Potravinové TRENDY v roku 2021: Takto by sa mal ZMENIŤ náš jedálniček!

Zdroj: gettyimages.com
2020-12-28 11:15:00

Nech je jedlo tvojím liekom a liek tvojím jedlom, povedal raz Hippokrates. Aj keď je toto tvrdenie kontroverzné, jeho podstata je jasná. Konzumovať by sa mali jedlá, ktoré sú výživné. V tomto duchu sa bude niesť stravovanie aj gastronomický svet v roku 2021.

Rok 2020 prevrátil naruby životy ľudí na celom svete. Pandémia koronavírusu COVID -19 zmenila ich každodenné návyky a priority. Vírus ich obmedzil na pohybe, mnohí na dlhé týždne ostali zavretí doma. Niektorí sa zamerali na zmenu životného štýlu, začali cvičiť, zdravo sa stravovať, meditovať, iní začali behať.

Rok 2021 je už pred dverami. Čo nové prinesie? Ako sa píše na healthline.com, odborníci očakávajú veľké zmeny v gastronómii a v stravovacích návykoch. 

Čítajte tiež: Vianočný DRINK, ktorý dokáže VIAC než len povzbudiť: OCHRANNÝ štít proti CHOROBE! 

Posilňovanie imunity

Potraviny nebudú slúžiť len na to, aby zahnali hlad. COVID-19 dal totiž všetkým najavo, že zdravie je vrtkavé a kedykoľvek sa všetko môže zmeniť. Mnohí ľudia začali hľadať produkty, ktoré podporujú zdravý imunitný systém. Podľa prieskumu viac ako 50 percent spotrebiteľov uviedlo, že tento rok užilo viac doplnkov na silnejšiu imunitu. Rok 2021 sa bude naďalej niesť v znamení predchádzania chorobám. Do popredia sa dostanú výrobky s vysokým obsahom zinku, selénu, vitamínu C a D. Vzrastie aj dopyt po prírodných produktoch, ktoré v sebe majú bazu, kurkumu, echinaceu, zázvor, či kozinec. O všetkých je známe, že sú zdravé a podporujú imunitný systém.

Podpora duševného zdravia

V čase pandémie by mala byť podpora duševného zdravia prioritou. Aj keď samotné jedlo nedokáže vyliečiť depresiu, úzkosť alebo stres, konzumácia stravy bohatej na rôzne živiny môže pomôcť podporiť psychiku. Konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, vitamíny skupiny B, zinok, horčík, vlákninu, či probiotiká súvisí s lepším duševným stavom. V roku 2021 vzrastie dopyt po výrobkoch, ktoré pomôžu znížiť stres a zlepšia spánok. Odborníci predpokladajú, že v obľube budú nápoje s obsahom huby reishi, alebo kanabidioly, ktoré majú analgetické a antidepresívne účinky. Aj keď užívanie týchto produktov môže znížiť stres a podporiť duševnú pohodu, strava by nikdy nemala nahradiť lieky na predpis alebo iné liečebné metódy.

Nákup lokálnych potravín

Pandémia na istý čas odstavila množstvo obchodov. Ľudia začali nakupovať u lokálnych predajcov, či na farmárskych trhoch. Aj v roku 2021 vzrastie dopyt po domácej zelenine, ovocí a potravinách. Okrem toho, že spotrebitelia tak podporia miestne hospodárstvo, bude to mať aj pozitívny vplyv na životné prostredie.

Odkiaľ pochádzajú?

Mnoho spotrebiteľov sa tento rok začalo zaujímať, odkiaľ potraviny pochádzajú, čo za firmy ich produkujú, či sú ekologické. Do popredia sa dostali viacgeneračné rodinné podniky, ktoré sú zárukou pravosti a kvality. Aj v roku 2021 tomu podľa odborníkov nebude inak. Odborníci preto radia spoločnostiam, aby sa zamerali na predaj kvalitných produktov a dali tak spotrebiteľom dôvod na kúpu práve ich výrobkov. Pekné balenie už pre mnohých totiž nie je lákavé, zaujíma ich obsah.

Potraviny chrániace životné prostredie

Odborníci sú presvedčení, že v roku 2021 ustúpi do úzadia nekonečný súboj vegánov s konzumentami mäsa. Podľa nich sa ľudia zamerajú na kúpu potravín, ktoré majú najmenší vplyv na podnebie. Pravdepodobne poklesne dopyt po živočíšnych produktoch, no určite to nebude radikálny pokles. Spotrebitelia si skôr zvolia živočíšne produkty s nižšou environmentálnou stopou. Uprednostnia kuracie mäso pred hovädzím, začnú konzumovať niekoľko rastlinných jedál každý týždeň. Navyše, dajú prednosť kúpe miestnych produktov s cieľom znížiť emisie uhlíka spôsobené prepravou potravín na veľkú vzdialenosť.

Flexitarizmus

Pokúšať sa presvedčiť milovníka mäsa, aby prešiel na vegánsku stravu je nadľudský výkon. Čo takto v roku 2021 prejsť na flexitarizmus? V podstate ide o stravovanie, ktoré obmedzuje množstvo skonzumovaného mäsa. Spotrebitelia len zamenia v týždni niekoľko mäsových jedál za rastlinné. Spoločnosti, ktoré ponúkajú vegánske výrobky, budú v ďalšom roku pokračovať v propagácii rastlinných produktov a ponúknu spotrebiteľom nové výrobky s vyšším množstvom rastlinných prísad.

Nová kultúra stravovania

Mnoho ľudí drží diéty, ktoré sľubujú veľké výsledky, ktoré sa však nedostavia. Odborníci sa domnievajú, že v roku 2021 s nimi nebudú ľudia experimentovať, ale budú vyvážene pristupovať k svojmu zdraviu. Čoraz viac ľudí sa zameriava na dôležité aspekty jedla, ako sú tradícia, kultúra či potešenie. Spotrebitelia budú hľadať výrobky od spoločností, ktoré sa usilujú o udržateľný, cenovo dostupný a neobmedzujúci prístup k zdraviu, ako je napríklad pestrá strava pozostávajúca z potravín bohatých na živiny.

Preferencia jedál v krabičkách

Rok 2020 nás naučil, že varenie z domu môže byť zábavný a príjemný zážitok. Všetci však dúfajú, že sa opäť život zrýchli a všetko sa vráti do normálu. Už predtým si ľudia zvykli objednávať krabičky so zdravou výživou. Pre zaneprázdneného človeka je takéto stravovanie oveľa jednoduchšie a pohodlnejšie. Navyše, veľa spoločností, ktoré ich majú v ponuke, sa zameriava na miestne jedlo, udržateľné postupy a uspokojuje rôzne potravinové preferencie a diéty. Je veľmi pravdepodobné, že v roku 2021 vzrastie dopyt po rozvoze krabičkových jedál.

Transparentnosť

Mnoho ľudí je unavených zo zavádzajúcich, nepravdivých alebo nejasných informácií. Ak sa spotrebitelia budú viac zaujímať o výživovú kvalitu potravinových výrobkov, ktoré konzumujú, vzrastie očakávanie, že spoločnosti budú o svojich výrobkoch informovať jasne, transparentne a čestne. Očakáva sa od nich, že začnú stručne a zrozumiteľne informovať o prísadách, ktoré používajú a vyhnú sa umelým farbivám, arómam a farbivám.

Výživa detí

Keďže množstvo detí nechodí do školy, vzdeláva sa dištančne, rodičia sú nútení pripravovať im obedy. Keďže pandémia naďalej zúri po celom svete, je otázne, kedy zase zasadnú do školských lavíc. Mnoho rodičov sa preto bude v ďalšom roku snažiť dopriať deťom stravu, ktorá im bude chutiť, ale zároveň bude aj výživná. Keďže sú kvôli koronavírusu obmedzené aj na pohybe, odborníci sú presvedčení, že rodičia sa budú snažiť obmedziť v ich strave cukor a umelé prísady. Prednosť dajú potravinám vyrábaných z prírodných surovín. Mnohí sú presvedčení, že tak svojich potomkov naučia zdravým stravovacím návykom.

Fotogaléria


Tagy:
potraviny trendy zdravie strava rok 2021

2020-12-28 11:15:00  |  Foto: gettyimages.com  |  Autor: © Zoznam/pp

Ďalšie články

Feminity.sk

PlniElanu.sk

Gurman.sk

Diskusia