôsobuje tvorbu krvných zrazenín v cievach. Tím zistil, že v obidvoch skupinách myší 6-gingerol zabraňoval uvoľňovaniu neutrofilných extracelulárnych pascí. 

Vedúci autor Ramadan Ali, Ph.D., vysvetľuje: „Neutrofilné extracelulárne pasce alebo NETs pochádzajú z bielych krviniek nazývaných neutrofily. Tieto lepkavé štruktúry podobné pavučine, sa tvoria vtedy, keď autoprotilátky interagujú s receptormi na povrchu neutrofilov.“ 

NETs spôsobujú lupus a podporujú tvorbu krvných zrazenín. Spolu s redukciou NETs spôsobil 6-gingerol aj pokles tvorby krvných zrazenín. Tiež sa zdalo, že inhibuje fosfodiesterázy, ktoré sú neutrofilnými enzýmami. Táto inhibícia viedla k zníženiu aktivácie neutrofilov.

Preruší cyklus zápalu

Zistenia celkovo naznačujú, že protizápalová aktivita zázvorovej zlúčeniny priamo ovplyvňuje autoprotilátky súvisiace s chorobami, ako je lupus a APS. Dôležité je, že bez ohľadu na to, či myši mali APS alebo lupus, došlo k zníženiu autoprotilátok. Tento výsledok naznačuje, že zázvorová zlúčenina môže prerušiť cyklus zápalu a potenciálne fungovať ako liečba. 

Autori dospeli k záveru, že táto štúdia ako prvá demonštruje ochrannú úlohu zlúčeniny pochádzajúcej zo zázvoru v kontexte lupusu a poskytuje potenciálny mechanizmus pre tieto účinky prostredníctvom inhibície fosfodiesterázy a útlmu hyperaktivity neutrofilov. 

Nasledujú testy na ľuďoch

Ak vedci dokážu replikovať výsledky u ľudí, zvýši sa tým možnosť, že ľudia môžu na zlepšenie problémov so zrážaním krvi alebo prejavmi lupusu používať doplnky na báze zázvoru. Pre niektorých členov výskumného tímu bol experiment obzvlášť zaujímavý. Autor štúdie a reumatológ, doktor Jason Knight, pripustil, že o doplnkoch výživy veľa nevedel až doteraz. 

Ďalšou a najdôležitejšou etapou budú skúšky na ľuďoch. Hoci sú vedci v tejto ďalšej etape plní optimizmu, rátajú s tým, že výsledky nemusia byť u každého sľubné. 

Fotogaléria


Tagy:
zdravie choroba zázvor lupus

2021-01-13 06:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/Janka

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia