Prečo má MED status SUPERPOTRAVINY? Už jedna LYŽIČKA denne OBNOVÍ stratené zdravie!

Zdroj: gettyimages.com
2021-01-09 14:00:00

Tekuté zlato, elixír mladosti, či hojivý zázrak. Aj takéto pomenovania má med. Okrem toho, že skvele chutí a je prírodným zdrojom energie, považuje sa za všeliek na rôzne neduhy.

Hoci sa v mnohých domácnostiach používa na osladenie čaju, či ako náhrada cukru do koláčov, jeho účinky na zdravie sú výnimočné a je považovaný za superpotravinu, ako sa píše na mirror.co.uk.

Čítajte tiež: PRÍZNAK, ktorý UPOZORNÍ na novú mutáciu KORONAVÍRUSU: Zvláštna PREDPOVEĎ ochorenia!

Jeho liečivé účinky sú známe už celé tisícročia. Bol považovaný za pokrm bohov. V tradičnej ajurvédskej medicíne sa používa ako liek na trávenie, starí Egypťania si ho nanášali ako masť na kožné vredy. Dnes ho nájdeme snáď všade. Je súčasťou kozmetických produktov aj farmaceutík. Používa sa na liečbu kašľa, akné, je skvelým pomocníkom pri hojení rán. Už jedna lyžička denne nakopne imunitný systém!

Zloženie a využitie medu

„Med sa skladá z 80 percent prírodných cukrov - glukózy a fruktózy, 18 percent vody a dvoch percent minerálov, vitamínov, peľu a bielkovín,“ vysvetlila výživová poradkyňa Christine Baileyová.

Ako dodala, je skvelou náhradou rafinovaného cukru a dodá telu energiu. Rýchlo sa uvoľňujúca glukóza a pomalšie uvoľňujúca sa fruktóza zvyšuje výkonnosť, takže konzumácia medu je vhodná pre športovcov. 

„Med obsahuje vitamín B, C, je plný antioxidantov vrátane polyfenolov. Nájdeme v ňom tiež minerály ako vápnik, železo, horčík a draslík,“ uviedla Baileyová.

Používa sa na zmiernenie infekcií horných dýchacích ciest, je považovaný za široko dostupnú a lacnú alternatívu k antibiotikám. Má protizápalové účinky, znižuje bolesť a skracuje čas hojenia rán. Ľudia, ktorí trpia na alergie, jeho konzumáciu odporúčajú na zmiernenie príznakov sennej nádchy. Keďže fruktóza urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečeni, je vhodný aj pre tých, ktorí to prehnali s alkoholom. Med zmierňuje tráviace ťažkosti, bojuje s refluxom a hnačkami. Považuje sa za prebiotikum, ktoré vyživuje dobré baktérie v čreve.

Aký med poznáme?

Existuje obrovská škála medov, každá sa vyznačuje svojou jedinečnou farbou, konzistenciou, chuťou a aktívnymi zložkami.

  • Kvetový – repkový, agátový, nektárový
  • Medovicový – lesný, jedľový, smrekový
  • Zmiešaný – zmiešaný z kvetového a medovicového medu

Med treba skladovať na suchom, tmavom mieste v dobre uzavretej sklenenej fľaši.

Ako pomáha?

  • slúži ako prírodné antibiotikum
  • reguluje hladinu cukru v krvi
  • pomáha pri liečbe tráviacich ťažkostí vrátane vredov
  • pomáha pri ochoreniach srdca
  • zlepšuje spánok 
  • hojí rany
  • detoxikuje organizmus
  • zlepšuje stav pamäte

Fotogaléria


Tagy:
zdravie med potravina

2021-01-09 14:00:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia